Tips voor het kiezen van een incassobureau

Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl 0 reactie

Tips voor het kiezen van een incassobureau

Ben je het zat dat je debiteuren niet betalen? En wil je hiervoor een incassobureau inschakelen? Dat kan een goede keuze zijn, omdat een incassobureau er vaak voor kan zorgen dat je factuur wél wordt betaald. Maar dan wil je natuurlijk wel een goed incassobureau kiezen. In deze blog geven we je een aantal handige tips voor het kiezen van een incassobureau.

Ervaringen van anderen in je netwerk

Ervaringen van anderen kunnen ontzettend nuttig zijn. Zijn er mensen in je netwerk die ervaring hebben met een incassobureau? Vraag dan eens of het ze goed bevalt, of ze een vaste contactpersoon hebben en of ze goed advies krijgen. Maar het is minstens net zo belangrijk om goed te luisteren naar ervaringen van debiteuren. Het is namelijk van belang dat debiteuren netjes worden behandeld. Je wil immers niet dat de klantrelatie verslechtert door het inschakelen van een incassobureau.

Zoek op internet naar klachten

Heb je niet genoeg mensen in je netwerk die ervaring hebben met een incassobureau? Dan kun je natuurlijk ook online zoeken naar ervaringen. Zoek op onafhankelijke websites, zodat je een betrouwbaar beeld krijgt van het incassobureau.

Duidelijke afspraken maken

Heb je een incassobureau gevonden? Maak dan duidelijke afspraken over de tarieven en de werkwijze. Werkt het incassobureau volgens het no cure no pay principe? Dan kan het zo zijn dat het incassobureau veel druk zet op de debiteur om de betaling alsnog te kunnen innen. Anders houden ze er immers zelf niks aan over. Het is natuurlijk zonde als hierdoor je relatie met de klant verslechtert. Zorg er dus voor dat je duidelijke afspraken maakt over de tarieven en de werkwijze die het incassobureau hanteert.

Check het keurmerk

Check of het incassobureau het NVI keurmerk van de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen. Zo kun je erop vertrouwen dat de kwaliteit wordt gewaarborgd.

Controleer alle kosten

Als je een incassobureau inschakelt, wil je achteraf natuurlijk niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Controleer daarom alle kosten voordat je in zee gaat met een incassobureau. Vaak werken incassobureaus volgens het no cure no pay principe, maar voor het juridische traject geldt een andere insteek. Zorg dus dat je je altijd goed laat informeren over de kosten die moeten worden gemaakt voor het innen van de incasso.

Doe goed onderzoek

Tot slot is het belangrijk om alle informatie duidelijk op een rijtje te zetten voordat je in zee gaat met een incassobureau. Hoe lang duurt de incassoprocedure? Wat is het slagingspercentage? Wat moet je betalen als je debiteur deels of niet betaalt? Neemt het incassobureau ook verdere stappen? Wat doet het incassobureau om de relatie met de klant te behouden? Dit zijn allemaal belangrijke vragen waar je een antwoord op moet hebben voordat je de keuze kunt maken.

Getagged onder ,

Reactie toevoegen

  • Over Zakelijkgroeien.nl

    Zakelijkgroeien.nl is door Jasper Runneboom opgezet als platform om startende ondernemers en zzp'ers (financieel) succesvol te laten worden.

    Vanuit mijn eigen ervaring en die van andere zzp'ers vind je hier veel informatie, tools en tips die je helpen om net als mij de volgende stap te zetten in je onderneming en van start-up door te groeien naar een stabiel en winstgevend ondernemer.

    Volg me op: LinkedIn