Het urencriterium van 1225 uur per jaar voor ondernemers

Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl

urencriterium 1225Werk je als zzp’er of ondernemer in een heel jaar meer dan 1225 uur in je bedrijf? Heeft je bedrijf als rechtsvorm de eenmanszaak, vof of maatschap? Dan voldoe je aan het urencriterium van de Belastingdienst dat mede bepaald of je gezien wordt als ondernemer. Met de vaststelling dat je ondernemer bent kom je in aanmerking voor diverse aftrekposten en betaal je minder inkomstenbelasting. Maar welke uren tellen hiervoor allemaal mee en hoe bewijs je dat?

Wanneer ben je een ondernemer volgens de Belastingdienst?

Het urencriterium van 1225 uur is één van de criteria die de Belastingdienst hanteert om te bepalen of je ondernemer bent. Naast het urencriterium zijn de antwoorden op de volgende vragen van belang om te bepalen of je een duurzame onderneming draait:

 • Heb jij een eenmanszaak of zit je in een vof?
 • Maak je winst?
 • Loop je ondernemersrisico?
 • Maak je reclame voor jouw bedrijf?
 • Hoeveel opdrachtgevers heb je?
 • Ben jij aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming?

Aan de hand van de antwoorden op deze vragen beoordeelt de Belastingdienst of je als zzp’er een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Belangrijk is dat uit de antwoorden blijkt dat er spraken is van een duurzame onderneming.

De meeste vereisten om als ondernemer te kwalificeren voor de inkomstenbelasting zijn simpel te toetsten. Zo is het makkelijk te beoordelen of je winst maakt, ondernemers risico loopt, als eenmanszaak of vof geregistreerd staat, je meer dan een opdrachtgever hebt en je aansprakelijk bent voor de schulden van je onderneming. Deze vereisten blijken al snel uit je registratie bij de Kamer van Koophandel en je financiële administratie.

Het tegenovergestelde geldt voor het urencriterium. Die is als vereiste namelijk lastig vast te stellen. Terwijl het wel een van de belangrijkste vereisten is om aan te voldoen. Kun je als ondernemer niet aannemelijk maken dat je 1225 uur aan je onderneming hebt besteed? Dan ben je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer en vervalt je recht op diverse aftrekposten.

Tips om je uren goed bij te houden voor het urencriterium

Omdat het urencriterium bepaalt of je in aanmerking komt voor diverse aftrekposten is het kunnen bewijzen van je gemaakte uren belangrijk. Nu is het bijhouden van je uren vaak een lastig karwei. Je doet van alles op een dag, maar dit registreer je meestal niet meteen. Gevolg is dat je niet meer precies weet wat je nou wanneer deed. Zeker niet na een paar dagen, weken, maanden of zelfs jaren.

Urenregistratiesoftware

Wil je dit voorkomen? Dan is een tip om je urenregistratie zo gemakkelijk en snel mogelijk te doen zodat deze altijd klopt. Hiervoor zijn veel handige urenregistratieprogramma’s op de markt. Favorieten van ons zijn:

Heb je interesse in een programma?  Vraag vrijblijvend een gratis proefperiode of demo-account aan op de website van het programma. Wil je uitgebreider vergelijken? Hier vind je meer urenregistratie software.

Alternatief voor deze urenregistratiesoftware is Excel (download hier een gratis templates) en uren bijhouden in je agenda. Bewaar je agenda (als je die nog gebruikt) ook altijd , zodat je aannemelijk kan maken dat je voldoende uren hebt gedraaid.

Welke uren tellen wel en niet mee?

Zowel je directe als indirecte uren tellen mee voor het urencriterium. Belangrijk hiervoor is wel of je echt werkzaam bent in die tijd voor je onderneming of slechts beschikbaar. Werkzame uren tellen mee, beschikbare uren niet. De Belastingdienst geef zelf het volgende voorbeeld om het verschil uit te leggen:

“Bart heeft een webhostingbedrijf. Hij is in het weekeinde 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor zijn klanten. De klanten bellen  als er een storing met hun website is. Dat komt ongeveer 1 keer in de maand voor. Bart is 4 uur bezig om de storing op te lossen. Deze 4 uur mag Bart meerekenen voor het urencriterium. De overige 44 uur dat hij bereikbaar was, mag hij niet meerekenen voor het urencriterium, omdat hij die uren niet gewerkt heeft.”

Wat levert het urencriterium op?

Het belang om voor de inkomstenbelasting als ondernemer te kwalificeren is om in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Hiernaast is er ook nog de MKB-winstvrijstelling. De MKB-winstvrijstelling bedraagt 12% van de winst, nadat de ondernemersaftrek al is toegepast. Het is dus zeer aantrekkelijk om voor de inkomstenbelasting als ondernemer te kwalificeren en te voldoen aan het urencriterium van 1225 uur. Houd dus een goede urenadministratie bij als eenmanszaak om aan te kunnen tonen dat je aan de eisen voldoet.

 • Over deze site

  Over deze website

  De gemiddelde zzp'er maakt € 34.000,- winst per jaar en 55% van de startende ondernemers stopt alweer binnen 5 jaar.

  Die cijfers moeten beter!

  Daarvoor biedt zakelijkgroeien.nl inzicht, kennis en tools om de overlevingskans van startende ondernemers en de winst van zzp'ers te vergroten. Dit doen we vanuit onze eigen ervaringen als zzp'er.

  Wij zorgen dat je de belangrijke randzaken rondom jouw bedrijf of zzp-betaan beter begrijpt en goed opzet. Zodat je weet waar je potentiële groei zit en de juiste keuzes maakt. Met als resultaat dat je jouw bedrijf of zzp-betaan voor de lange termijn winstgevend maakt. En je door kan gaan om in vrijheid en naar eigen inzicht een impact te maken op de wereld en te bouwen aan jouw succes.

  Spreekt dit je aan? Word dan lid van onze LinkedIn groep!

 • Kenniscentrum