Urenregistratie als zzp’er, hoe doe je dat slim?

Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl 0 reactie

Het bijhouden van je uren is volgens de Belastingdienst niet verplicht. Toch is het als zzp'er wel erg zinvol om je uren bij te houden en vast te leggen. Wij vroegen onze partner MoneyMonk (boekhoudsoftware) waarom het verstandig is je uren wel bij te houden en hoe je dit eenvoudig kan doen.

Waarom je uren bijhouden als zzp'er?

Ondanks dat het voor de Belastingdienst niet verplicht is om je uren op te schrijven is dit wel aan te raden. Wanneer je je uren namelijk goed bijhoudt en meer dan 1225 uur per jaar aan je onderneming besteedt, kom je in aanmerking voor verschillende voordeelregelingen. Zo kan je met behulp van een goede urenadministratie aantonen dat je in aanmerking komt voor startersaftrek of zelfstandigenaftrek. Deze regelingen worden verderop in dit artikel kort beschreven.

Daarnaast geeft een goede urenregistratie jou héél veel inzichten waarmee je jouw voordeel kunt doen!

Voordeelregelingen: Startersaftrek & Zelfstandigenaftrek

Als ondernemer kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek zodra je meer dan 1225 uur aan je onderneming hebt besteed in een kalenderjaar. Je hoeft dan minder inkomstenbelasting te betalen en die besparing kan voor jou fors oplopen. Daarnaast kom je mogelijk ook in aanmerking voor de startersaftrek, dit is een bedrag dat bovenop de zelfstandigenaftrek komt op het moment dat je starter bent.

Urenregistratie voor inzichten

Naast de hierboven genoemde voordelen geeft een gedegen urenadministratie jou als zzp'er héél veel inzicht.

Een goede urenadministratie geeft jou o.a. inzicht in:

  • Projecten

- Weet na afloop van je project wat je marge is

- Zie of je teveel of te weinig uren hebt gemaakt op het project

  • Taken

- Weet exact welke taken je uitvoert en hoeveel tijd je aan een taak hebt besteedt

- Inzicht of taken wel of niet declarabel zijn

  • Uren

- Zie hoeveel uren je gewerkt hebt

- Tussentijds zicht of je dit jaar voldoet aan het urencriterium.

Dit is maar een kleine opsomming, er zijn nog veel meer voordelen om je gewerkte uren bij te houden/ 

Hoe kun je als zzp'er je uren makkelijk bijhouden?

De tijd van je uren bijhouden op een papiertje of in Excel is gelukkig voorbij. Het is weliswaar nog steeds een populaire methode maar er zijn veel betere alternatieven.

Tegenwoordig zijn er tal van online oplossingen (desktop of via mobiele app) die het voor jou als zzp'er makkelijker maken om je uren bij te houden. Vaak kan dat al tegen een relatief kleine vergoeding of zelfs gratis. Onze partner MoneyMonk biedt speciaal voor zzp'ers een zeer uitgebreid en volledig gratis urenregistratiesysteem ontwikkeld. Zowel online (desktop) als via Apps (iOS en Android). 

Start gratis met je urenregistratie:

Starten met MoneyMonk Instap (GRATIS)

google-play-store-logo-1

ios-app-store-logo-1

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

  • Over Zakelijkgroeien.nl

    Zakelijkgroeien.nl is door Jasper Runneboom opgezet als platform om startende ondernemers en zzp'ers (financieel) succesvol te laten worden.

    Vanuit mijn eigen ervaring en die van andere zzp'ers vind je hier veel informatie, tools en tips die je helpen om net als mij de volgende stap te zetten in je onderneming en van start-up door te groeien naar een stabiel en winstgevend ondernemer.

    Volg me op: LinkedIn