Betalingsachterstand zzp: er is bijna niks vervelenders dan als zzp een factuur te sturen en deze niet (op tijd) betaald krijgen. Voor jou als zzp’er kan dit al vrij snel grote financiële gevolgen hebben. In dit artikel lees je hoe je kunt omgaan met opdrachtgevers of klanten die niet betalen. Wanneer moet je bijvoorbeeld een incasso starten als zzp en hoe doe je dit? Bekijk het stappenplan. Bij zakelijk groeien helpen we je op weg om geen geld te laten liggen!
Wat kun je zelf doen om betalingsachterstand zzp te voorkomen?
Het mooiste is natuurlijk wanneer je helemaal niet hoeft om te gaan met betalingsachterstanden als zzp’er. Jij hebt wel wat beters te doen. Er valt geen garantie te bieden om dit te voorkomen, maar toch zijn er een paar dingen die je vooraf kan doen om het risico te beperken!
Betalingsachterstand zzp: het stappenplan
Krijg je dan toch te maken met uitblijvende betalingen en dus ook uitblijvende inkomsten? Dat is natuurlijk heel vervelend, maar hoe ga je om met betalingsachterstand als zzp’er? Welke stappen kun je nemen en in welke volgorde? Hieronder lees je ons advies:
Verdere toelichting op proces facturatie bij betalingsachterstand:
Verstuur een herinnering of ‘eerste aanmaning’
Bij een aanmaning verzoek je de klant of opdrachtgever om de gemaakte afspraken na te komen, al dan niet dringend. Hierbij zijn er nog geen extra financiële consequenties voor de klant. Wel wordt er bij een aanmaning vaak gebruikgemaakt van een nieuwe betalingstermijn van bijvoorbeeld 7 dagen. Ook hier geldt weer dat een exacte datum het meest duidelijk is. Zo laat je tevens meteen zien dat het debiteurenbeheer van jouw zzp-bedrijf op orde is.
Bel ze op! Essentieel in debiteurenbeheer zzp
Veel ondernemers en bedrijven hebben contact via de mail. Bellen wordt dan ook vaak over het hoofd gezien als een stap om te ondernemen. Maar zeker als het aankomt op nalatige betalingen is gebleken dat telefoontjes heel goed werken! Bel dus meteen wanneer je een herinnering of aanmaning stuurt. Het is hierom dus ook raadzaam dat je vooraf meerdere contactgegevens verzamelt en toevoegt aan het debiteurenbeheer als zzp’er. Wees ook niet bang om meerdere keren te bellen.
Stuur een ingebrekestelling of ‘laatste aanmaning’
Het is goed om te weten dat een klant met betalingsachterstand bij jouw zzp-bedrijf niet meteen officieel aan het ‘verzuimen’ is wanneer de factuur niet betaald is. Voordat deze ‘verzuim’-status bereikt wordt, moet jij als ondernemer eerst de klant schriftelijk ‘in gebreke stellen’. Wij raden aan om dit óók per mail te versturen. Een algemeen redelijke termijn hierin is zo’n 7 dagen voor zakelijke partners en 14 dagen voor particulieren.
Start een incasso als zzp
Is de ingebrekestelling ook niet betaald binnen de nieuwe termijn? Dan hebben we te maken met een officiële verzuimer en ben jij door je ‘interne proces’ heen. Met andere woorden: jij hebt op dit punt gedaan wat je kon en je kan nu hulp van buitenaf inschakelen. ‘Incasso’ verwijst hier naar het geld innen van een klant of opdrachtgever die bijvoorbeeld een betalingsachterstand heeft bij jou als zzp’er. Dit is een breed begrip en hoeft niet altijd via de rechtbank te gaan.
Kan ik een incasso als zzp wel betalen?
Een incasso op gang zetten voelt als geld afdwingen. Het daadwerkelijk afdwingen, met bijvoorbeeld een deurwaarder die beslag legt, mag pas wanneer je hier een vonnis voor hebt. Een vonnis verkrijgen is altijd een gerechtelijk proces. Echter, kun je bijvoorbeeld via een incassobureaus ook buitengerechtelijk te werk gaan. Hierbij geldt ook vaak: no cure, no pay. Ook zal er nooit zonder overleg en goedkeuring toch worden overgegaan op gerechtelijke procedures. Daarbij komt dat je de incassokosten kunt verhalen op de klant wanneer deze dus officieel in verzuim is. Hierdoor hoef je dus nooit bang te zijn voor hoge kosten!
Heb je hulp nodig bij het bijhouden van je administratie? Een boekhouder kan je helpen. Ontdek op deze pagina de mogelijkheden van een boekhouder inschakelen.
Veelgestelde vragen (FAQ) betalingsachterstand ZZP
Als zzp’er kan je veel last hebben van opdrachtgevers die laat betalen. Je kunt hierdoor zelfs in de financiële problemen komen, ondanks dat je hier zelf geen grip op hebt. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om betalingsachterstand te voorkomen. Scroll nog even door om de belangrijkste meestgestelde vragen over betalingsachterstand beantwoord te krijgen.
Bronnen:
Wat is de wettelijke betaaltermijn voor zzp’ers?
Stappenplan klant betaalt factuur niet