Factoring als zzp’er?

Geschreven door: Jasper Runneboom

Factoring zzpFactoring is een alternatieve financieringsvorm waarbij een factoringbedrijf jouw factuur direct aan jou uitbetaalt en vervolgens wacht op de betaaltermijn van de opdrachtgever.

Daarnaast neemt het factoringbedrijf het debiteurenbeheer en het faillissementsrisico voor een groot deel over. Een ondernemer die gebruik maakt van factoring hoeft hierdoor nooit meer te wachten op zijn geld, hoeft zelf geen debiteurenbeheer meer te voeren en loopt nooit meer het risico dat er niet betaald wordt in het geval dat een opdrachtgever failliet gaat.

Voor wie is factoring bedoeld?


Factoring is voornamelijk bedoeld voor ondernemers die snel en makkelijk hun facturen uitbetaald willen hebben. Factoring is van oorsprong ontwikkeld voor grotere bedrijven waar men te maken heeft met veel kosten, hoge omzet en een lange betaaltermijn. Dankzij factoring kan men dan toch snel over geld beschikken. Voor jou als zzp'er is het voornamelijk interessant als je grote opdrachtgevers hebt met lange betaaltermijnen.

Voordelen van factoring op een rij:

 • Niet meer wachten op de betaaltermijn van de opdrachtgever

Doordat je niet meer hoeft te wachten op de betaaltermijn van de opdrachtgever, heb je als ondernemer meer ruimte om bijvoorbeeld jouw groei te financieren en leveranciers te betalen zonder in geldnood te komen.

 • Het uitbesteden van het debiteurenbeheer

In een eerder artikel over debiteurenbeheer, spraken we al over de voordelen van het uitbesteden van het debiteurenbeheer voor zzp’ers. Samenvattend komt dit neer op het besparen van tijd die je als ondernemer in andere zaken kunt steken en het vermijden van wanbetaling en frustraties.

 • Je bent verzekerd als jouw opdrachtgever failliet gaat

Factoring biedt zekerheid. Als je opdrachtgever failliet gaat, dan ben jij hier als ondernemer voor verzekerd.

Nadelen aan factoring

 • Kosten

Als vergoeding voor de dienstverlening betaal je een bepaald bedrag over de factuur of een vast bedrag per maand. Deze kosten zijn afhankelijk van de omzet, het aantal facturen en het aantal debiteuren. Dit is normaal een percentage tussen de 2 en 4% van de factuur.

 • Niet meteen alles betaald

Daarnaast is een nadeel dat je nooit 100% van je factuur direct uitbetaald krijgt maar vaak tussen de 70 en 90%. De rest krijg je als de debiteur heeft betaald.

 • Flexibiliteit

Omdat factoring van oorsprong is ontwikkeld voor grote bedrijven, bieden niet alle factoringbedrijven interessante oplossingen voor zzp'ers. Zij hanteren minimumbedragen of zijn weinig flexibel in hun dienstverlening.

Factoring voor zzp'ers: wanneer wel of niet?

Factoring is interessant voor jou als zzp'er als je snel je factuur uitbetaald wil hebben zonder veel gedoe. Dit kan interessant zijn als je anders een liquiditeitstekort hebt (geen geld meer) in een periode of als je geen tijd of energie wil steken in het beheer van je debiteuren.

 • Over deze site

  Over deze website

  De gemiddelde zzp'er maakt € 34.000,- winst per jaar en 55% van de startende ondernemers stopt alweer binnen 5 jaar.

  Die cijfers moeten beter!

  Daarvoor biedt zakelijkgroeien.nl inzicht, kennis en tools om de overlevingskans van startende ondernemers en de winst van zzp'ers te vergroten. Dit doen we vanuit onze eigen ervaringen als zzp'er.

  Wij zorgen dat je de belangrijke randzaken rondom jouw bedrijf of zzp-betaan beter begrijpt en goed opzet. Zodat je weet waar je potentiële groei zit en de juiste keuzes maakt. Met als resultaat dat je jouw bedrijf of zzp-betaan voor de lange termijn winstgevend maakt. En je door kan gaan om in vrijheid en naar eigen inzicht een impact te maken op de wereld en te bouwen aan jouw succes.

  Spreekt dit je aan? Word dan lid van onze LinkedIn groep!

 • Kenniscentrum