6 x factureren kun je leren

Geschreven door: Henk-Jan Kosse 0 reactie

6 x factureren kun je leren

Als ondernemer kan het soms even puzzelen zijn hoe je het beste kunt factureren. Je wilt er zelf niet te veel tijd aan besteden, maar je wilt wel dat het goed gebeurt. In dit artikel leggen wij zes tips uit waardoor het factureren nog sneller en makkelijker verloopt.

1. Voldoe aan de eisen van de Belastingdienst

De inhoud van je zakelijke factuur dient aan een aantal eisen te voldoen. Zo dien je altijd de naam van de afnemer, volgnummer, de datum en de inhoud van het werk te vermelden. Alle eisen vind je op de site van de Belastingdienst.

2. Bedenk een strategie voor opvolging

Je gaat er natuurlijk vanuit dat een klant betaalt, maar elke ondernemer krijgt er een keer mee te maken: een wanbetalende klant. Door van tevoren een strategie uit te denken hoe je met deze situaties om wilt gaan, zorg je ervoor dat je actie onderneemt voordat je betaaltermijn te ver is opgelopen. Een reminder instellen in je agenda een paar dagen voordat betalingstermijn van de factuur verloopt, is bijvoorbeeld raadzaam. Zo denk je eraan je klant tijdig te herinneren aan de openstaande factuur. Een persoonlijke benadering, dus even nabellen, werkt hierbij vaak het beste.

3. Sta stil bij je betaalmethode

Wil je je klanten het geld laten overmaken of wellicht laten betalen via iDEAL? De betalingstermijn is vaak korter wanneer klanten via iDEAL direct hun betaling aan jou kunnen regelen. Met verschillende factuursystemen is het mogelijk om een directe betalingslink te versturen. Je klanten ontvangen een factuur met daar een geïntegreerde betalingslink van PayPal of iDeal. Vervolgens kunnen zij met één druk op de knop betalen.

4. Administratie bijhouden

De Belastingdienst vereist een inzichtelijke en overzichtelijke administratie. Maar ook voor jezelf is dit natuurlijk onmisbaar. Facturen kan je opstellen op je eigen pc, met behulp van Excel en Word, of je kunt kiezen voor een online factuur software. Alle bovengenoemde punten kun je in één keer meester maken, door gebruik te maken van een (gratis) factuurprogramma. Gratis? Ja, echt! Voor ondernemers die maar enkele facturen per maand versturen, zijn er verschillende gratis factuurprogramma’s te vinden.

5. Het juiste systeem

Afhankelijk van de branche waarin je werkt, je klantenbestand en je ambitie om internationaal te ondernemen, zijn bepaalde functionaliteiten van je (gratis) factuurprogramma van groot belang voor jouw facturatie. Door hier op voorhand over na te denken, kies je voor een systeem waarmee je groeiende bedrijf een tijd vooruit kan.

Er zijn verschillende aanbieders van online facturatie software. Wanneer je op zoek gaat naar factuur software zet dan voor jezelf op een rijtje van welke functionaliteiten je gebruik wilt maken. Je kunt dan tijdens je online zoektocht snel een keuze maken uit de verschillende systemen.

6. Uurtje factuurtje

Last but not least: denk een systeem uit voor jezelf, waardoor je geen uren vergeet te factureren. Onderdeel hiervan is een urenregistratie systeem. Ook het alvast klaarzetten van concept facturen in je facturatieprogramma, bijvoorbeeld bij het accepteren van de offerte, kan helpen dit overzicht te bewaren.

Met jouw doordachte workflow en tool-keuze, wordt het versturen van je factureren weer het feestje dat het zou moeten zijn!

Getagged onder , ,

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.