Accountants graven zo hun eigen graf

Geschreven door: Machiel Keet 0 reactie

Accountants graven zo hun eigen graf

Bedrijven zijn niet gebaat bij accountants, de meest overschatte beroepsgroep in Nederland. Dat blijkt wel weer uit het onlangs gepubliceerde onderzoek van de AFM. Waar in 2014 nog 45% van de controles niet voldeed, is dit nu gestegen naar 59%. Dit heeft alles te maken met de werkwijze in de controlepraktijk. Betreurenswaardig, maar niemand zou er verbaasd over moeten zijn, de boekhoudschandalen vliegen je om de oren. Uit de verslechtering is af te leiden het ontbreekt aan intrinsieke motivatie om te verbeteren. Accountants heten het ‘financiële geweten’ te zijn van het bedrijf dat zij controleren. Maar zoals zij nu invulling geven aan hun beroep, graven zij hun eigen graf.

Ivoren toren

Hoe gaat het nu? De accountant zit in zijn ivoren toren en wacht totdat de postduif met de gegevens van de klant binnen komt vliegen. De klant heeft immers een Letter of Representation (LOR) getekend, waarin staat dat de accountant alleen maar hoeft te werken met de gegevens die de klant aanlevert. Nu neemt de accountant zijn verrekijker ter hand en begint vanuit zijn toren te zoeken naar het te controleren bedrijf. Heeft hij het bedrijf gevonden, dan probeert hij vanuit zijn ivoren toren in te zoomen op het bedrijf en blijft er een tijdje naar turen. Aan de hand van de aangeleverde gegevens en de observaties vanuit de ivoren toren, wordt het jaarrapport samengesteld. Wat de accountant niet weet of ziet telt immers niet mee, daar heeft de klant voor getekend.

Babylonische spraakverwarring

Het jaarrapport is samengesteld en de accountant daalt af vanuit zijn toren om zijn klant te vereren met een bezoek. De ivoren toren is omgetoverd tot de toren van Babylon. Aan tafel bij de ondernemer blijkt dat de ondernemer geen flauw idee heeft waar de accountant het over heeft. De Babylonische spraakverwarring is compleet. Waarheidsvinding is op deze manier moeilijk te realiseren. Omdat de accountant op het voetstuk staat en de ondernemer de taal van de accountant niet begrijpt, wordt de jaarrekening geaccepteerd en de bijbehorende torenhoge rekening.

Doelgroep accountants

Wat ondernemers vaak niet weten, is dat er een grens is waarboven een accountantscontrole verplicht is. Je moet de afgelopen twee jaren aan twee van de volgende drie criteria voldaan hebben. Een minimale omzet van 12 miljoen, een balanstotaal van 6 miljoen en 50 medewerkers. Enkele uitzonderingen daargelaten. De accountants zouden zich op deze doelgroep moeten richten, zeker omdat de instrumenten van de AFM op de controles van grotere bedrijven gericht zijn. In de praktijk zie je dat accountants zie steeds vaker richten op de zzp’ers. Die hardwerkende kleine zelfstandigen betalen de hoofdprijs voor alle controle-eisen die aan grote bedrijven gesteld worden, terwijl zij een onbeduidend nummertje bij het accountantskantoor zijn. Als klap op de vuurpijl blijkt dan ook nog eens uit onderzoeken van de AFM en van RTLZ dat accountants in grote getalen de regels aan hun laars lappen. De accountant is niet alleen van zijn troon gevallen, maar ook uit zijn toren! Het kan niet langer zo!

Recht op goede behandeling

Zelfstandig ondernemers hebben recht op een goede behandeling en duidelijke taal. Zzp’ers hebben bovendien heel andere vragen dan grotere bedrijven. Dit is een vakgebied op zich. De wetgever heeft de grenzen voor de controleplicht niet voor niets vastgesteld. Dus, beste accountant, zie zzp’ers niet als ‘schnabbel’ tussendoor en stop met bijklussen.

Machiel Keet

Online boekhoudpakket Gere-geld
Auteur “Ik heb niets met cijfers”

Voor meer informatie:
Administratie@Gere-geld.nl
06-51474241

Bronnen

https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/nieuws/2017/juni/kwaliteitslag-oob
59% van de controles door accountants waren niet goed. De maatregelen uit 2014 worden niet nageleeft

https://nl.wikipedia.org/wiki/Accountants_in_de_fout

http://www.accountancyvanmorgen.nl/2016/11/23/accountants-willen-fouten-leren/
AFM: 45% Van de controles uitgevoerd door accountants waren niet goed
Intrinsieke motivatie om te verbeteren ontbreekt

http://www.rtlz.nl/business/ondernemers/kleine-accountants-maken-er-een-potje-van
36 % van de kleine accountants voldoet niet aan de regels
10% is zo erg dat het bij de AFM gemeld is.
Niet vastleggen kwaliteitsbeleid – ontbreken beroepsaansprakelijkheidsverzekering – onvoldoende bijscholing

Getagged onder ,

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.