Wat kost een boekhouder of accountant?

Wat kost een boekhouder of accountant?

Als zzp’er ben je wettelijk verplicht om een boekhouding te voeren. Boekhouden móet, of je het nou leuk vindt of niet. Met de boekhouding bewijs je (aan de Belastingdienst) wat er in jouw bedrijf is gebeurd. Ons advies: besteed dit (gedeeltelijk of in zijn geheel) uit aan een boekhouder of accountant. Let daarbij wel op de kosten. Voor het inhuren van een boekhouder of accountant verschillen de kosten nogal. Via onze website kun je daarom verschillende offertes opvragen van boekhouders.

De meeste zzp’ers hebben een hekel aan boekhouden. Een uitzondering is de groep zelfstandige boekhouders en accountants én de zzp’ers die veel affiniteit hebben met financiële zaken. Aan de meeste zzp’ers en ondernemers geven we daarom het advies om een boekhouder of accountant in te huren. Houd er rekening mee dat er een bewaartermijn van 7 jaar geldt voor je boekhouding.

In de tijd dat je als niet-specialist de boekhouding doet, kan je namelijk ook geld verdienen binnen je eigen bedrijf (en je eigen specialisatie!). Gegarandeerd ben je in je eigen werk beter dan in het boekhouden. En met het geld dat je binnen je eigen bedrijf verdient, kun je een boekhouder of accountant betalen. Het scheelt dus tijd en ook (veel) stress, je boekhouder behoedt je voor fouten en problemen bij aangiftes en van de meer ervaren boekhouder krijg je adviezen over je financiële bedrijfsvoering en fiscale voordelen.

Gemiddelde kosten boekhouder en accountant op een rijtje:

Gemiddeld uurtarief Boekhouder: € 60,- per uur
Gemiddeld uurtarief Accountant: € 90,- per uur
Gemiddeld maandbedrag uitbesteden boekhouding: € 75,- – € 135,-

Gemiddeld uurtarief boekhouder

Het gemiddelde uurtarief van een boekhouder met een paar jaar ervaring ligt rond de € 60,-. Een startende boekhouder kost ongeveer € 40,- tot € 45,- per uur en voor een zeer ervaren boekhouder betaal je zo’n € 80,- per uur. De genoemde bedragen zijn ex btw (21%).

Gemiddeld uurtarief accountant

Een accountant is vaak veel duurder dan een boekhouder. Dat komt doordat de titel ‘accountant’ beschermd is. Een accountant moet aan allerlei eisen voldoen om zich accountant te mogen noemen. Zo moet een accountant zich verplicht bijscholen en dat merk je aan de prijs die je per uur voor een accountant betaalt. Het gemiddelde uurtarief van een accountant is zo’n € 70,- tot € 100,- per uur. Een beginnend accountant kost je € 60,- tot € 75,- per uur en voor een zeer ervaren accountant betaal je al gauw tussen de € 150,- en € 200,- per uur.

Boekhouding uitbesteden aan een pro?
Ontvang 3 offertes van geselecteerde boekhouders uit jouw regio!

Zzp’er: liever boekhouder dan accountant?

Omdat de boekhouding van een eenmanszaak over het algemeen vaak vrij eenvoudig is, kan je als zzp’er meestal wel volstaan met het inhuren van een boekhouder die de btw-aangiftes (per kwartaal of per jaar) en de aangifte inkomstenbelasting voor je verzorgt. Een boekhouder heeft voldoende kennis om jouw boekhouding te verzorgen.

De kennis van een accountant is veel gespecialiseerder dan die van een boekhouder. Die kennis is alleen nodig als er sprake is van ingewikkelde financiële situaties of grote ondernemingen. Let wel: een aangifte die verzorgd is door een accountant wordt door de Belastingdienst wel weer eerder serieus genomen.  Mocht je van plan zijn om (ooit) personeel in dienst te nemen of als je grote transacties in het buitenland doet of gaat doen, dan is een accountant aan te raden. Accountants hebben op dit gebied meer kennis. Zij hebben ook gedegen kennis van boekhoudkundige en fiscale mogelijkheden die je geld kunnen besparen. Meer over het verschil tussen beiden lees je hier.

Startende of ervaren boekhouder inhuren?

Maar kies je dan voor een startende, gemiddelde of zeer ervaren boekhouder? Dat ligt eraan. Wil je adviezen over het efficiënt organiseren van jouw administratie en boekhouding en over de financiële bedrijfsvoering, dan kun je het beste een iets duurdere en ervaren boekhouder kiezen. Een goedkopere boekhouder hoeft natuurlijk niet slechter te zijn, maar je kunt er wel van uitgaan dat een startende boekhouder zal ‘besparen’ op het geven van adviezen. Het ligt er aan wat je wil en verwacht van jouw boekhouder.

Boekhouder kiezen

Voordat je een boekhouder kiest, is het dus van belang om te weten wat je wil en verwacht. Zet dat voor jezelf een op een rijtje en weet wat een boekhouder allemaal voor je kan doen. Je kunt een boekhouder inschakelen voor de hele boekhouding, de btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting of alleen de aangifte inkomstenbelasting. Als je de hele boekhouding aan een boekhouder overlaat, dan heb jij er (bijna) geen omkijken meer naar. Hij (of zij) boekt de verkoop- en inkoopfacturen en bonnetjes in, houdt de urenregistratie en rittenadministratie bij, voert de administratie en verzorgt de btw-aangiftes en de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Het is aan te raden om verschillende offertes op te vragen van boekhouders of accountants in je regio. Zo kan je deze vergelijken en de beste optie kiezen. Dit aanvragen kan je uitbesteden, bijvoorbeeld via ons.  Als je bij ons een aanvraag doet voor een boekhouder krijg je vrijblijvend 3 offertes.

Zelf de boekhouding doen of uitbesteden?

Doe je een deel van de administratie zelf, dan bespaar je op de kosten voor een boekhouder. Schaf in dat geval een goed (online) boekhoudprogramma aan en bedenk dat jíj zelf te allen tijde verantwoordelijk bent voor een correcte boekhouding. Je moet dus op de hoogte zijn van alle regels en weten wat je doet. Als je daar helemaal geen kopzorgen over wilt hebben, is het uitbesteden van de gehele boekhouding een goede optie. Jij hoeft je dan niet te verdiepen in het boekhoudvak of allerlei fiscale regels voor ondernemers (die ook telkens veranderen). Je wordt dan volledig ontzorgt.

Boekhouder: uurtarief of vast bedrag per maand of jaar?

De laatste jaren bieden steeds meer boekhouders en administratiekantoren hun diensten per maand aan. Je neemt dan eigenlijk een abonnement op een ‘boekhoudservice’ en betaalt een vast bedrag per maand. Hierdoor weet je exact welke kosten je kunt verwachten én ben je over het algemeen goedkoper uit met een maandabonnement als je het vergelijkt met een boekhouder die je per uur inhuurt. Vaak kun je kiezen uit verschillende pakketten. Het bedrag dat je maandelijks of jaarlijks betaalt is meestal afhankelijk van het aantal te verwerken in- en verkoopfacturen. Ook is van belang welke diensten je afneemt:

  • wel of geen btw-aangifte
  • inclusief uren-en rittenadministratie of niet
  • inclusief opstellen jaarrekening
  • inclusief berekenen jaarruimte voor oudedagsreserve
  • etc.

Jij hoeft alleen jouw documenten (online) door te sturen, en de boekhouder regelt de aangiftes en administratie voor je. De kosten voor zo’n service liggen vaak tussen de € 75,- en € 120,- per maand.

Kosten boekhouder aftrekbaar van opbrengst

De kosten die je maakt voor een boekhouder, boekhoudpakket, boekhoud abonnement, administratiekantoor of accountant: die mag je aftrekken van de opbrengsten van je bedrijf. Deze administratieve kosten vallen onder zakelijke kosten, want je maakt deze kosten voor de zakelijke belangen van je onderneming. Door deze kosten van je opbrengsten af te trekken, verlaag je de winst. Hierdoor betaal je minder belastingen.

Boekhouding uitbesteden aan een pro?
Ontvang 3 offertes van geselecteerde boekhouders uit jouw regio!

Jasper Runneboom

Dankzij 10 jaar zelf ondernemen en werken bij de Kamer van Koophandel heb ik goede kennis van cijfers en inside informatie over de Belastingdienst zelf. Deze en andere informatie voor je boekhouding vind je op deze website.

Andere interessante artikelen

Wat is Profit First en wat kun je er als ondernemer mee?

Of je nou in opdracht de lekkerste taarten van ’t land bakt, de tofste sneakers ontwerpt of fantastische websites bouwt: je steekt ...
Gepost op: 18 mei 2021

Het urencriterium van 1225 uur per jaar voor ondernemers (update 2023)

Werk je in een heel jaar meer dan 1.225 uur, en heeft je onderneming als rechtsvorm de eenmanszaak, vof of maatschap? Dan ...
Gepost op: 30 mei 2022

Zo krijg je het startkapitaal voor jouw eenmanszaak bij elkaar

Heb je ervoor gekozen om een eenmanszaak te beginnen? Gefeliciteerd! Want ook al is ondernemen soms best een uitdaging, het is vooral ...
Gepost op: 2 oktober 2020

Een boekhouder in Utrecht vinden

Wil jij nooit meer stress ervaren over je boekhouding, geen enkel belastingvoordeel missen en op een onoverzichtelijke manier met cijfers omgaan? Dan ...
Gepost op: 29 maart 2022

Wat doet een boekhouder eigenlijk?

Als zzp’er of zelfstandig ondernemer kun je er veel baat bij hebben om een boekhouder in de arm te nemen. Iedereen die ...
Gepost op: 1 maart 2019

5 tips voor de perfecte zakelijke smartphone: veilig, functioneel en altijd up-to-date

Bent u op zoek naar een nieuwe zakelijke smartphone en heeft u al een favoriet in gedachten? Wij hebben een overzicht opgesteld ...
Gepost op: 21 augustus 2019

Samenwerken met Swishfund: de voordelen voor jouw bedrijf

Als ondernemer weet je als geen ander dat financiering essentieel is om te groeien. Maar het vinden van de juiste financieringspartner kan ...
Gepost op: 15 mei 2023

Hoe kun je in je vrije tijd je vaardigheden als ondernemer nog verbeteren?

Ben jij ondernemer? Dan heb je vast en zeker een constante zucht naar meer. Dit betekent niet alleen meer klanten en omzet, ...
Gepost op: 1 mei 2023

Hoe stel ik mijn secundaire arbeidsvoorwaarden op als ondernemer?

In de huidige tijd brengt het zoeken naar nieuwe collega’s de nodige uitdagingen met zich mee. Het aanbod op de arbeidsmarkt is ...
Gepost op: 7 oktober 2022

Wat je van boekhouden moet weten als ondernemer

Als ondernemer (of zzp’er) is het niet per se noodzakelijk om boekhoudkundige kennis te hebben. Maar het is wél handig als je ...
Gepost op: 2 februari 2021

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Ontvang onze handige budgettool + tips en tricks voor gezond financieel ondernemen!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.