eHerkenning: weg uit de wachtwoordensoep

Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl 0 reactie

eHerkenning: weg uit de wachtwoordensoep

Als brave burger word je al helemaal gek van het inloggeweld dat je dagelijks moet doorstaan, maar als ondernemer, en dus ook als zzp’er, ben je pas écht de pineut. Je hebt, noodgedwongen, talloze accountnamen en wachtwoorden bij allerlei dienstverleners, leveranciers en (overheids)instanties. Enerzijds maakt dat je leven een stuk makkelijker.  Je kunt veel dingen snel zelf regelen vanachter je computer. Anderzijds word je tureluurs van al die inloggegevens.

Verleiding

Je zou bijna in de verleiding komen om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken.  Maar dat is a) onverstandig en b) onmogelijk. Je kent het: de één vraagt om een wachtwoord van minstens acht tekens met cijfers, hoofdletters en leestekens. De ander roept dat leestekens verboden zijn. De derde vindt je wachtwoord te onveilig en raadt je aan er iets heel anders van te maken.

Vergeetmomentje

En dus zit je met drie meter accountnamen en wachtwoorden (als je ze allemaal achter elkaar zou typen). Dat is een eh… uitdaging. Want waar láát je die lijst. In je hoofd? Liever niet. Want iedereen heeft wel eens zo’n naar vergeetmomentje, een kater of gewoon de griep, en dan wil het niet zo erg met dat hoofd. Bewaar je die lijst dan op je computer? Of op een stapel papiertjes onder je matras? Dat lijkt ons ook geen goeie oplossing.

Het ei van Columbus: eHerkenning

Gelukkig is de oplossing in zicht. Sterker nog, in 2018 is die al gedeeltelijk in praktijk gebracht: eHerkenning. Het principe is eenvoudig. Als bedrijf vraag je eHerkenning aan bij één van de officieel erkende leveranciers, zoals KPN. Je moet wel voor eens en altijd vast laten stellen dat jij jij bent. Soms moet je daarvoor zelfs letterlijk je gezicht komen laten zien. Maar als je jezelf eenmaal overtuigend hebt ‘bewezen’, dan wordt het leven ineens een stuk eenvoudiger. Je kunt het vergelijken met DigiD. Wat DigiD is voor burgers, is eHerkenning voor ondernemers.

Eén sleutel

Ondernemers die eHerkenning gebruiken, hebben voortaan nog maar één inlogsleutel nodig, die hun op een eenvoudige manier toegang geeft tot alle aangesloten organisaties. Het is dus eigenlijk een inlogloper. Op dit moment zijn er al heel wat organisaties die hun elektronische deuren voor je openen als je eHerkenning gebruikt: niet alleen ministeries, provincies en gemeentes, maar ook de Kamer van Koophandel, het UWV en de Belastingdienst. Je kunt nu dus al allerlei zaken snel, eenvoudig en vaak ook nog goedkoop regelen zonder reistijd, loketten, wachtrijen en papieren formulieren.

Verplicht

Als zzp’er hoef je in ieder geval niet lang na te denken over de vraag of je eHerkenning neemt. Met ingang van de wet Digitale Overheid, die naar verwachting in 2019 van kracht is, wordt eHerkenning verplicht

Heb je nog vragen?

KPN heeft acht vragen en antwoorden over eHerkenning voor je op een rijtje gezet. Je zult zien dat je alles in deze blog al bent tegengekomen, maar het is fijn om de boel ook nog eens puntsgewijs uitgelegd te krijgen.

Toekomst

eHerkenning zal jou als zzp’er tijd, geld en een hoop frustratie besparen. Zodra je het gaat gebruiken, krimpt je lijst met inlogcodes meteen. En hij zal blijven krimpen. Want steeds meer organisaties sluiten zich aan. Dat is de nabije toekomst. En de verre? Dat weet niemand. Maar de kans is groot dat we op de lange(re) termijn allemaal, burgers en bedrijven, nog maar één inlogsleutel hebben. Misschien onze DNA-code, misschien iets anders. Dus het zal zeker niet bij eHerkenning blijven. Maar een handig begin is het in ieder geval wel.

 

Getagged onder , ,

Reactie toevoegen

  • Over Zakelijkgroeien.nl

    Zakelijkgroeien.nl is door Jasper Runneboom opgezet als platform om startende ondernemers en zzp'ers (financieel) succesvol te laten worden.

    Vanuit mijn eigen ervaring en die van andere zzp'ers vind je hier veel informatie, tools en tips die je helpen om net als mij de volgende stap te zetten in je onderneming en van start-up door te groeien naar een stabiel en winstgevend ondernemer.

    Volg me op: LinkedIn