Deze 3 partijen misbruiken de zzp’er en wel hierom…

Geschreven door: Jasper Runneboom 4 reacties

Terwijl zzp’ers zelf aangeven gelukkig te zijn en vooral hun eigen gang willen gaan, lijken veel gevestigde partijen de zzp’er vooral te misbruiken voor hun eigen gewin. Onder het mom ‘wij weten wat goed voor ze is’ wordt beweerd dat het ook beter is voor de zzp’ers zelf. Verwonderlijk, want die zzp’er lijkt dat zelf meestal heel anders te zien. Dus wat is hier aan de hand, waarom maken die partijen zich toch zo druk om zzp’ers? Is het echt alleen maar om de zzp’er te ‘helpen’ of spelen er ook nog hele andere dingen een rol?

De Vakbonden

Allereerst de vakbonden. Zij zijn er voor de werknemer, sluiten prachtige CAO’s af waardoor werknemers verzekerd zijn van dingen als goed loon, goede werktijden en vakantiedagen. Zo’n CAO is natuurlijk hartstikke prachtig totdat werkgevers er onderuit proberen te komen. ZZP’ers zijn één van die manieren volgens de vakbonden. Aangezien de CAO’s heilig zijn voor de vakbonden zal de zzp’er eraan moeten geloven. Dus hebben de vakbonden er alle belang bij de zzp’er neer te zetten als een bedreiging of als zielige ‘gedwongen’ ondernemers die zo snel mogelijk weer in het vakbondskeurlijf moeten worden gedwongen. Dat nog maar 6% van alle Nederlanders lid is van een vakbond lijkt niks af te doen aan de zichzelf toegekende waarde.

Het grappige is eigenlijk nog dat deze vakbonden in hun wanhopige strijd om het dalend aantal leden een halt toe te roepen ook de zzp’er hebben ontdekt als bron. Ondanks dat ze hierin best aardige standpunten hebben, vind ik het niet geloofwaardig dat je aan de ene kant zegt dat het zzp-schap een bedreiging is terwijl je tegelijk zegt dat je opkomt voor diezelfde zzp’er. Het is het één of het ander. Vakbonden, maak nou eens een duidelijke keuze!

De politiek

Oh, de zzp’er, alle lof voor de zzp’er. Ja in crisistijd, toen waren ze maar wat blij met de zzp’ers in Den Haag. Dankzij al die zzp’ers schoot de werkloosheid niet naar Zuid-Europese proporties en konden ze net doen alsof hun geweldige beleid ervoor zorgde dat het niet veel slechter ging. Dat dit vooral kwam doordat deze zzp’ers nu niet als werkloos te boek stonden werd voor het gemak maar even niet verteld.

Nu de economie weer enigszins aantrekt, en nog belangrijker de werkloosheid daalt zijn er andere tijden in Den Haag aangebroken. Het wordt tijd om de zzp’er terug te krijgen in het keurslijf van Den Haag.

Dat de zzp’er helemaal niet bestaat, en hoe je er tegenaan kijkt per definitie een politieke keuze is, dat wordt voor het gemak even vergeten. Dat veel zzp’ers heel gelukkig zijn vind de politiek ook niet belangrijk. Het gaat er vooral om dat die lastige groep zzp’ers wordt teruggebracht tot een homogene groep waar dan lekker beleid op gemaakt kan worden. Zodat iedereen in Nederland weer netjes doet zoals de dames en heren in Den Haag het bedacht hebben.

De Belastingdienst

En zo komen we vanzelf bij de Belastingdienst, die het blijkbaar prima vindt om louche geheime deals te sluiten met grote partijen als het om misbruik van het zzp-schap gaat. Maar aan de andere kant van de meest onbenullige dingen een punt maakt als het zzp’ers zelf betreft.

Bovendien heeft de belastingdienst zich samen met de politiek wijsgemaakt dat als je maar genoeg regels bedenkt ‘het probleem’ zich wel oplost. Dat de eerste die deze nieuwe regels (zoals de wet DBA) vakkundig zullen omzeilen diegene zijn waarvoor de regels nou juist zijn bedoeld lijkt niet echt door te dringen bij de belastingdienst en politiek. Evenals de frustrerende en fnuikende onzekerheid, onduidelijkheid en administratieve last waarmee ze de rest opzadelen.

Deze 3 partijen spelen allemaal een dubieuze rol als het om het zzp-schap gaat en misbruiken de zzp’ers voor hun eigen gevestigde belang. Waarbij de positieve punten, zoals het geluk van de persoon zelf, genegeerd worden. Belangrijker dan het welzijn van de zzp’er is de illusie van controle en grip.

Getagged onder ,

4 reacties reactie achterlaten

 1. Superstuk, Jasper!
  En respect voor de slechts kleine hoeveelheid cynisme die je erin verwerkt hebt – ik had me waarschijnlijk niet in kunnen houden, hahaha!!

  1. Thursday, 03 March 2016 14:27 Geplaatst door: Jasper Runneboom Reply

   Dank je, heb me inderdaad hier en daar nog wat ingehouden :-).

 2. Helemaal eens Jasper. Een toevoeging: pensioenverzekeraars. Ik heb ze de laatste iets te vaak horen roepen dat het verplichten van pensioen voor zzp’er ‘eerlijker’ zou zijn…
  Preken voor eigen parochie noemen we dat.

  1. Thursday, 03 March 2016 20:00 Geplaatst door: Jasper Runneboom Reply

   Inderdaad ook z’on typisch gevalletje… Bang zijn voor het nieuwe en vooral vasthouden aan de eigen ouderwetse overtuiging.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

 • Over Zakelijkgroeien.nl


  Zakelijkgroeien.nl is een concept bedacht door Jasper Runneboom, gids voor de online marketing jungle en organisator van de online marketing expeditie.

  Waar hij zelf ondernemers graag helpt om online te groeien is zakelijkgroeien.nl opgezet als platform om ondernemers en zzp'ers op een breder vlak te laten groeien.

  Hier vind je handige tools zoals de netwerkagenda en de beste software om de zakelijke groei van jouzelf te bevorderen. Daarnaast vind je hier gratis honderden artikelen die antwoorden geven op relevante ondernemersvragen.

  Op naar meer zakelijke groei!