Waarop kunnen ondernemers kosten besparen?

Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl 0 reactie

Waarop kunnen ondernemers kosten besparen?

Ondernemen is niet alleen maar geld binnen krijgen, als ondernemer krijg je ook veel te maken met kosten waaraan je moet voldoen. Er zijn echter genoeg kosten die je echt wel wat kan verminderen, in dit artikelen vind je twee grote kosten waaraan je veel kunt doen om je kosten omlaag te halen.

Printkosten

Hoewel we in een wereld leven waar alles steeds digitaler wordt, zijn er alsnog veel bedrijven waar dagelijks veel geprint wordt, je kan immers niet alles digitaal hebben staan. Er zijn meerdere manieren om hierop kosten te besparen.

 1. Kijk altijd goed naar de verbruikskosten van de desbetreffende printer als je er één
  wilt kopen
 2. De kwaliteit van de toner is ook van groot belang, deze hoeven ook niet duur te zijn.
  Als je toners koopt van het desbetreffende merk zijn deze vaak redelijk duur, hoewel
  hier wel de kwaliteit gewaarborgd wordt. Er zijn echter ook genoeg online webshops
  die imitatietoners kopen, de kwaliteit hiervan is vaak minstens zo goed
 3. Papierkosten zijn kosten waaraan je niet kan ontsnappen, je kan hier echt wel
  maatregelen voor treffen waardoor de kosten omlaag gaan. Veel bedrijven werken
  steeds vaker in de Cloud, hierdoor wordt er minder gebruik van papier gemaakt
 4. Kijk ook goed naar de instellingen van de printer, als je voornamelijk voor intern
  gebruik print zet de instellingen dan omlaag

Energiekosten

Misschien wel de grootste kostenpot van een bedrijf, zeker als je een pand afhuurt. Er zijn echter wel veel manieren om de energierekening fors omlaag te brengen. Het gebruik van verwarming en airco is vaak nodig om een comfortable werkomgeving te creëren, maar het kost wel veel energie, zorg er dus voor dat alle deuren en ramen goed dicht zijn, verwarm/koel ook alleen maar de ruimtes waar de mensen in zijn. Ook het overstappen op LED kantoorverlichting kan veel energiekosten besparen. Het overstappen op LED is wel een relatief dure investering maar omdat ze veel minder energie gebruiken en een veel langere levensduur hebben zal je dit op den duur terugverdienen. Probeer ook altijd overbodige apparaten uit of op standby te zetten als ze niet gebruikt worden.

Personeel

Het komt vaak voor dat een bedrijf te veel personeel in dienst heeft, bij grotere bedrijven heeft dit misschien niet gelijk een groot effect op het bedrijf maar bij kleinere bedrijven zeker wel. Veel bedrijven werken hierdoor met flexibel personeel, in drukke periodes kun je meer personeel aannemen, als het rustiger wordt kan je je bedrijf hier gemakkelijk op aanpassen.

Getagged onder

Reactie toevoegen

 • Over Zakelijkgroeien.nl

  Zakelijkgroeien.nl is door Jasper Runneboom opgezet als platform om startende ondernemers en zzp'ers (financieel) succesvol te laten worden.

  Vanuit mijn eigen ervaring en die van andere zzp'ers vind je hier veel informatie, tools en tips die je helpen om net als mij de volgende stap te zetten in je onderneming en van start-up door te groeien naar een stabiel en winstgevend ondernemer.

  Volg me op: LinkedIn