Do’s & Dont’s bij Netwerken

Geschreven door: Jasper Runneboom

Hoe netwerken

In de wereld van het netwerken zijn er bepaalde dingen die je beter wel en beter niet kan doen. Er zijn een paar simpele regels die je helpen beter te netwerken.

Wij geven je de belangrijkste do’s en dont’s van het netwerken.

Do: Wees voorbereid op het netwerken

Vraag je als ondernemer eens af wat je zou willen, waarom ga jij netwerken en met wie wil je in contact komen? Als je weet wie er komen op een netwerkborrel en interessant voor je zijn, verdiep je dan van te voren eens in de ander. Bekijk bijvoorbeeld zijn Linkedin profiel of zijn website.

Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je nuttige gesprekken voert met de juiste personen. Als je laat vallen dat je iemand zijn profiel of website hebt bekeken zorgt dit vaak al voor een heel ander en meestal interessanter gesprek.

DON’T: Vraag om een opdracht

Vraag niet om een opdracht, vraag om advies. Een vraag om advies wordt bijna altijd positief beantwoord. Je laat als het waren zien dat je iemand hoog hebt zitten. Dat vind iedereen natuurlijk leuk! Een vraag om een opdracht wordt vaak negatief opgevat. Je maakt het jezelf makkelijker door te denken “mijn doel is een leuk en inspirerend gesprek voeren waarin ik veel te weten kom” in plaats van “ik moet vooral vragen of deze persoon mij aan een opdracht kan helpen”.

DO: Onderhoud je netwerk

Bedank je gesprekspartner na een aantal dagen met een mail, briefje of kaartje voor het gesprek. Iets persoonlijks is het beste. Geef aan wat je vooral geholpen heeft in het gesprek. Zorg dat je een blijvende indruk maakt. Maak eventueel een kort verslag van een netwerkgesprek; als je dat niet doet zul je merken dat je, na enige tijd en gesprekken met andere mensen, veel vergeten bent. Kaartjes scoren is mooi. Maar uiteindelijk gaat het om wat je ermee doet.

DON’T: Ikke, ikke, ikke

Praat niet te lang over jezelf, dat staat ongeïnteresseerd. Het is nuttiger uit te zoeken wat de ander voor jou kan betekenen en jij voor hem. Opdrachten of contacten worden je gegund en dat gebeurt meestal niet als je te duidelijk laat blijken op zoek te zijn. Geef dus niet meteen je kaartje en nodig ook niet iedereen na 1 zin met elkaar gewisseld te hebben uit op social media.

DO: Investeer in je netwerk

Een gouden regel is: eerst investeren, dan oogsten. Geef aandacht aan de mensen die je als ondernemer kent en hebt leren kennen. Wees ze van dienst als dat zo uitkomt, gevraagd en vooral ook óngevraagd. Zorg dus dat ze regelmatig iets van je horen!

Zo wordt voor anderen steeds duidelijker wie jij bent en wat jij ‘in huis’ hebt. Als je eenmaal lol hebt in en het nut inziet van netwerken kun je er net zo goed mee doorgaan!

Netwerken is ook vooral doen en durven, succes!

 • Over deze site

  Over deze website

  De gemiddelde zzp'er maakt € 34.000,- winst per jaar en 55% van de startende ondernemers stopt alweer binnen 5 jaar.

  Die cijfers moeten beter!

  Daarvoor biedt zakelijkgroeien.nl inzicht, kennis en tools om de overlevingskans van startende ondernemers en de winst van zzp'ers te vergroten. Dit doen we vanuit onze eigen ervaringen als zzp'er.

  Wij zorgen dat je de belangrijke randzaken rondom jouw bedrijf of zzp-betaan beter begrijpt en goed opzet. Zodat je weet waar je potentiële groei zit en de juiste keuzes maakt. Met als resultaat dat je jouw bedrijf of zzp-betaan voor de lange termijn winstgevend maakt. En je door kan gaan om in vrijheid en naar eigen inzicht een impact te maken op de wereld en te bouwen aan jouw succes.

  Spreekt dit je aan? Word dan lid van onze LinkedIn groep!

 • Kenniscentrum