Boekhoudprogramma Starter

Boekhoudprogramma Starter: vergelijk boekhoudprogramma’s

Met een goed boekhoudprogramma start je als ondernemer net iets makkelijker je bedrijf op.

Daarom hebben wij voor jou hieronder 3 beste opties neergezet voor startende ondernemers. Daaronder vind je 5 populaire boekhoudprogramma’s voor startende ondernemers op een rij gezet om makkelijk te vergelijken.

Beste deal

4.5/5

Gebruiksvriendelijk

5/5

Compleet

4/5

Top 5 boekhoudprogramma's voor starters

 

Hoe een keuze maken uit bovenstaande boekhoudprogramma’s als starter?

Alle bovenstaande programma’s zijn goede opties om je boekhouding netjes en compleet op te zetten. Welke voor jouw onderneming dan de beste keuze is ligt aan een aantal zaken. Zet daarom voor jezelf op een rijtje:

Het aantal klanten dat je verwacht te krijgen per jaar

Of je een aantal of honderden klanten verwacht per jaar maakt nogal een verschil voor je wensen aangaande het programma dat je gebruikt. Meer klanten betekent namelijk meer handelingen, facturen, contactmomenten en afspraken. Deze wil je wel in je boekhoudprogramma kunnen uitvoeren.

Hoeveel facturen je verwacht te versturen en of deze periodiek verstuurd worden

Veel of een paar facturen per maand versturen maakt nogal een verschil in het gemak van het opstellen van een factuur. Bedenk ook wat voor facturen je stuurt. Zijn er specifieke zaken die erop moeten komen te staan of die je wilt kunnen toepassen. Denk hierbij eens aan korting, koppeling met je voorraad, periodieke facturen.

Hoe gaan jij en je klanten betalen?

Of je veel of juist weinig met contact geld te maken krijgt in je onderneming maakt veel uit voor je boekhouding. Bij contacten betalingen is het makkelijk kunnen bijhouden en administreren van je bonnetjes bijvoorbeeld belangrijk. Gelukkig hebben veel programma’s hiervoor handige tools. Denk aan een app om foto’s van bonnetjes te maken die je vervolgens kan uploaden en automatisch worden verwerkt.

Hoeveel offertes je denkt te maken en wat hierop moet komen te staan

Soms is een offerte een simpel overzicht van je aanbod, in andere gevallen bevat het meerdere documenten en een uitgebreide toelichting op je aanbod. Het programma dat je hiervoor uiteindelijk gaat gebruiken moet dit je zo makkelijk mogelijk maken.

Ga je met personeel werken of verwacht je dit in de nabije toekomst te gaan doen?

Als je in je eentje werkt is een personeelsadministratie niet relevant, maar als je in de (toekomst) verwacht personeel aan te nemen dan is het goed om te kijken welke programma’s hiervoor modules of koppelingen voor hebben.

Heb ik te maken met voorraad en in- en verkoop van goederen of diensten

Als je een voorraad hebt is het prettig als je deze makkelijk (en misschien zelfs real-time) in je boekhoudprogramma bij kan houden en in kan zien.

Is urenregistratie wenselijk?

Als je gaat freelancen is het het prettig als je in jouw boekhoudprogramma makkelijk een urenregistratie kan bijhouden. Eventueel via de app die hoort bij het programma

Ga je zelf boekhouden of besteed je het uit?

Misschien ga je zelf de boekhouding bijhouden of heb je juist besloten om dit zelf te doen. Is dit laatste het geval, dan is het prettig als je gemakkelijk de btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting uit je boekhoudprogramma kan halen.

Naast de functionaliteit spelen nog een aantal meer algemene zaken mee bij de juiste keuze voor je boekhoudprogramma namelijk gebruiksgemak, ondersteuning en prijs.

Gebruiksgemak van het boekhoudprogramma voor ondernemers

Elk programma heeft zijn eigen opzet en interface. De meeste programma’s openen bijvoorbeeld met een dashboard met de belangrijkste informatie over de financiele staat van je onderneming. Wat jou het meest aanspreekt hangt af van jou en je bedrijf. Vergelijk dus meerdere programma’s om te ervaren wat jou het meest aanspreekt.

Wat biedt het bedrijf allemaal voor startende ondernemers?

Om een boekhoudprogramma op de juiste manier te gebruiken moet je wel verstand hebben van boekhouden en de wetten en regels voor je administratie.  Vooral als je zelf de boekhouding gaat doen is dit belangrijk. Kijk daarom ook of het programma je hierin kan helpen. Sommige bedrijven bieden bijvoorbeeld een gratis boekhoudtraining aan. Ook is het goed om te kijken naar de ondersteuning die wordt geboden. Is er bijvoorbeeld een helpdesk, en zo ja, hoe kan je die bereiken?

Kosten van het boekhoudpakket voor jou als starter

Sommige boekhoudprogramma’s hebben een speciale actie voor starters. Daarmee kan je dan een tijd gratis gebruik maken van het boekhoudprogramma. Dit is natuurlijk prettig maar uiteindelijk kost elk programma geld. Reken hierbij op minimaal € 10,- (ex btw) per maand. Waarbij je uiteindelijk in de realiteit meestal tussen de € 20,- tot € 30,- per maand kwijt bent voor een volledig en goed functionerend boekhoudprogramma.

Dit zijn de belangrijkste factoren in het maken van een keuze tussen de verschillende boekhoudprogramma’s als starter.

Ontvang onze handige budgettool + tips en tricks voor gezond financieel ondernemen!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.