Waar moet je op letten als je personeel in dienst neemt?

Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl 0 reactie

Waar moet je op letten als je personeel in dienst neemt?

Steeds meer ondernemers kiezen er voor om personeel in dienst te nemen. Dit kan een moeilijke afweging zijn. Vaak heb je er zelf voor gekozen om als eenmanszaak te beginnen en wilde je eigenlijk nooit meer met personeel werken. Inmiddels groeit het bedrijf zo hard dat je extra krachten hard kunt gebruiken. Daarnaast kan het ook de groei van het bedrijf beïnvloeden. De ontwikkelingen op de markt staan immers niet stil. Zelf beschik je niet over alle kennis die nodig is om genoeg klanten binnen te halen. Dankzij vakkundig personeel kan jouw bedrijf verder groeien, ontstaan er nieuwe mogelijkheden om het klantenbestand te laten groeien. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je personeel in dienst neemt. Wij zetten het voor jou op een rijtje.

Is het rendabel om personeel aan te nemen?

Ten eerste zal je alle voordelen en nadelen van extra personeelsleden op een rijtje moeten zetten. Startende ondernemers hebben vaak niet voldoende financiële ruimte om extra krachten in te schakelen. Personeel kost immers aardig wat geld. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor een aantal extra bijkomende kosten. Zo heeft elk personeelslid een aantal rechten, deze zijn bij de wet bepaald. Denk hierbij niet alleen aan het minimumloon, maar ook aan de financiering voor arbeidsrisico’s en het uitbetalen van loonheffingen.

Als een personeelslid ziek wordt, ben jij als werkgever verplicht om deze minimaal gedurende twee jaar door te betalen. Hierdoor kan er geen ruimte meer zijn om iemand anders aan te nemen. Daarnaast loop je het risico dat het bedrijf het minder goed doet dan gedacht. In dat geval zal je uiteindelijk op privé gebied ook in de problemen komen. Jij blijft verantwoordelijk voor de doorbetaling van het salaris, ook als je bedrijf failliet gaat.

Ga goed na of het aannemen van personeel de groei van het bedrijf positief kan beïnvloeden. Als dit het geval is, is het bijna altijd rendabel om een nieuwe kracht in dienst te nemen. Een bedrijf kan niet groeien zonder de nodige investeringen, dat is de wetenschap waar je als ondernemer altijd mee te maken hebt.

Ontslagvergoeding

Je wilt er natuurlijk nooit aan denken, maar het kan ook voorkomen dat sommige personeelsleden ontslagen moeten worden. In dat geval heb je vaak te maken met een transitievergoeding, dit is bij de wet bepaald. Tegenwoordig is het ontslagrecht heel anders dan het vroeger was. Vaak is het voor een werkgever makkelijker om iemand te ontslaan en kost het ook minder.

In sommige gevallen moet je echter nog steeds een flink bedrag betalen als je iemand ontslaat. Bij het berekenen van de transitievergoeding moet je denken aan 1/3 maandsalaris per dienstjaar. Dit is zelfs nog hoger als een persoon meer dan 10 jaar in dienst is geweest. Een transitievergoeding wordt gebruikt als compensatie bij ontslag. Deze maakt het voor het personeelslid makkelijker om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Als je niet op de hoogte bent van de ontslagvergoeding, kan het mogelijk zijn dat je te weinig uitbetaald. Hierdoor kunnen personeelsleden sterk in hun schoenen staan als ze dit aanvechten. Laat je niet verrassen door onverwachte kosten en lees je goed in als het gaat om de transitievergoeding.

Getagged onder ,

Reactie toevoegen

  • Over Zakelijkgroeien.nl

    Zakelijkgroeien.nl is door Jasper Runneboom opgezet als platform om startende ondernemers en zzp'ers (financieel) succesvol te laten worden.

    Vanuit mijn eigen ervaring en die van andere zzp'ers vind je hier veel informatie, tools en tips die je helpen om net als mij de volgende stap te zetten in je onderneming en van start-up door te groeien naar een stabiel en winstgevend ondernemer.

    Volg me op: LinkedIn