Debiteurenbeheer als zzp’er

Geschreven door: Jasper Runneboom

DebiteurenbeheerDebiteurenbeheer is het beheren van de betalingen van je klanten. Veel zzp'ers bagatelliseren het risico van wanbetaling. Maar als zij te maken krijgen met achterstallige betalingen, zorgt dit al snel voor nijpende situaties. Men mist een belangrijk deel van zijn inkomsten en moet zijn reserves aanspreken, kan zelf niet meer aan zijn verplichtingen voldoen of het voortbestaan van de eigen onderneming komt in gevaar. Slecht debiteurenbeheer kan er dus toe leiden dat je als ondernemer onderuit gaat door slecht of niet betalende klanten. Daarom is het belangrijk om je debiteurenbeheer (ook wel creditmanagement genoemd) goed op orde te hebben en vervelende situaties te voorkomen.

Goed Debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer is een essentieel onderdeel van je onderneming. Het gaat immers om de relatie met je klant en de inkomsten die je verkrijgt uit de door jou geleverde producten of diensten aan die klant. Uit dat geld betaal jij jezelf, nieuwe inkopen en investeringen die bijdragen aan de groei van jouw onderneming. Als er niet op tijd wordt uitbetaald zit je snel zelf als zzp'er in de problemen.

Goed debiteurenbeheer als zzp'er start met een goede administratie zodat je inzicht hebt in je debiteuren. Wie moet er nog gefactureerd worden, welke facturen staan er nog open en welke facturen hadden al betaald moeten worden?

Tips voor goed debiteurenbeheer

 • Weet met wie je zaken doet

In het Handelsregister is gemakkelijk na te kijken of een nieuwe klant of partner failliet is en of je met de juiste persoon zaken doet. Er zijn ook partijen die uitgebreide kredietrapporten leveren voor maar een paar euro. Dit kan interessant zijn bij vooral grotere bedragen.

 • Duidelijke en korte betalingstermijn

Spreek voor het aangaan van een zakenrelatie een betalingstermijn af, benoem dit ook duidelijk in je offerte. De wet bepaalt dat de klant binnen de afgesproken termijn moet betalen.

 • Factureer snel

Stuur snel een factuur voor het geleverde product of dienst zodat je zelf in de hand houdt dat je niet te lang op je geld moet wachten. Benoem in de factuur ook wat je hebt geleverd en welke afspraken hierover zijn gemaakt.

 • Stuur tijdig een herinnering

Als een klant niet betaalt binnen de gestelde termijn, stuur dan tijdig een vriendelijke herinnering met een korte betalingstermijn. Meestal is je klant de betaling vergeten en is een herinnering voldoende om alsnog snel je geld te krijgen.

 • Bel als je niks hoort

Mocht je na een aantal herinneringen niets hebben ontvangen en geen reactie krijgen, neem dan eens contact op met je klant. Bel hem op om erachter te komen wat er aan de hand is. De telefoon is directer en grote kans dat je wel aanvoelt of de reden die iemand opgeeft valide is.

 • Gebruik administratiesoftware

Gebruik administratiesoftware om overzicht te hebben in je debiteuren en makkelijk bij te houden wie er wel en niet betaald hebben.

Debiteurenbeheer uitbesteden als zzp'er

Je kunt er als ondernemer voor kiezen om het beheer van je debiteuren uit te besteden aan een professional. Dit kan veel frustratie voorkomen en je houd meer tijd over voor andere zaken binnen je onderneming. Professionals zijn erop geoefend om de processen tussen klantwerving en levering en betaling te verbeteren en te verkorten. Ook houden zij het risico van wanbetaling beheersbaar en proberen zij toekomstige problemen pro actief te voorkomen. Uitbesteden van je debiteurenbeheer kan al vanaf een paar euro per factuur.

Mocht het nu zo zijn dat het debiteurenbeheer niet tot uitbetaling heeft geleid, dan kan een specialist je ook helpen bij de volgende stap: incasso.  Er zal dan allereerst worden geprobeerd om jouw geld te krijgen zonder dat daar een gerechtelijk traject aan te pas komt.

Mocht dit niet lukken, dan zal de klant worden gedagvaard. Dit kost de debiteur echter veel extra geld dat hij mogelijk niet heeft waardoor de schuldeiser hier uiteindelijk voor op moet draaien. Bovendien kost een gerechtelijk traject veel tijd en zet het de relatie tussen debiteur en schuldeiser vaak op scherp. Met goed debiteurenbeheer is dit meestal te voorkomen.

 • Over deze site

  Over deze website

  De gemiddelde zzp'er maakt € 34.000,- winst per jaar en 55% van de startende ondernemers stopt alweer binnen 5 jaar.

  Die cijfers moeten beter!

  Daarvoor biedt zakelijkgroeien.nl inzicht, kennis en tools om de overlevingskans van startende ondernemers en de winst van zzp'ers te vergroten. Dit doen we vanuit onze eigen ervaringen als zzp'er.

  Wij zorgen dat je de belangrijke randzaken rondom jouw bedrijf of zzp-betaan beter begrijpt en goed opzet. Zodat je weet waar je potentiële groei zit en de juiste keuzes maakt. Met als resultaat dat je jouw bedrijf of zzp-betaan voor de lange termijn winstgevend maakt. En je door kan gaan om in vrijheid en naar eigen inzicht een impact te maken op de wereld en te bouwen aan jouw succes.

  Spreekt dit je aan? Word dan lid van onze LinkedIn groep!

 • Kenniscentrum