Zoeken
Zoeken
Zakelijke leaseauto: wat voor jou? Inclusief alternatieven

Inhoud

Inhoud
Zakelijke leaseauto: wat voor jou? Inclusief alternatieven
zakelijke leaseauto
Zakelijke leaseauto: wat voor jou? Inclusief alternatieven

Geschreven door:

Remko van Buuren
Remko heeft meer dan 20 jaar ervaring in finance en projectmanagement. Als eigenaar van ZakelijkGroeien.nl is het zijn missie om jou weer “in control”...Lees verder over Remko van Buuren →

Reviewer:

Peter Dragstra
Peter is zelf ondernemer in hart en nieren en met zijn ondernemersdrive zoekt hij altijd naar innovatieve ideeën en efficiënte hulpmiddelen waarbij hij graag de...Lees verder over Peter Dragstra →

Gewijzigd op:

2 december 2024

Leestijd:

7 minuten

Zakelijke leaseauto: wat voor jou? Inclusief alternatieven

Een zakelijke leaseauto is een populaire keuze voor ondernemers die veel kilometers afleggen Ook als je minder afstand aflegt kan zakelijk leasen voordelig zijn. Naast gemak, flexibiliteit en financiële voordelen, zijn er ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden. Daarnaast zijn er een aantal alternatieven zoals shortlease om te overwegen. Is een zakelijke leaseauto geschikt voor jou? Lees verder om erachter te komen.

Wat is een zakelijke leaseauto?

Je kunt er als ondernemer voor kiezen om een voertuig te leasen. Dit houdt in dat je maandelijks een vast bedrag betaalt aan een leasemaatschappij. Vaak is dit bedrag inclusief onderhoud en verzekering. Brandstofkosten of parkeerkosten zijn meestal niet inbegrepen.

Financial lease vs operational lease: de verschillen

Er zijn twee hoofdvormen van zakelijke lease, bestaande uit:

  1. Operationele lease: de leasemaatschappij blijft de eigenaar van de auto. Het grootste voordeel hiervan is dat je zelf geen risico draagt voor waardeverlies of onderhoudskosten. In feite huur je dus een voertuig. Na afloop van het leasecontract lever je de auto weer in.
  2. Financial lease: economisch gezien ben jij de eigenaar. Na het betalen van het laatste termijn wordt het voertuig dus jouw eigendom. Deze vorm van lease heeft als groot voordeel dat je je eigen vermogen behoudt. Daarnaast kan je profiteren van diverse fiscale voordelen.

Of een zakelijke leaseauto voor jou aantrekkelijk is, hangt onder andere van het type leasecontract wat je kiest en of je in aanmerking komt voor fiscale voordelen.

Welke voordelen zitten er aan een zakelijke leaseauto?

zakelijke leaseauto

Het grootste voordeel van zakelijk leasen is dat het jou als ondernemer veel tijd en moeite bespaart. Hieronder lees je de 3 belangrijkste redenen waarom een zakelijke leaseauto aantrekkelijk is.

#1: Geen grote investering in één keer

Schaf je zelf een zakelijk voertuig aan, dan moet je in één keer een groot bedrag uitgeven. Gemiddeld betaal je in 2024 € 48.118,- voor een nieuwe personenauto. Bij zakelijke lease worden de kosten verspreid over een vooraf vastgesteld termijn. Het grote voordeel is dat je hierdoor genoeg financiële middelen overhoudt om te investeren in andere zaken, zoals marketing.

Heb je behoefte aan meer financiële middelen? Een bedrijfslening kan een uitkomst bieden. Kies met behulp van een expert de beste zakelijke lening, zonder verrassingen. Maak hier je afspraak.

#2: Fiscaal voordelig

Naast dat je met een zakelijke leaseauto weet waar je (financieel) aan toe bent, kan je in sommige gevallen ook profiteren van diverse fiscale voordelen. Bij bijvoorbeeld financial lease ben jij de economische eigenaar van het voertuig tijdens de looptijd van het contract. Je mag dan ook de auto op de balans van je onderneming zetten en gefactureerde btw terugvorderen. Daarnaast zijn rente- en afschrijvingskosten fiscaal aftrekbaar.

Bij operational lease mag je de kosten voor leasing aftrekken. Dit gaat om het bedrag inclusief btw. Algemene kosten voor zakelijk rijden zoals kosten voor parkeren, tol, wasstraat, brandstof, verzekering en onderhoud mag je bij beide leasevormen aftrekken.

#3: Toegang tot de nieuwste (elektrische) modellen

Wil je regelmatig overstappen op nieuwe (elektrische) modellen? Dat kan als je kiest voor operational lease. Naast dat je betrouwbaarheid en professionaliteit uitstraalt met de nieuwste voertuigen, ben je er ook van verzekerd dat je rijervaring optimaal is. Alle recent uitgebrachte modellen zijn namelijk voorzien van de nieuwste technologische snufjes.

Wil je een elektrische auto leasen? Bij Athlon heb je de keuze uit de nieuwste modellen tegen een scherpe prijs. Ontdek hier de mogelijkheden.

En hoe zit het met de nadelen?

Voor sommige ondernemers kan zakelijk leasen ook minpunten hebben. De belangrijkste 2 nadelen van een zakelijke leaseauto staan hieronder.

#1: Je zit vast aan het leasecontract

Heb je eenmaal je leasecontract ondertekend, dan zit je hier in de meeste gevallen ook aan vast. Dit betekent dat je de voorwaarden niet zomaar kunt wijzigen of het hele contract stop kunt zetten wanneer jij dit wilt. Is er geen andere optie dan het leasecontract vroegtijdig beëindigen, dan zitten hier extra kosten aan verbonden. Gemiddeld bedraagt de opzegvergoeding maximaal 50% van de nog openstaande leasetermijnen.

#2: Dalende solvabiliteit bij financial lease

Aangezien bij financial lease de zakelijke leaseauto als schuld op je balans staat, daalt de solvabiliteit van je onderneming. Met dit begrip wordt de mogelijkheid bedoeld waarin jij in staat bent om te voldoen aan je financiële verplichtingen. Hierbij geldt: hoe lager de solvabiliteit, hoe lastiger het is om bijvoorbeeld een bedrijfslening af te sluiten. Houd hier rekening mee bij het wel of niet kiezen voor een zakelijke leaseauto.

Wanneer moet je een verzekering bij een zakelijke leaseauto afsluiten?

Vaak is bij een zakelijke leaseauto de WA-verzekering – ook wel bekend als wettelijke aansprakelijkheidsverzekering – al inbegrepen in het te betalen maandelijkse bedrag. Toch is het belangrijk om je te verdiepen in wat de verzekering precies dekt en welke aanvullingen er mogelijk zijn. Afhankelijk van het type leasecontract dat je kiest kan je de verzekering aanvullen met WA+ of Allrisk. In het geval van financial lease ben je verplicht zelf een verzekering af te sluiten.

Ben je benieuwd welke verzekering bij jouw zakelijke leaseauto past en wil je de verschillende aanbieders vergelijken? Bij VeZa wordt er gekeken naar jouw situatie. Onderaan deze pagina vind je de banner waar je direct je verzekering op maat kunt afsluiten.

Welke alternatieven voor een zakelijke leaseauto zijn er?

Afhankelijk van je rijpatroon, budget en voorkeuren zijn er ook alternatieven voor zakelijke lease. Hieronder vind je een lijst van de meest gekozen alternatieven:

  • Shortlease zakelijke auto: bij deze vorm van zakelijk leasen kan je gebruik maken van kortere contracttermijnen. Vaak al vanaf één maand. De keerzijde hiervan is dat je wel te maken hebt met hogere maandelijkse kosten.
  • Auto kopen met een bedrijfslening: dit alternatief voor zakelijk leasen spreekt voor zich. Het voordeel is dat je de volledige vrijheid hebt om het voertuig naar wens aan te passen. Wel ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een verzekering en onder andere het betalen van onderhoudskosten.
  • Private lease: hier gebruik je private leaseauto ook zakelijk. Zo heb je niet te maken met bijtelling of andere zakelijke verplichtingen. Helaas zijn de kosten die je maakt niet aftrekbaar. Ook staan niet alle leasemaatschappijen deze optie toe. Laat je dus vooraf goed informeren. Op zoek naar een betrouwbare aanbieder van private lease? Ga relaxed onderweg met Athlon.
  • Mobiliteitsbudget: in plaats van dat je een zakelijke auto rijdt, mag je het bedrag vrij besteden aan diverse vormen van vervoer. Denk bijvoorbeeld aan een taxi of het OV. Zo kan je altijd een manier van vervoer vinden die past bij je behoeften. Het nadeel is dan wel dat je niet beschikt over een vaste toegang tot een auto.
  • Deelauto: heb je niet regelmatig een zakelijke auto nodig, dan kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een deelauto. Zo heb je geen vaste maandelijkse lasten en kan je per situatie bepalen hoe groot je auto moet zijn. Let op: de kosten voor een deelauto kunnen snel oplopen. Is dit het geval, dan is zakelijk leasen of één van bovenstaande alternatieven een betere oplossing.

    Persoonlijk, flexibel en verrassend: bij Athlon draait alles om jouw mobiliteit. Van zakelijk een auto of bedrijfswagen leasen of huren tot mobiliteitsbudget: je vindt het hier allemaal.

Of je nu wel of niet gaat kiezen voor een zakelijke leaseauto hangt volledig van jouw situatie en financiële mogelijkheden. Zakelijk leasen is vooral aantrekkelijk als je veel kilometers aflegt. Overweeg de verschillende alternatieven voor zakelijk leasen als je rijbehoeften beperkt zijn of als je wilt besparen op vaste maandelijkse kosten.

Veelgestelde vragen (FAQ) over zakelijke leaseauto

Bij in- en verkoop ben je als ondernemer verplicht om btw te betalen. Dit geldt ook voor import en export. Internationale handel en btw kan complex zijn door de verschillende regels die gelden. Wil je meer weten over btw-aangifte voor buitenlandse handel? Scrol naar beneden voor de 4 belangrijkste FAQ’s.

Deel het artikel
Wat vond je van dit artikel?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Leestijd:

6 minuten

Stel je voor: je zoekt een goede koptelefoon en komt een merk tegen dat het verhaal vertelt van muzikanten die

Leestijd:

3 minuten

Een succesvolle bedrijfsvoering begint met overzicht en efficiëntie. Of je nu een kleine webshop runt of een groot magazijn beheert,

Leestijd:

6 minuten

Stel je voor: je typt “het weer in Amsterdam” in Google en binnen een fractie van een seconde krijg je

Leestijd:

3 minuten

Als zzp’er heb je dagelijks te maken met zakelijke betalingen. Of het nu gaat om het boeken van een werkplek,

Leestijd:

4 minuten

Misschien denk je dat een zakelijk vast telefoonnummer een beetje ouderwets is, omdat het merendeel van alle communicatie nu gaat

Leestijd:

3 minuten

Als ondernemer weet je hoe belangrijk een betrouwbare en efficiënte bedrijfsauto is. De Volkswagen UP heeft z’n plekje al lang

Veelgestelde vragen (FAQ) over zakelijke leaseauto
1. Hoe zit het met de kosten bij een zakelijke leaseauto?

Hoeveel je kwijt bent aan een zakelijke leaseauto hangt af van onder andere het type auto dat je kiest, de duur van het contract en het aantal kilometers dat je aflegt.

2. Is het toegestaan om privé gebruik te maken van je zakelijke leaseauto?

Ja, het is toegestaan om je zakelijke leaseauto ook privé te gebruiken. Houd dan wel rekening met bijtelling. Dit is het percentage wat je betaalt aan belasting over de cataloguswaarde van je voertuig. Hoe hoog deze bijtelling is, hangt af van het type auto en het percentage wat door de overheid wordt gehanteerd.

3. Wat is het verschil tussen operational en financial lease?

Bij zakelijke lease heb je de keuze uit twee verschillende leasevormen:

  • Operational lease: in dit geval blijft de leasemaatschappij de eigenaar. Dit betekent dat je geen zorgen hebt over bijvoorbeeld onderhoud, verzekering of restwaarde. Jij betaalt een vast bedrag per maand om gebruik te mogen maken van de zakelijke leaseauto.
  • Financial lease: hierbij word jij economisch gezien de eigenaar van de auto. Is je leasecontract afgelopen, dan is het voertuig jouw eigendom. Dit betekent ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor bijvoorbeeld onderhoud en verzekering.
4. Wat zijn de gevolgen als je vroegtijdig je leasecontract stop wilt zetten?

Je kunt bij het vroegtijdig beëindigen van je contract rekenen op extra kosten. Of dit het geval is en hoe hoog de kosten zijn staat in de voorwaarden van je contract. Het is dan ook belangrijk dat je altijd de kleine lettertjes in je leasecontract goed doorneemt voordat je besluit deze te ondertekenen.

Verzekering aanvragen

Kom op de wachtlijst voor de Groeihub

Aanmelding training bedrijfsplan

Ontvang gratis advies over een zakelijke lening

Vul onderstaande vragenlijst in en een van onze experts zal contact met je opnemen. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Als bedankje krijg je onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Meer tips?