Wat kost een boekhouder of accountant?

Wat kost een boekhouder of accountant?

Als zzp’er ben je wettelijk verplicht om een boekhouding te voeren. Boekhouden móet, of je het nou leuk vindt of niet. Met de boekhouding bewijs je (aan de Belastingdienst) wat er in jouw bedrijf is gebeurd. Ons advies: besteed dit (gedeeltelijk of in zijn geheel) uit aan een boekhouder of accountant. Let daarbij wel op de kosten. Voor het inhuren van een boekhouder of accountant verschillen de kosten nogal. Via onze website kun je daarom verschillende offertes opvragen van boekhouders.

De meeste zzp’ers hebben een hekel aan boekhouden. Een uitzondering is de groep zelfstandige boekhouders en accountants én de zzp’ers die veel affiniteit hebben met financiële zaken. Aan de meeste zzp’ers en ondernemers geven we daarom het advies om een boekhouder of accountant in te huren. Houd er rekening mee dat er een bewaartermijn van 7 jaar geldt voor je boekhouding.

In de tijd dat je als niet-specialist de boekhouding doet, kan je namelijk ook geld verdienen binnen je eigen bedrijf (en je eigen specialisatie!). Gegarandeerd ben je in je eigen werk beter dan in het boekhouden. En met het geld dat je binnen je eigen bedrijf verdient, kun je een boekhouder of accountant betalen. Het scheelt dus tijd en ook (veel) stress, je boekhouder behoedt je voor fouten en problemen bij aangiftes en van de meer ervaren boekhouder krijg je adviezen over je financiële bedrijfsvoering en fiscale voordelen.

Gemiddelde kosten boekhouder en accountant op een rijtje:

Gemiddeld uurtarief Boekhouder: € 60,- per uur
Gemiddeld uurtarief Accountant: € 90,- per uur
Gemiddeld maandbedrag uitbesteden boekhouding: € 75,- – € 135,-

Gemiddeld uurtarief boekhouder

Het gemiddelde uurtarief van een boekhouder met een paar jaar ervaring ligt rond de € 60,-. Een startende boekhouder kost ongeveer € 40,- tot € 45,- per uur en voor een zeer ervaren boekhouder betaal je zo’n € 80,- per uur. De genoemde bedragen zijn ex btw (21%).

Gemiddeld uurtarief accountant

Een accountant is vaak veel duurder dan een boekhouder. Dat komt doordat de titel ‘accountant’ beschermd is. Een accountant moet aan allerlei eisen voldoen om zich accountant te mogen noemen. Zo moet een accountant zich verplicht bijscholen en dat merk je aan de prijs die je per uur voor een accountant betaalt. Het gemiddelde uurtarief van een accountant is zo’n € 70,- tot € 100,- per uur. Een beginnend accountant kost je € 60,- tot € 75,- per uur en voor een zeer ervaren accountant betaal je al gauw tussen de € 150,- en € 200,- per uur.

Boekhouding uitbesteden aan een pro?
Ontvang 3 offertes van geselecteerde boekhouders uit jouw regio!

Zzp’er: liever boekhouder dan accountant?

Omdat de boekhouding van een eenmanszaak over het algemeen vaak vrij eenvoudig is, kan je als zzp’er meestal wel volstaan met het inhuren van een boekhouder die de btw-aangiftes (per kwartaal of per jaar) en de aangifte inkomstenbelasting voor je verzorgt. Een boekhouder heeft voldoende kennis om jouw boekhouding te verzorgen.

De kennis van een accountant is veel gespecialiseerder dan die van een boekhouder. Die kennis is alleen nodig als er sprake is van ingewikkelde financiële situaties of grote ondernemingen. Let wel: een aangifte die verzorgd is door een accountant wordt door de Belastingdienst wel weer eerder serieus genomen.  Mocht je van plan zijn om (ooit) personeel in dienst te nemen of als je grote transacties in het buitenland doet of gaat doen, dan is een accountant aan te raden. Accountants hebben op dit gebied meer kennis. Zij hebben ook gedegen kennis van boekhoudkundige en fiscale mogelijkheden die je geld kunnen besparen. Meer over het verschil tussen beiden lees je hier.

Startende of ervaren boekhouder inhuren?

Maar kies je dan voor een startende, gemiddelde of zeer ervaren boekhouder? Dat ligt eraan. Wil je adviezen over het efficiënt organiseren van jouw administratie en boekhouding en over de financiële bedrijfsvoering, dan kun je het beste een iets duurdere en ervaren boekhouder kiezen. Een goedkopere boekhouder hoeft natuurlijk niet slechter te zijn, maar je kunt er wel van uitgaan dat een startende boekhouder zal ‘besparen’ op het geven van adviezen. Het ligt er aan wat je wil en verwacht van jouw boekhouder.

Boekhouder kiezen

Voordat je een boekhouder kiest, is het dus van belang om te weten wat je wil en verwacht. Zet dat voor jezelf een op een rijtje en weet wat een boekhouder allemaal voor je kan doen. Je kunt een boekhouder inschakelen voor de hele boekhouding, de btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting of alleen de aangifte inkomstenbelasting. Als je de hele boekhouding aan een boekhouder overlaat, dan heb jij er (bijna) geen omkijken meer naar. Hij (of zij) boekt de verkoop- en inkoopfacturen en bonnetjes in, houdt de urenregistratie en rittenadministratie bij, voert de administratie en verzorgt de btw-aangiftes en de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Het is aan te raden om verschillende offertes op te vragen van boekhouders of accountants in je regio. Zo kan je deze vergelijken en de beste optie kiezen. Dit aanvragen kan je uitbesteden, bijvoorbeeld via ons.  Als je bij ons een aanvraag doet voor een boekhouder krijg je vrijblijvend 3 offertes.

Zelf de boekhouding doen of uitbesteden?

Doe je een deel van de administratie zelf, dan bespaar je op de kosten voor een boekhouder. Schaf in dat geval een goed (online) boekhoudprogramma aan en bedenk dat jíj zelf te allen tijde verantwoordelijk bent voor een correcte boekhouding. Je moet dus op de hoogte zijn van alle regels en weten wat je doet. Als je daar helemaal geen kopzorgen over wilt hebben, is het uitbesteden van de gehele boekhouding een goede optie. Jij hoeft je dan niet te verdiepen in het boekhoudvak of allerlei fiscale regels voor ondernemers (die ook telkens veranderen). Je wordt dan volledig ontzorgt.

Boekhouder: uurtarief of vast bedrag per maand of jaar?

De laatste jaren bieden steeds meer boekhouders en administratiekantoren hun diensten per maand aan. Je neemt dan eigenlijk een abonnement op een ‘boekhoudservice’ en betaalt een vast bedrag per maand. Hierdoor weet je exact welke kosten je kunt verwachten én ben je over het algemeen goedkoper uit met een maandabonnement als je het vergelijkt met een boekhouder die je per uur inhuurt. Vaak kun je kiezen uit verschillende pakketten. Het bedrag dat je maandelijks of jaarlijks betaalt is meestal afhankelijk van het aantal te verwerken in- en verkoopfacturen. Ook is van belang welke diensten je afneemt:

  • wel of geen btw-aangifte
  • inclusief uren-en rittenadministratie of niet
  • inclusief opstellen jaarrekening
  • inclusief berekenen jaarruimte voor oudedagsreserve
  • etc.

Jij hoeft alleen jouw documenten (online) door te sturen, en de boekhouder regelt de aangiftes en administratie voor je. De kosten voor zo’n service liggen vaak tussen de € 75,- en € 120,- per maand.

Kosten boekhouder aftrekbaar van opbrengst

De kosten die je maakt voor een boekhouder, boekhoudpakket, boekhoud abonnement, administratiekantoor of accountant: die mag je aftrekken van de opbrengsten van je bedrijf. Deze administratieve kosten vallen onder zakelijke kosten, want je maakt deze kosten voor de zakelijke belangen van je onderneming. Door deze kosten van je opbrengsten af te trekken, verlaag je de winst. Hierdoor betaal je minder belastingen.

Boekhouding uitbesteden aan een pro?
Ontvang 3 offertes van geselecteerde boekhouders uit jouw regio!

Jasper Runneboom

Dankzij 10 jaar zelf ondernemen en werken bij de Kamer van Koophandel heb ik goede kennis van cijfers en inside informatie over de Belastingdienst zelf. Deze en andere informatie voor je boekhouding vind je op deze website.

Andere interessante artikelen

Marketinginstrumenten

In de marketing wordt vaak gebruik gemaakt van marketinginstrumenten. Dit zijn marketing elementen die stuk voor stuk kunnen bijdragen aan jouw succes. ...
Gepost op: 21 mei 2015

Business Coaching als zzp’er?

Business coaching krijgen als zzp’er kan erg prettig zijn. Iemand met wie je kan sparren, die je scherp houdt en waarmee je ...
Gepost op: 22 mei 2015

Incontrol: Review

Veel bedrijven werken nog op papier. Formulieren moeten met pen en papier worden ingevuld, worden teruggestuurd naar een afdeling en moeten vervolgens ...
Gepost op: 12 mei 2020

Wat doet een boekhouder eigenlijk?

Als zzp’er of zelfstandig ondernemer kun je er veel baat bij hebben om een boekhouder in de arm te nemen. Iedereen die ...
Gepost op: 1 maart 2019

9 tips om minder tijd kwijt te zijn aan je boekhouding

De meeste zzp’ers vinden het doen van de administratie en boekhouding het minst leuke werkje dat aan het ondernemen vast zit. Geldt ...
Gepost op: 12 november 2019

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik als ik parttime als zzp’er werk?

Het komt vaak voor dat mensen die zzp’er willen worden, in eerste instantie op parttime basis gaan ondernemen. Je blijft dus (gedeeltelijk) werken ...
Gepost op: 23 januari 2023

Inkomstenbelasting voor zzp’ers

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je aangifte inkomstenbelasting. Herin wil je geen fouten maken die je geld kosten. Daarom is ...
Gepost op: 6 februari 2023

Hoe krijg je als zzp’er klanten via LinkedIn?

Een van de vele manieren om als zzp’er aan klanten te komen is via LinkedIn. Als je jouw LinkedIn-profiel op de juiste ...
Gepost op: 5 augustus 2019

Online Marketing Tools

Jij, je bedrijf en ook je marketingbeleid moeten met de tijd meegaan, dat doet je doelgroep immers ook. De tijd dat mensen ...
Gepost op: 22 mei 2015

Aftrekposten als zzp’er? Deze wil je kennen en toepassen

Aftrekposten op je inkomstenbelasting maken ondernemen als zzp’er een stuk leuker. Als je ze goed toepast, betaal je namelijk minder belasting en ...
Gepost op: 13 april 2020

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Geef je hieronder op 👇

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.