Online netwerken: Social Media

Geschreven door: Jasper Runneboom

Online netwerken met social media

Online Netwerken gaat voor een groot gedeelte via Social Media. De belangrijkste social media om te netwerken zijn: LinkedIn, Twitter en Facebook. Deze zijn elk op een andere manier succesvol in te zetten door jou als ZZP’er. Wij leggen kort uit hoe je dit doet. Daarnaast geven we je een tip om dit effectiever en efficiënter te doen met een handige tool. Zodat je er niet constant mee bezig hoeft te zijn.

Netwerken met behulp van Linkedin

Tegenwoordig kan je als ondernemer niet meer zonder een LinkedIn profiel. Het is een handig online netwerk met al je zakelijke contacten. Omdat veel mensen LinkedIn hebben kan je bijna iedereen erop vinden.

Een handige tool op LinkedIn zijn groepen. Elk onderwerp of regio heeft zijn eigen groepen. Via een groep word je eenvoudig op de hoogte gehouden van het laatste nieuws. Een groep is een erg goed platform om jezelf voor te stellen en je netwerk te laten groeien. Je haalt er pas echt wat uit als je ook actief deelneemt in de groep. Help mensen met vragen die ze hebben of stel zelf vragen.

Als je een profiel hebt aangemaakt, probeer dan zoveel mogelijk informatie te vermelden. Je kan zien hoe compleet je profiel is. Hoe hoger je percentage, des te beter wordt je gevonden. Je kan status updates posten om jouw netwerken te laten zien wat jij aan het doen bent. Doe dit ook, vaak zien meer mensen dit dan je denkt.

Netwerken via Twitter

Naast een LinkedIn profiel voor jezelf is het ook slim gelijk een Twitter account aan te maken. Het is het snelste en meest open sociale medium ter wereld. Via Twitter kan je eenvoudig mensen volgen die jij interessant vindt zodat je op de hoogte blijf van wat zij doen en laten.

Met Twitter kan je bericht veel mensen bereiken. Het is een goede manier om de wereld te laten weten wat je doet, wat je interessant vindt en waar je mee geholpen kan worden. Als je volgers het interessant vinden dan delen ze het bericht met hun volgers (retweeten) en zo verder. Hierdoor kan je met een dienst als Twitter redelijk eenvoudig werken aan je netwerk en zorgen voor steeds meer volgers. Tweet een paar keer per week een berichtje over wat je bedrijf bezig houdt en probeer vooral ook te reageren op interessante tweets die je langs ziet komen!

Een goede manier om je netwerk succesvol uit te breiden via Twitter is door mensen te volgen waarmee je in contact wilt komen. Reageer op hun tweets of retweet hun berichten. Zo krijg je een conversatie met iemand waar je normaal misschien heel moeilijk mee in contact komt en kom je vanzelf in beeld bij hem of haar.

Facebook om te netwerken?

Facebook wordt niet altijd gezien als een zakelijk kanaal. Toch zit daar vaak je meest waardevolle netwerk, namelijk je vrienden en familie. Maak hier dan ook gebruik van. Deel op Facebook via je persoonlijk account regelmatig iets over jouw onderneming of expertise. Goede dingen om te posten zijn bijvoorbeeld blogs die je geschreven hebt of artikelen binnen je vakgebied die je interessant vindt. Zo zorg je dat af en toe je netwerk via Facebook ook weet wat je ook alweer doet.

Een andere interessante optie zijn de groepen op Facebook. Zoek eens op jouw branche en kijk wat voor groepen er zijn. Vaak zijn dit hele actieve groepen waar minder wordt gepost en meer intereactie is dan op Linkedin.

Overzicht houden in je Sociale Media

Met al die sociale netwerken is het een hele klus om alle bij te houden. Je wilt niet alleen maar bezig zijn met online netwerken, er moet ook zaken worden gedaan! Gelukkig zijn er handige programma’s die je gratis kan gebruiken om meerdere netwerken te koppelen en eenvoudig te beheren. Voorbeelden hiervan zijn Hootsuite (hier zijn wij fan van) en Tweetdeck.

Gooi jezelf in het diepe en laat je netwerk groeien met behulp van social media!

 • Over deze site

  Over deze website

  De gemiddelde zzp'er maakt € 34.000,- winst per jaar en 55% van de startende ondernemers stopt alweer binnen 5 jaar.

  Die cijfers moeten beter!

  Daarvoor biedt zakelijkgroeien.nl inzicht, kennis en tools om de overlevingskans van startende ondernemers en de winst van zzp'ers te vergroten. Dit doen we vanuit onze eigen ervaringen als zzp'er.

  Wij zorgen dat je de belangrijke randzaken rondom jouw bedrijf of zzp-betaan beter begrijpt en goed opzet. Zodat je weet waar je potentiële groei zit en de juiste keuzes maakt. Met als resultaat dat je jouw bedrijf of zzp-betaan voor de lange termijn winstgevend maakt. En je door kan gaan om in vrijheid en naar eigen inzicht een impact te maken op de wereld en te bouwen aan jouw succes.

  Spreekt dit je aan? Word dan lid van onze LinkedIn groep!

 • Kenniscentrum