AOV als zzp’er, zo pak je het aan

Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl 0 reactie

AOV als zzp’er, zo pak je het aan

Vrijheid is vaak de belangrijkste reden dat mensen voor het zelfstandig ondernemerschap kiezen. Maar als vrijheid belangrijk is, wil je dan niet het liefst onbevangen kunnen leven? Lekker mountainbiken of wintersporten zonder dat een eventuele blessure verstrekkende financiële gevolgen heeft. Want hoe vrij ben je en voel je je echt als je geen vangnet hebt voor arbeidsongeschiktheid? Het stukje zakelijke vrijheid dat je als zzp’er verworven hebt maakt je privé juist minder vrij en kwetsbaar bij ziektes of blessures.

In deze spagaat tussen zakelijk en privé zitten veel zzp’ers. 59% van de ondernemers maakt zich namelijk zorgen over het risico om arbeidsongeschikt te worden.

Terwijl hier wel oplossingen voor zijn. Een van deze oplossingen is een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Een AOV als zzp’er

Als zzp’er ben je niet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, je moet dit zelf regelen. In de praktijk blijkt dat veel zzp’ers hiervoor de struisvogel truc toepassen. Ze verzekeren zich namelijk niet.

83% van de zzp’ers zijn niet verzekerd via een AOV en de meerderheid heeft helemaal niks geregeld mocht het mis gaan. Dit, terwijl er anno 2018 steeds meer mogelijkheden zijn om dit goed regelen. Zoals met een speciale arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers

Arbeidsongeschiktheid in ondernemersland

Tips om je arbeidsongeschiktheid goed te regelen als zzp’er

De beslissing of je jezelf als zzp’er verzekerd voor AOV kan je beter niet laten afhangen van emotionele argumenten. In plaats daarvan is het beter om de gevolgen van arbeidsongeschiktheid voor jezelf helder te krijgen. Stel jezelf daarom de volgende simpele vragen:

 • Hoeveel inkomsten en kosten heb ik als ondernemer maandelijks en hoe vang ik beiden op bij langdurige ziekte?
 • Wat is het minimale inkomen dat ik (en mijn gezin) nodig heb om te kunnen leven?
 • Wat kan mij overkomen waardoor ik arbeidsongeschikt word en hoe groot is het risico hierop?
 • Kan ik arbeidsongeschiktheid zelf opvangen en zo ja, hoe lang?

Door deze vragen te beantwoorden krijg je een goed idee of en wat voor soort AOV voor jou het meest interessant is.

Persoonlijke omstandigheden

Als ondernemer draag je verantwoordelijkheid voor de onderneming. Voor het afsluiten van een AOV houd je echter vooral ook rekening met je persoonlijke omstandigheden en de verantwoordelijken die je financieel hebt. Heb je een partner die niet werkt en 3 kinderen dan is een AOV en het verzekeren van je inkomen erg belangrijk. Ben je alleen en verdien je meer dan genoeg om zelf geld opzij te zetten om langdurige ziekte op te vangen? Dan kan het wellicht handiger zijn om zelf een spaarpot op te bouwen en eventueel een AOV te nemen met een lange wachttijd.

Premie en wachttijd

Sommige zzp’ers hebben weinig kosten en kiezen ervoor om een AOV af te sluiten met een relatief lange wachttijd. De wachttijd geeft aan hoe lang je bij arbeidsongeschiktheid moet wachten op een uitkering van de verzekering. Zet je de wachttijd op bijvoorbeeld 4 maanden dan betaal je veel minder premie dan als je deze op 1 maand zet. Kijk dus goed naar je financiële reserves en kosten en bereken de premie met verschillende wachttijden. De keuze voor wachttijd varieert vaak tussen de 2 en 104 weken.

Fiscaal aftrekbaar

Een premie voor AOV is fiscaal aftrekbaar van je belastbaar inkomen als zzp’er met een eenmanszaak. Je betaalt hierdoor dus minder belasting. Bedenk wel dat de uitkering van je AOV fiscaal belast is en dat de uitkering dus bruto wordt uitgekeerd.

Minder afhankelijk van jezelf als zzp’er

Het is praktisch als je werk kan uitbesteden als je op vakantie gaat, fysiek ergens niet aanwezig kan zijn of ziek wordt. Als zzp’er kan dit ertoe bijdragen dat je zakelijk groeit en dat, in het geval van arbeidsongeschiktheid, je onderneming kan blijven runnen. Hierdoor kan je een lagere AOV afsluiten wat weer scheelt in de maandpremie.

Getagged onder

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

 • Over Zakelijkgroeien.nl


  Zakelijkgroeien.nl is een concept bedacht door Jasper Runneboom, gids voor de online marketing jungle en organisator van de online marketing expeditie.

  Waar hij zelf ondernemers graag helpt om online te groeien is zakelijkgroeien.nl opgezet als platform om ondernemers en zzp'ers op een breder vlak te laten groeien.

  Hier vind je handige tools zoals de netwerkagenda en de beste software om de zakelijke groei van jouzelf te bevorderen. Daarnaast vind je hier gratis honderden artikelen die antwoorden geven op relevante ondernemersvragen.

  Op naar meer zakelijke groei!