Elke ondernemer die internationaal zaken doet is verplicht om btw-aangifte voor buitenlandse handel te doen. De regels hiervoor kunnen behoorlijk complex zijn. Zo zijn er specifieke regels voor intracommunautaire leveringen en aankopen binnen Europa. Doe je zaken met landen buiten de EU, dan heb je te maken met andere procedures. Voorbeelden zijn btw-vrijstellingen en douanerechten.
Meer uitleg over btw-vereisten voor jouw internationale transacties? Je leest hier de belangrijkste concepten en regels die gelden bij buitenlandse handel.
Wat houdt btw-aangifte voor buitenlandse handel in?
Met btw-aangifte voor buitenlandse handel wordt de belastingaangifte bedoeld die je moet doen over de btw die je verschuldigd bent bij internationale transacties. Vaak is dit afhankelijk van waar de goederen of diensten geleverd worden. Elk land kan hier namelijk afwijkende regels en procedures voor hebben. Daarom is het extra belangrijk om goed op de hoogte zijn van de geldende regels in de landen waar je zaken mee doet.
Hoe zit het met btw bij handel binnen Europa?
Om correct zaken te doen is het belangrijk om de btw-regels bij handel binnen de EU te begrijpen en juist toe te passen. Hierbij zijn twee begrippen belangrijk: intracommunautaire leveringen en intracommunautaire aankopen.
Wat zijn intracommunautaire leveringen en aankopen proces?
Lever je goederen aan een klant die gevestigd is in een ander EU-land die in het bezit is van een geldig btw-nummer, dan spreek je over een intracommunautaire levering. Vaak ben je dan vrijgesteld van btw in het land van de verkoper. De klant die de goederen geleverd krijgt, is in de meeste gevallen verantwoordelijk voor het juist afdragen van belasting middels de btw-verleggingsregeling.
Heb je het over intracommunautaire aankopen dan koop je goederen in bij een onderneming afkomstig uit een ander Europees land. In deze situatie wordt de btw verlegd naar de koper. Kortom, als je goederen inkoop uit een Europees land dan bereken en afreken je deze via een eigen btw-aangifte. Op deze pagina vind je alle informatie over btw-aangifte op één plek.
Hoe werkt de btw-verleggingsregeling?
Met de btw-verleggingsregeling wordt dubbele belastingheffing voorkomen bij transacties binnen Europa. De klant in het ontvangende land betaalt namelijk de btw. Kortom, de koper geeft direct de btw aan volgens de btw-voorwaarden in eigen land.
Waarom is het btw-nummer zo belangrijk?
Je kunt alleen met een geldig btw-nummer van de afnemer in een ander Europees land vrij worden gesteld van de btw. Vandaar dat dit nummer ook een grote rol speelt bij intracommunautaire leveringen. Zeker weten dat het btw-nummer van je klant geldig is? Je kunt deze eenvoudig en snel controleren via de VIES-tool.
Welke regels gelden er bij handel buiten de EU?
Voor handel met landen buiten de EU zijn er voor import en export weer andere btw-regels geldig. Voorkom extra kosten door op de hoogte te zijn van de juiste procedures.
Hoe zit het met btw bij export naar niet Europese landen?
Gaat het over export van goederen naar een niet EU land, dan is er sprake van btw-vrijstellingsregime. Je hoeft dus geen belasting te berekenen en af te dragen over de verkoop. Wel is het belangrijk dat je aan kunt tonen dat de producten daadwerkelijk weg zijn uit Europa, middels bijvoorbeeld een douaneaangifte. Deze regel is opgesteld vanuit de gedachte internationale handel te stimuleren.
Wat moet je weten over douanerechten en btw bij import?
Ben je bezig met het importeren van goederen uit een niet EU-land, dan ben je wel verplicht om belasting en eventuele douanerechten te betalen. Dit wordt ook wel invoer-btw genoemd. In de meeste gevallen wordt dit door de douane geïnd bij binnenkomst van de ingekochte producten. Je kunt het bedrag wat je moet betalen meestal aftrekken in je btw-aangifte zoals je dit gewend bent. Let op: het gaat hierbij alleen om goederen die zakelijk worden gebruikt.
Welk verschil is er met handel binnen Europa?
Bij export buiten Europa is er sprake van een directe btw-vrijstelling. Dit terwijl er bij leveringen binnen de EU de btw-verleggingsregeling van toepassing kan zijn. Ook betaal je in sommige gevallen mogelijk douanerechten bij import uit niet Europese landen. Of dit wel of niet verplicht is, hangt af van de aard en oorsprong van de producten. Bij intra-Europese goederen hoef je geen douanerechten te betalen.
3x risico’s van buitenlandse handel op je btw-aangifte
Naast dat buitenlandse handel ondernemers veel kansen biedt, zijn er ook een aantal risico’s waar je rekening mee moet houden op het gebied van btw-aangifte. De 3 belangrijkste lees je hieronder:
- Btw-regels worden niet juist toegepast: elk land heeft eigen specifieke btw-regels die gelden. Maak je een fout, dan kan dit leiden tot correcties en (hoge) boetes. Daarnaast ben je als ondernemer ben je verplicht om alles te doen wat kan worden verlangd om te zorgen dat je transacties niet deel maken van een btw-fraudeketen. Word je schuldig hieraan bevonden, dan kan je bankrekening worden bevroren en goederen worden ingenomen.
- Extra kosten en sancties: importeer je goederen of diensten uit niet Europese landen, dan betaal je invoerrechten en belasting. Doe je de btw-aangifte verkeerd of onvolledig, dan kan dit extra kosten zoals een vergrijpboete tot gevolg hebben. Ook de douane kan je sancties opleggen.
- Verlies van btw-vrijstelling: wist je dat je de vrijstelling op btw kunt verliezen als je niet beschikt over een bewijs van uitvoer? Je bent verplicht om de documenten voor exporttransacties gedurende 7 jaar te bewaren.
Heb je hulp nodig bij het juist doen van je btw-aangifte voor buitenlandse handel? Werk samen met specialisten en beperk hiermee je financiële risico’s. Je financieel laten ontzorgen? Meld je onderaan deze pagina aan voor een vrijblijvend gesprek.
Veelgestelde vragen (FAQ) over btw-aangifte voor buitenlandse handel
Bij in- en verkoop ben je als ondernemer verplicht om btw te betalen. Dit geldt ook voor import en export. Internationale handel en btw kan complex zijn door de verschillende regels die gelden. Wil je meer weten over btw-aangifte voor buitenlandse handel? Scrol naar beneden voor de 4 belangrijkste FAQ’s.