Eenvoudig boekhoudprogramma

Minder tijd kwijt zijn aan de boekhouding en zeker weten dat de boekhouding goed wordt uitgevoerd zijn voor ondernemers de belangrijkste redenen om een boekhoudprogramma te nemen.

Ze willen daarvoor een eenvoudig boekhoudprogramma dat makkelijk te begrijpen is. Een simpel programma zonder ingewikkelde boekhoudkundige termen, overbodige opties of hoge kosten.

Hieronder staan 3 boekhoudprogramma’s die hieraan voldoen en makkelijk zijn om in te boekhouden.

3 eenvoudige boekhoudprogramma’s:


 

Bovenstaande opties zijn 3 geschikte eenvoudige boekhoudprogramma’s. Wil je uitgebreider vergelijken? Hier vind je een uitgebreid overzicht van boekhoudprogramma’s waar je zelf kan filteren op voor jouw wensen. Ook hebben wij een selectie gemaakt van:

 1. Boekhoudprogramma’s voor zzp’ers
 2. Boekhoudprogramma’s voor starters

Het belang van een goed boekhoudprogramma uit mijn eigen ervaring

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat een eenvoudig goed boekhoudprogramma je veel tijd en frustratie scheelt.

De eerste jaren van mijn onderneming gebruikte ik een simpel, maar niet goed, boekhoudprogramma. Hierdoor zag ik deze jaren altijd als een berg op tegen de aangifte voor de inkomstenbelasting. Elk jaar was het weer een drama. Het kostte mij dagen om mijn administratie op orde te krijgen. Samen met mijn boekhouder was ik uren bezig verschillende zaken na te lopen. Om op het eind erachter te komen dat de cijfers nog steeds niet klopte. Mijn administratie was okey, uiteindelijk. maar echt goed op orde was het in die jaren niet.

Waarom? Het programma dat ik gebruikte was gewoon niet goed.

Tegenwoordig gebruik ik een eenvoudig maar goed programma. Een boekhoudprogramma dat mijn bankafschriften automatisch koppelt aan mijn facturen. Waar eenvoudig een btw aangifte uitrolt. En mijn boekhouder zo een kloppende IB-aangifte uithaalt. Hierdoor ben ik zelf maandelijks maar een uurtje of 2 met de boekhouding bezig én maak ik me totaal geen zorgen meer om de IB-aangifte.

Met een makkelijk programma ben je dus niet alleen minder tijd kwijt aan je boekhouding. Je maakt minder fouten en doet sneller je aangiftes. Bovendien geeft het ook nog inzicht in het betaalgedrag van je klanten en overzicht in je eigen inkomsten en uitgaven. Tot slot zorgt een goed boekhoudprogramma ervoor dat je boekhouder minder tijd kwijt is aan jouw administratie. En dat scheelt jou weer in de kosten van je boekhouder.

Maar het grootste voordeel? Een envoudig en goed boekhoudprogramma geeft rust.

Waarom een boekhoudprogramma nemen?

Redenen om een boekhoudprogramma te nemen zijn:

 • Minder tijd kwijt zijn aan de boekhouding
 • De boekhouding niet helemaal hoeven begrijpen
 • Kleinere kans op fouten
 • Makkelijker aangiftes doen
 • Aangeraden door de belastingdienst
 • Professionelere uitstraling van facturen en offertes
 • Inzicht in de cijfers
 • Inzicht in klanten

Wat moet een boekhoudprogramma hebben om makkelijk te zijn?

Het allerbelangrijkste aan een boekhoudprogramma is dat je makkelijk je bankrekening kunt inladen en koppelen aan de facturen. Het liefst wil je dat dit automatisch gaat. Nu zal dit nooit voor 100% kunnen, maar 80 tot 90% moet haalbaar zijn. Ook met een eenvoudig programma.

Daarnaast is het prettig als het programma eenvoudig te begrijpen is. Het moet jouw taal spreken of je bij de hand nemen als dat nodig is. Het programma moet niet teveel opties bieden of je bestoken met allerlei boekhoudkundige termen die jou niks zeggen.

Makkelijk facturen kunnen maken en versturen is ook een prettige functie voor een eenvoudig boekhoudprogramma. Evenals het maken van overzichten voor de omzet- en inkomstenbelasting.

Eventuele handige extra’s zijn een urenregistratie en deze naar factuur kunnen omzetten.

Ook bieden de meeste programma’s inzicht in je cijfers zodat je weet hoeveel omzet en kosten je tot nu toe hebt gemaakt.

Heb je een boekhoudprogramma op het oog? Probeer deze dan zelf uit en ga na of het voldoet aan deze, of je eigen wensen.

Wanneer is een simpel boekhoudprogramma voldoende?

Voor bijna alle zzp’ers en mensen met een eenmanszaak is een simpel boekhoudprogramma voldoende.  Mocht je op een gegeven moment groeien en te maken krijgen met zaken als:

 • personeel
 • divers assortiment, al dan niet met verschillende btw-tarieven
 • klanten uit het buitenland
 • meerdere vestigingen
 • Uitgebreide offertes
 • Veel verschillende klanten

Dan is een uitgebreider boekhoudprogramma een verstandige keuze. Gelukkig kan je programma meestal met je meegroeien. Maar soms zal je over moeten stappen op een uitgebreider programma. Wil je hier nu al rekening mee houden? Vergelijk dan uitgebreid boekhoudprogramma’s in ons overzicht.

Verwacht je dit niet op korte termijn? Dan is een eenvoudig programma voldoende.

Waarom kan ik beter niet boekhouden in Excel of Word?

Sommige ondernemers boekhouden in Excel of zelfs Word. Nu is hier weinig mis mee als je (heel) klein bent of maar een paar facturen per jaar stuurt, en krijgt. Maar als je iets serieuzer onderneemt dan is een eenvoudig boekhoudprogramma de betere keuze.

Okey, het kost wat geld. Maar toch is het nog steeds de betere keuze.

Waarom?

De reden is simpel, een eenvoudig boekhoudprogramma heb je al voor een klein bedrag per maand. De meeste programma’s starten namelijk met een maandbedrag van 5 tot 10 euro per maand.

Voor dit bedrag krijg je dan een boekhoudprogramma dat gemaakt is om te boekhouden. En niet een programma dat gemaakt is voor spreadsheets of het schrijven van stukken tekst. Kortom je betaalt voor een programma dat goed doet waarvoor het gemaakt is. Waardoor je dus geen onnodige fouten maakt, tijd verspilt of rommelige facturen stuurt.

Als je toch in Excel je boekhouding wilt voeren dan mag je dat natuurlijk zelf weten. Maar slim is het op de lange termijn niet.

Wat levert een eenvoudig boekhoudprogramma mij op?

Een eenvoudig boekhoudprogramma levert je een makkelijke administratie op die klopt, je weinig tijd kost en overzicht geeft.

Hieronder 3 programma’s die hieraan voldoen:


 

 • Over deze site

  Over deze website

  De gemiddelde zzp'er maakt € 34.000,- winst per jaar en 55% van de startende ondernemers stopt alweer binnen 5 jaar.

  Die cijfers moeten beter!

  Daarvoor biedt zakelijkgroeien.nl inzicht, kennis en tools om de overlevingskans van startende ondernemers en de winst van zzp'ers te vergroten. Dit doen we vanuit onze eigen ervaringen als zzp'er.

  Wij zorgen dat je de belangrijke randzaken rondom jouw bedrijf of zzp-betaan beter begrijpt en goed opzet. Zodat je weet waar je potentiële groei zit en de juiste keuzes maakt. Met als resultaat dat je jouw bedrijf of zzp-betaan voor de lange termijn winstgevend maakt. En je door kan gaan om in vrijheid en naar eigen inzicht een impact te maken op de wereld en te bouwen aan jouw succes.

  Spreekt dit je aan? Word dan lid van onze LinkedIn groep!