BTW-aangifte doen: val niet in deze 5 valkuilen

Geschreven door: Ronald Harreveld 0 reactie

BTW-aangifte doen: val niet in deze 5 valkuilen

De btw-aangifte komt er weer aan voor ondernemers en dat is vaak toch een klein stressmoment. Je administratie moet kloppen er zijn altijd wel een paar facturen die afwijken van wat normaal is en heb je jouw inlog nog wel?

Daarom een vijftal punten om rekening mee te houden voor je btw-aangifte. Zodat die soepel verloopt deze keer.

1. BTW Horecabonnen

Ten eerste, een hardnekkig misverstand over de btw op horecabonnen. Deze btw op zakenlunches en -diners is niet aftrekbaar en mag dus niet als voorbelasting meegenomen worden in de btw-aangifte. Hoe lekker dat ook zou zijn.

2. Tijdig btw-aangifte en betaling doen

Te vaak gebeurt het dat er te laat aangifte wordt gedaan. De Belastingdienst is streng bij te late betaling en brengt jou meteen een boete van € 65,- in rekening. Zorg dus dat je op tijd je aangifte doet én betaalt. Het verschuldigde btw-bedrag moet voor de eerste van de nieuwe maand betaald zijn. Maak je op 30 april het bedrag over en komt dit 1 mei op het rekeningnummer van de Belastingdienst? Dan is dat te laat en krijg je een verzuimboete. Deze verzuimboete bedraagt 3% van het te betalen bedrag met een minimum van € 50,-. Liever geen boete betalen? Zorg dan dat je minimaal 3 dagen van tevoren je aangifte hebt gedaan en betaald.

3. Zorg dat je in kan loggen

Ben je al gestrest omdat je te laat bent met je btw-aangifte ben je je inloggegevens kwijt. Iedere ondernemer zal dit wel herkennen. Zorg daarom dat je jouw inloggegevens ergens bewaart zodat je ze altijd op kan zoeken.

Ben je je inloggegevens echt kwijt?

Dan duurt het gemiddeld 10 werkdagen voordat de Belastingdienst jou nieuwe inloggegevens stuurt. Hier wil je niet op wachten, want dit kost je geld. Check daarom aan begin van de maand of jouw inloggegevens nog juist zijn. Dit voorkomt onrust en boetes. Ook hiervoor geldt, te laat aangifte doen (ook door foutieve inlogcodes), is een boete.

4. De datum op de factuur is leidend

Je zou misschien denken dat je pas btw hoeft af te dragen als het ook daadwerkelijk betaald is. De Belastingdienst denkt hier echter anders over. Zij vinden de datum op de factuur leidend voor de btw-afdracht. Heb je dus een factuur gestuurd en het geld nog niet binnen? Dan zal je de btw toch moeten betalen. Dit kan vooral vervelend zijn bij het versturen van facturen met hoge bedragen. Wil je liever niet de btw voorschieten die jouw klanten betalen? Stuur dit soort facturen dan niet aan het eind van het kwartaal maar aan het begin van het nieuwe kwartaal.

5 Bonnetje kwijt, maar ik weet de btw nog!

Tja, helaas gaat dat niet op. Om btw terug te vorderen van een bonnetje zal je altijd een bonnetje met btw moeten hebben.

Zorg bij een bon trouwens altijd dat de btw er duidelijk opstaat en bij voorkeur dat de bon op naam staat van het bedrijf.  Zelf de btw uitrekenen mag niet, dus controleer de vermelding van de btw altijd. Vergeet ook niet de zakelijke bonnen die u via uw privé rekening of cash heeft betaald. Dit zijn zakelijke uitgaven waarvan de btw teruggevorderd mag worden.

Extra Tip!

Ben je klaar met de btw-aangifte? Print deze altijd meten uit of sla deze op. Grote kans dat je deze namelijk later nog een keer nodig hebt. Sluit je het btw programma af en heb je dit niet gedaan? Dan kan je dit niet later alsnog doen voor deze btw-aangifte.

Over Ronald Harreveld

Ronald-HarreveldRonald Harreveld is de eigenaar van Siffror Administratieve Dienstverlening uit Utrecht. Hij helpt al meer dan 15 jaar zzp-ers met hun boekhouding en administratie en is één van de partners binnen ons boekhoudnetwerk. Meer informatie: www.siffror.nl

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zakelijkgroeien.nl

Alles wat we vanuit ZZP Agenda met jou willen delen: