Wat kost een boekhouder of accountant?

Wat kost een boekhouder of accountant?

Als zzp’er ben je wettelijk verplicht om een boekhouding te voeren. Boekhouden móet, of je het nou leuk vindt of niet. Maar je hoeft het niet zelf te doen. Ons advies daarom, besteed dit (gedeeltelijk) uit aan een boekhouder of accountant. Let daarbij wel op de kosten. Voor het inhuren van een boekhouder of accountant verschillen deze nogal eens. Via onze website kun je daarom verschillende offertes opvragen van boekhouders.

Een boekhouder inhuren is vaak financieel slim. In de tijd dat je als niet-specialist de boekhouding doet, kun je namelijk ook geld verdienen binnen je eigen bedrijf. Gegarandeerd ben je in je eigen werk beter dan in het boekhouden. En met het geld dat je binnen je eigen bedrijf verdient, kun je een boekhouder of accountant betalen. Het scheelt dus tijd en (veel) stress. Je boekhouder behoedt je bovendien voor fouten en problemen bij aangiftes en geeft adviezen over je financiële bedrijfsvoering en fiscale voordelen.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een boekhouder en een accountant?

Gemiddeld uurtarief Boekhouder: € 70,- per uur
Gemiddeld uurtarief Accountant: € 100,- per uur
Gemiddeld maandbedrag uitbesteden boekhouding: € 85,- – € 155,-

Gemiddeld uurtarief boekhouder

Het gemiddelde uurtarief van een boekhouder met een paar jaar ervaring ligt rond de € 60,-. Een startende boekhouder kost ongeveer € 40,- tot € 45,- per uur en voor een zeer ervaren boekhouder betaal je zo’n € 80,- per uur. De genoemde bedragen zijn ex btw (21%).

Gemiddeld uurtarief accountant

Een accountant is vaak veel duurder dan een boekhouder. Dat komt doordat de titel ‘accountant’ beschermd is. Een accountant moet aan allerlei eisen voldoen om zich accountant te mogen noemen. Zo moet een accountant zich verplicht bijscholen. En dat merk je aan de prijs die je per uur voor een accountant betaalt. Het gemiddelde uurtarief van een accountant bedraagt zo’n € 80,- tot € 120,- per uur. Een beginnend accountant kost je € 70,- tot € 85,- per uur en voor een zeer ervaren accountant betaal je al gauw tussen de € 150,- en € 200,- per uur.

Boekhouding uitbesteden aan een pro?
Ontvang 3 offertes van geselecteerde boekhouders uit jouw regio!

Als zzp’er liever een boekhouder dan accountant?

Omdat de boekhouding van een zzp’ er over het algemeen vrij eenvoudig is, kun je als zzp’er meestal wel volstaan met het inhuren van een boekhouder. Iemand die de btw-aangiftes (per kwartaal of per jaar) en de aangifte inkomstenbelasting voor je verzorgt.

De kennis van een accountant is veel gespecialiseerder dan die van een boekhouder. Die kennis is alleen nodig als er sprake is van ingewikkelde financiële situaties of grotere ondernemingen.

Mocht je van plan zijn om (ooit) personeel in dienst te nemen of als je grote transacties in het buitenland doet of gaat doen, dan is een accountant aan te raden. Accountants hebben op dit gebied meer kennis. Zij hebben ook gedegen kennis van boekhoudkundige en fiscale mogelijkheden die je geld kunnen besparen. Meer over het verschil tussen beiden lees je hier.

Startende of ervaren boekhouder inhuren?

Hier is weinig zinnigs over te zeggen. Er zijn ervaren boekhouders die niet zo best werk afleveren en starters die juist vol enthousiasme meer leveren dan een ervaren rot in het vak. Als je een goede keuze wilt maken kijk naar online reviews, ga een kennismakingsgesprek aan en zorg dat je zelf in de basis weet hoe belastingszaken werken.

Hoe kies je een boekhouder?

Je kunt een boekhouder inschakelen voor de hele boekhouding, de btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting of alleen de aangifte inkomstenbelasting. Als je de hele boekhouding aan een boekhouder overlaat, dan heb jij er (bijna) geen omkijken meer naar. De boekhouder boekt de verkoop- en inkoopfacturen en bonnetjes in, houdt de urenregistratie en rittenadministratie bij, voert de administratie en verzorgt de btw-aangiftes en de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Zelf de boekhouding doen of uitbesteden?

Doe je een deel van de administratie zelf, dan bespaar je op de kosten voor een boekhouder. Schaf in dat geval een goed (online) boekhoudprogramma aan en bedenk dat jíj zelf te allen tijde verantwoordelijk bent voor een correcte boekhouding. Je moet dus op de hoogte zijn van alle regels en weten wat je doet. Als je daar helemaal geen kopzorgen over wilt hebben, is het uitbesteden van de gehele boekhouding een goede optie. Jij hoeft je dan niet te verdiepen in het boekhoudvak of allerlei fiscale regels voor ondernemers (die ook telkens veranderen).

Boekhouder: uurtarief of vast bedrag per maand of jaar?

De laatste jaren bieden steeds meer boekhouders en administratiekantoren hun diensten per maand aan. Je neemt dan eigenlijk een abonnement op een ‘boekhoudservice’ en betaalt een vast bedrag per maand. Hierdoor weet je exact welke kosten je kunt verwachten én ben je over het algemeen goedkoper uit met een maandabonnement als je het vergelijkt met een boekhouder die je per uur inhuurt.

Vaak kun je kiezen uit verschillende pakketten. Het bedrag dat je maandelijks of jaarlijks betaalt is meestal afhankelijk van het aantal te verwerken in- en verkoopfacturen. Ook is van belang welke diensten je afneemt:

  • wel of geen btw-aangifte
  • inclusief uren-en rittenadministratie of niet
  • inclusief opstellen jaarrekening
  • inclusief berekenen jaarruimte voor oudedagsreserve
  • etc.

Jij hoeft alleen jouw documenten (online) door te sturen, en de boekhouder regelt de aangiftes en administratie voor je. De kosten voor zo’n service liggen vaak tussen de € 85,- en € 150,- per maand.

Bedenk hier dat er vaak een balans is tussen kosten en kwaliteit. Niemand kan veel werk verzetten voor weinig geld. Dus kies niet automatisch voor de goedkoopste optie.

Kosten boekhouder aftrekbaar van opbrengst

De kosten die je maakt voor je boekhouder mag je aftrekken van de opbrengsten van je bedrijf. Deze administratieve kosten vallen onder zakelijke kosten, want je maakt deze kosten voor de zakelijke belangen van je onderneming. Door deze kosten van je opbrengsten af te trekken, verlaag je de winst. Hierdoor betaal je minder belastingen.

Boekhouding uitbesteden aan een pro?
Ontvang 3 offertes van geselecteerde boekhouders uit jouw regio!

Remko van Buuren

Met meer dan 20 jaar ervaring in finance en projectmanagement, heb ik mijn sporen verdiend bij verschillende multinationals. De afgelopen jaren heb ik mijn eigen ondernemersavontuur beleefd en veel geleerd onderweg. Nu sta ik klaar om jou te helpen bij het starten en laten groeien van jouw bedrijf!

Andere interessante artikelen

5 tips voor de perfecte zakelijke smartphone: veilig, functioneel en altijd up-to-date

Bent u op zoek naar een nieuwe zakelijke smartphone en heeft u al een favoriet in gedachten? Wij hebben een overzicht opgesteld ...
Gepost op: 21 augustus 2019

Je doelgroep bepalen

Één van de belangrijkste keuzes die je moet maken als zzp-er op het gebied van marketing is: Op wie richt jij je ...
Gepost op: 24 mei 2015

Hoeveel kun je lenen als zzp’er?

Werk jij voor jezelf als zzp’er? Dan werkt het aanvragen van een persoonlijke lening anders dan hoe het voor een consument in ...
Gepost op: 15 maart 2024

Review Rodeo urenregistratieapp

In dit artikel vind je een review van het projectmanagementprogramma Rodeo. Het programma is speciaal ontwikkeld voor creatieve teams en noemt zichzelf ...
Gepost op: 23 september 2019

De Rol Van Lean Six Sigma in Teameffectiviteit Verhogen

Elk bedrijf met een visie weet dat effectieve teams de ruggengraat vormen van succesvolle organisaties. Uitstekende teamverbanden werken samen, delen kennis en ...
Gepost op: 27 juni 2023

Welke betalingstermijn zet ik op mijn factuur?

Veel zzp’ers voorzien hun facturen van een betalingstermijn. Hiermee geef je aan binnen welke termijn de factuur betaald moet worden. Toch wordt ...
Gepost op: 31 mei 2018

Zo kies je een zakelijke outfit: do’s en don’ts

Je hebt tientallen opties wanneer je voor een zakelijke look wilt gaan. Voor vrouwen komt er vaak nog net iets meer kijken ...
Gepost op: 18 augustus 2020

Wat is een XML factuur en waarvoor gebruik ik het?

Als ondernemer ontkom je er niet aan: het betalen én versturen van facturen. Natuurlijk kun je zelf een prachtig exemplaar in Word ...
Gepost op: 2 juni 2021

Hoe stel ik mijn secundaire arbeidsvoorwaarden op als ondernemer?

In de huidige tijd brengt het zoeken naar nieuwe collega’s de nodige uitdagingen met zich mee. Het aanbod op de arbeidsmarkt is ...
Gepost op: 7 oktober 2022

Waar moet je op letten bij het verzekeren van je bestelauto?

Bij een nieuwe bestelauto hoort natuurlijk ook een goede verzekering. Je wilt zonder zorgen van je nieuwe wagen gebruik kunnen maken en ...
Gepost op: 28 april 2024

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Inschrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.