Belastingen als zzp’er

Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl

belastingen zzp

Belastingen, voor veel (startende) zzp'ers een onderwerp waar veel vragen over zijn. Als je immers in loondienst bent wordt alles netjes voor je geregeld. Maar als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor de aangiftes bij de belastingdienst, en dat is vaak even schrikken. Want hoe werkt het nou eigenlijk? Je wilt natuurlijk niks fout doen. Gelukkig hoef je niet alles zelf te doen. Een goede boekhouder scheelt veel werk, er zijn uitstekende boekhoudprogramma's en er is heel veel informatie over belastingen te vinden online. Bovendien worden er bijeenkomsten en trainingen door heel het land georganiseerd over belastingen, boekhouden en de administratie.

Als (startende) zzp'er krijg je in principe te maken met 2 belastingen: de omzetbelasting of btw en de inkomstenbelasting. Maar voordat je hiermee te maken krijgt zal er nog eerst iets anders moeten gebeuren.

Je registratie bij de Belastingdienst en je btw-nummer krijgen

De eerste kennismaking met de Belastingdienst zal je hebben bij de Kamer van Koophandel. Bij de inschrijving van je bedrijf hoort namelijk ook de registratie van je onderneming bij de Belastingdienst. Als startende ondernemer moet je daarbij een schatting geven van de verwachte omzet, de verwachte kosten en de verwachte winst voor het komende jaar. Deze gegevens zijn nodig om een btw-nummer te krijgen.

Na het geven van deze schatting, krijg je bij afronding van je inschrijving meteen een btw-nummer als je een éénmanszaak begint. Bij andere rechtsvormen wordt je btw-nummer nagestuurd. Je bent na de inschrijving aangemeld bij de Belastingdienst en hoeft zelf niets meer te doen. De Belastingdienst stuurt je binnen een paar weken de nodige informatie toe zodat je kan inloggen op hun website voor je aangiftes.

Je administratie voeren voor de Belastingdienst

Belangrijk voor de belastingdienst is dat je een administratie hebt die klopt. Bij je aangiftes laat je de belastingdienst weten hoeveel je hebt verdiend en uitgegeven. Dit gebeurt op basis van goed vertrouwen. Je hoeft geen bewijsstukken mee te sturen, wel is het belangrijk dat bij eventuele controle je kan bewijzen dat jouw aangiftes correct zijn gedaan.

Vertrouwt de belastingdienst je aangifte dus niet? Dan komen ze langs om je administratie op te vragen. Jij moet dan met je administratie kunnen aantonen dat je aangifte klopt. Lukt dit niet, dan verwerpt de belastingdienst je administratie en bepalen zij hoeveel belasting je moet betalen. Dit is vaak een erg ruime schatting. Zorg daarom dat je administratie klopt zodat jij ook na 7 jaar nog begrijpt hoe het toen zat. Een boekhouder kan je helpen met het opzetten van een goede administratie.

Welke belastingen betaal je als ondernemer?

Als ondernemer betaal je in principe twee belastingen. Te weten de Omzetbelasting (BTW) en de Inkomstenbelasting (IB)/ Vennootschapsbelasting. Deze laatste is afhankelijk van je rechtsvorm. Een vennootschap (B.V. en andere rechtspersonen) betaalt Vennootschapsbelasting. Eenmanszaken en vof's betalen inkomstenbelasting. In dit filmpje leggen we de inkomstenbelasting en btw verder aan je uit:

Wat is omzetbelasting?

Omzetbelasting is de 0, 9 of 21% btw die op de meeste diensten en goederen geheven wordt.  Als ondernemer ontvang en betaal je deze btw altijd. Elk kwartaal doe je echter aangifte bij de Belastingdienst van de betaalde en ontvangen omzetbelasting. BTW die je hebt betaald krijg je terug, dit wordt bij de aangifte aangeduid als voorbelasting, btw die hebt gefactureerd draag je af.

Dus heb je in een kwartaal zelf € 500,- btw betaald en € 1000,- btw gefactureerd dan zal je over dat kwartaal  € 500,- btw moeten afdragen.

Factureer je voor het einde van het kwartaal, dan moet je de btw afdragen over dat kwartaal. Ook als je de btw nog niet hebt ontvangen. Je hebt 1 maand de tijd om de omzetbelasting over te maken. Dit betekent in de praktijk dat de btw over een kwartaal voor de laatste dag van de maand na dat kwartaal ingediend en betaald moet zijn. Ben je te laat, dan krijg je een waarschuwing, ben je nog een keer te laat dan volgt een boete.

Als je niet heel veel inkomende en uitgaande facturen hebt, kan je de btw aangifte prima bijhouden in Excel. Als je onderneming groeit, dan kan het handig zijn om een boekhoudprogramma te gebruiken.

Mocht je een klein bedrijf hebben, dan kan je btw per jaar betalen. Dit wordt bepaald door de Belastingdienst. Eventueel kan je hiervoor een verzoek indienen bij de Belastingdienst.

Als je na aftrek van de voorbelasting (door jou betaalde btw) in een jaar minder dan € 1.833,- aan btw ontvangt, dan heb je recht op de Kleine Ondernemers Regeling. Maak je gebruik van deze regeling, dan mag je (een deel van) de ontvangen btw over dat jaar houden. Aan het eind van het boekjaar wordt dan definitief vastgesteld hoeveel btw je mag houden.

Hoe werkt de inkomstenbelasting voor mij als ZZP'er?

Je kan de inkomstenbelasting in het algemeen zien als een soort trechter. Je gooit je inkomen in de trechter waar, na aftrek van allerlei kosten en aftrekposten, je bruto belastbaar inkomen uitkomt. Over dit bruto belastbaar inkomen wordt dan je inkomstenbelasting berekend. Voor de inkomstenbelasting gelden de standaardtarieven van de Belastingdienst. Het resultaat na aftrek van je de inkomstenbelasting uit de trechter is je vrij (netto) besteedbaar inkomen.

De inkomstenbelasting als ondernemer is de belasting die je uiteindelijk betaalt over de brutowinst uit je onderneming. Bij een eenmanszaak, vof of maatschap is je inkomen (jouw deel van) de winst van de onderneming. Er is een algemene hele veilige stelregel dat je ongeveer 1/3 van je totale winst kwijt bent aan de inkomstenbelasting. Dus maak je € 45.000- winst in een jaar, dan betaal je ongeveer € 15.000,- inkomstenbelasting.

Dit klinkt simpel, maar de inkomstenbelasting is vaak een stuk ingewikkelder. Je hebt namelijk allerlei kosten die je mogelijk (gedeeltelijk) kan aftrekken van je winst. Daarnaast zijn er een flink aantal aftrekposten waar je mogelijk recht op hebt. Mogelijk, want zowel voor kosten als aftrekposten geldt dat er veel regels zijn.

Je vindt al deze regels in het handboek ondernemen van de Belastingdienst. Je kan je inkomstenbelasting als zzp'er dus zelf regelen. Veel ondernemers kiezen er echter voor om het makkelijk voor zichzelf te maken, zij gebruiken een boekhoudprogramma en een boekhouder om hun inkomstenbelasting te regelen. Omdat een boekhouder vaak veel beter weet hoe alles werkt en wat wel en niet mag, verdient hij zichzelf snel terug.

Hoeveel inkomstenbelasting betaal je ongeveer als zzp-er?

Het volgende overzicht geeft een schatting van de inkomstenbelasting uitgaande van de regels voor  2015 en uitgaande van het urencriterium van 1225 uur:

€ 10.000 winst = +/- € 100,- belasting

€ 20.000 winst = +/- € 600,- belasting

€ 30.000 winst = +/- € 4.200,- belasting

€ 40.000 winst = +/- € 8.500,- belasting

€ 50.000 winst = +/- € 13.000 belasting

De Omzetbelasting en de Inkomstenbelasting zijn de twee belastingen waar 95% van de ZZP'ers mee te maken krijgt. Als je deze voldoende begrijpt en jouw administratie goed uitvoert of laat uitvoeren zullen je belastingaangiftes probleemloos verlopen.

Makkelijk aangifte doen

Om je belastingaangiftes soepel te laten verlopen is een boekhoudprogramma erg handig. Hieronder vind je 3 van de meest populaire boekhoudprogramma's van dit moment:

Heb je interesse in een programma?  Vraag vrijblijvend een gratis proefperiode of demo-account aan op de website van het programma.

Wil je uitgebreid vergelijken? Hier kan je gratis uitgebreid boekhoudpakketten vergelijken.

 • Over deze site

  Over deze website

  De gemiddelde zzp'er maakt € 34.000,- winst per jaar en 55% van de startende ondernemers stopt alweer binnen 5 jaar.

  Die cijfers moeten beter!

  Daarvoor biedt zakelijkgroeien.nl inzicht, kennis en tools om de overlevingskans van startende ondernemers en de winst van zzp'ers te vergroten. Dit doen we vanuit onze eigen ervaringen als zzp'er.

  Wij zorgen dat je de belangrijke randzaken rondom jouw bedrijf of zzp-betaan beter begrijpt en goed opzet. Zodat je weet waar je potentiële groei zit en de juiste keuzes maakt. Met als resultaat dat je jouw bedrijf of zzp-betaan voor de lange termijn winstgevend maakt. En je door kan gaan om in vrijheid en naar eigen inzicht een impact te maken op de wereld en te bouwen aan jouw succes.

  Spreekt dit je aan? Word dan lid van onze LinkedIn groep!

 • Kenniscentrum