Valkuilen voor ondernemers: hoe vermijd je ze?

Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl 0 reactie

Valkuilen voor ondernemers: hoe vermijd je ze?

Ben je van plan om je eigen onderneming te starten? Of ben je misschien al wel een tijdje bezig met je eigen bedrijf? Ondernemen kan ontzettend veel voldoening geven, maar het kan ook verschillende problemen met zich meebrengen. We begrijpen dat verschillende aspecten van het ondernemerschap lastig kunnen zijn, en je bent ook zeker niet de enige die ermee te maken krijgt. Er zijn namelijk een aantal valkuilen waar veel ondernemers mee te maken krijgen. Benieuwd welke dat zijn? In deze blog zetten we er een aantal voor je op een rijtje, en vertellen we natuurlijk ook hoe je ze kunt vermijden!

Angst om te falen

Veel ondernemers hebben de angst om te falen. Misschien hebben mensen in je omgeving wel hoge verwachtingen van je of zijn ze zelfs jaloers omdat je de stap hebt durven nemen om voor jezelf te beginnen. Dit kan ervoor zorgen dat je druk voelt of angst hebt om te falen. Maar als ondernemer is het juist heel belangrijk om je eigen enthousiasme over te brengen op potentiële klanten. Met je enthousiasme en overtuigingskracht kun je nieuwe klanten binnenhalen, en hierdoor zal je zelfvertrouwen alleen maar stijgen. Zorg er wel voor dat je altijd goed voorbereid bent met een ondernemersplan, duidelijke targets, en een goed onderhouden netwerk.

Alles zelf willen doen

Een andere valkuil waar veel ondernemers tegenaan lopen, is het feit dat ze alles zelf willen doen. En soms kan het inderdaad lastig zijn om bepaalde taken uit te besteden. Toch is het veel beter om dit wel te doen, want je kunt nou eenmaal niet overal in uitblinken. Als ondernemer ben je bijvoorbeeld verplicht om een administratie bij te houden en deze 7 jaar te bewaren. Onder de administratie vallen bijvoorbeeld facturen, bonnetjes, jaarrekeningen, bankafschriften, contracten, correspondentie, controleberekeningen, belastingaangiftes, aantekeningen en offertes. Voor ondernemers kan het dus best lastig zijn om dit allemaal correct bij te houden. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de administratie uit te besteden. Een accountant kan je helpen bij het bijhouden van de administratie, of de administratie volledig uit handen nemen. En dit kan je veel zorgen besparen! Zo weet je namelijk dat je administratie altijd correct wordt bijgehouden. Ben je op zoek naar een accountant in Etten-Leur? Dan kun je terecht bij Doomen &Quist.

Zakelijk en privé niet goed gescheiden houden

Ook vinden veel ondernemers het lastig om zakelijk en privé gescheiden te houden. Vooral voor startende ondernemers die nog geen kantoorpand hebben, maar aan huis werken, kan dit lastig zijn. Het is moeilijk om te stoppen met werken, en dit kan een negatieve invloed hebben op je gezin. Je hebt namelijk minder tijd voor de mensen om je heen, en dit is niet goed voor je. Het is belangrijk om normale werkdagen te maken, en genoeg leuke dingen te blijven doen met familie of vrienden. Zo voel je je gelukkiger, en dit zal ook weer positief werken voor de sfeer binnen je bedrijf.

Afspraken zijn niet helder

Als ondernemer is het belangrijk om alle afspraken duidelijk vast te leggen. Je zult namelijk veel afspraken maken met klanten, leveranciers, zakenpartners of investeerders. Het is vervelend als deze afspraken niet na worden gekomen, dus het is belangrijk om ze altijd te laten vastleggen. Zorg ook dat de voorwaarden voor beide partijen duidelijk zijn. Een accountant kan je niet alleen helpen bij het bijhouden van de administratie, maar ook bij het opstellen van voorwaarden.

Niet genoeg netwerken en klanten werven

Sommige ondernemers vinden het niet leuk om te netwerken en klanten te werven. Toch is het belangrijk om hier wel tijd en aandacht aan te besteden. Het binnenhalen van nieuwe klanten is namelijk van belang voor de voortgang van je bedrijf. Het bezoeken van een netwerkborrel kan best ontspannend zijn, probeer dit eens uit!

Getagged onder , ,

Reactie toevoegen

  • Over Zakelijkgroeien.nl

    Zakelijkgroeien.nl is door Jasper Runneboom opgezet als platform om startende ondernemers en zzp'ers (financieel) succesvol te laten worden.

    Vanuit mijn eigen ervaring en die van andere zzp'ers vind je hier veel informatie, tools en tips die je helpen om net als mij de volgende stap te zetten in je onderneming en van start-up door te groeien naar een stabiel en winstgevend ondernemer.

    Volg me op: LinkedIn