Starten als Freelancer, kan jij het? Alle vragen die je moet stellen

Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl 0 reactie

Starten als Freelancer, kan jij het? Alle vragen die je moet stellen

Je denkt er al een tijd over na. Maar nu is het moment daar, het moment om freelancer te worden. Nog voor je aan de slag gaat als freelancer moet je jezelf afvragen: ben ik er wel klaar voor? Hieronder vind je een aantal vragen om aan jezelf te stellen.

Ben je mentaal voorbereid om Freelancer te worden?

Als je gaat freelancen, moet je zeker zijn dat je daar mentaal klaar voor bent. Denk na over de volgende punten:

Waarom je gaat freelancen

Je gaat freelancen met een reden, welke reden is dit? Wil je meer vrijheid? Misschien wil je meer verdienen? Of vind je de afwisseling van meerdere opdrachtgevers juist leuk?

Wat de reden ook is, zorg dat deze reden motiveert. Als freelancer komen er periodes waarin alles lijkt tegen te zitten. De reden waarom je bent gaan freelancen moet je in dit soort periodes verder helpen.

Dus vraag jezelf af: waarom wil ik freelancen? Zijn deze redenen belangrijk genoeg voor mij?

Weet wat je niet zint

Weet je waarom je begint met freelancen? De volgende stap is bepalen wat je zeker niet wilt doen als freelancer. Weet waar de grens van jouw werkzaamheden ligt en bewaak deze grens. Het is makkelijk om langzaamaan over deze grens te gaan. Voorkom dit door op tijd nee te zeggen.

Vraag jezelf af: Waar liggen mijn grenzen en hoe kan ik nee zeggen tegen grensoverschrijdingen?

Ga over jouw grenzen

Het is heel tegenstrijdig, maar als je grenzen staan, is het tijd om te bepalen welke grenzen je gaat verleggen. Hierbij gaat het om de grenzen van jouw comfort zone.

Vraag jezelf af: Ben ik bereid om actie te ondernemen en uitdagingen aan te gaan die ik liever niet zou nemen?

Freelancen heeft ook zijn nadelen

Werken als Freelancer lijkt misschien ideaal, maar hou er rekening mee dat freelancen veel tijd en energie kost. Je werkt als freelancer vanuit een lange termijnvisie. De continuïteit van jouw leven als freelancer hangt af van jouw activiteiten. Dit betekent dat je tijdens de huidige opdracht al bezig moet zijn met de volgende.

Vraag jezelf af: heb ik de tijd en energie om Freelancer te worden? Ben ik bereid deze tijd en energie aan freelancen te besteden?

Neem rust van het werk

Mensen die voor zichzelf werken, neigen al snel naar te veel werken. Dit omdat zij de eindverantwoordelijkheid hebben. Alles lijkt prioriteit te hebben, maar natuurlijk is dit vaak niet zo. Dit kan al snel teveel worden. Gun en geef jezelf de rust die nodig is. Op de lange termijn zal je hier de resultaten van zien. Jij en je opdrachtgevers hebben er niks aan als je overwerkt raakt.

Vraag jezelf af: Ben ik iemand die neigt naar te veel werken? Hoe kan ik dit tegengaan?

Bereid je verder voor om Freelancer te worden

Weet je alle vragen te beantwoorden? Dan is het tijd om te de praktische zaken rondom freelancen te regelen en te kijken naar je netwerk. Benieuw welke vragen je verder moet beantwoorden? Lees het op freelancer.nl.

Reactie toevoegen

  • Over Zakelijkgroeien.nl

    Zakelijkgroeien.nl is door Jasper Runneboom opgezet als platform om startende ondernemers en zzp'ers (financieel) succesvol te laten worden.

    Vanuit mijn eigen ervaring en die van andere zzp'ers vind je hier veel informatie, tools en tips die je helpen om net als mij de volgende stap te zetten in je onderneming en van start-up door te groeien naar een stabiel en winstgevend ondernemer.

    Volg me op: LinkedIn