Zakelijk rekening vergelijken?

Geschreven door: Jasper Runneboom

Bankrekening zzp

Wel of geen zakelijk rekening openen als zzp-er, wat is verstandig? Wij hebben om je te helpen bij deze keuze de voor- en nadelen van een zakelijke bankrekening op een rijtje gezet. Het is namelijk niet verplicht om een zakelijke bankrekening te openen. Wel moet je om een zakelijk bankrekening te kunnen openen ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

Voordelen van een zakelijke bankrekening;

Duidelijke scheiding privé / zakelijk

Het is voor jezelf erg prettig om een duidelijke scheiding te houden tussen je zakelijk inkomsten en uitgaven en je privé uitgaven en eventuele inkomsten. Met een zakelijke rekening heb je dit.

Overzicht

Door je privé en zakelijke uitgaves en inkomsten te scheiden houd je meer overzicht op zowel je privé als zakelijke geldstromen. Dit is vooral handig als je dingen moet terugzoeken, of achterhalen. Bijvoorbeeld bij het doen van je BTW aangifte.

Boekhouding

Dankzij overzicht en de duidelijke scheiding van je privé en zakelijke geldstromen maak je het voor jezelf en je boekhouder makkelijker om de boekhouding te doen. Werk je met boekhoudsoftware of wil je dit gaan doen? Ook dit gaat een stuk gemakkelijker met een zakelijke rekening.

Het staat professioneler

Een factuur met daarop je eigen naam als rekeninghouder kan verwarrend overkomen. Met een zakelijk nummer komt je factuur net wat professioneler over.

Nadelen van een zakelijke bankrekening

Zoals met alles kost een zakelijke bankrekening geld. De kosten hiervan vallen echter mee. Vaak ben je rond de € 100,- kwijt per jaar voor een zakelijk rekening. Nadeel van een zakelijk rekening is wel dat je bijna bij alle banken betaalt per transactie. Dit kan aardig oplopen op jaarbasis, vooral als je veel transacties hebt.

Wanneer wel / geen zakelijk rekening openen?

Een zakelijke rekening of aparte rekening is eigenlijk altijd wel aan te raden tenzij je maar enkele grote facturen per maand stuurt en je bijna geen kosten hebt.

Kosten zakelijk rekening

De kosten van een zakelijke bankrekening bestaan doorgaans uit kosten voor de rekening zelf, kosten voor de betaalpas en kosten per transactie. Hierop is onderstaande vergelijking gebaseerd.  De kosten zijn genomen per maand. Voor volledige informatie over elk pakket verwijzen we naar de bank zelf.

Vergelijking van zakelijke rekeningen tussen de verschillende banken:

Starterskorting?

Kosten pakket

Rente op betaalrekening?

Bunq

Nee

€ 9,99 per maand + transactiekosten

Nee

Rabobank

Ja, 1 jaar

€ 9,95 per maand + transactiekosten

Nee

ABN AMRO

Ja, 1 jaar gratis

€ 12,- per maand + transactiekosten

Nee

ING

Ja, 6 maanden gratis

€ 14,90 + transactiekosten

Nee

Triodos

Nee

€ 10,16 per maand + transactiekosten

Nee

Knab

Eerste jaar 50% korting voor starters

€ 5,-

Ja

SNS Bank

Nee

€ 7,50  + eerste 1.000 transacties gratis, daarna transactiekosten

Nee

ASN

Nee

€ 6,- per maand + transactiekosten

Nee

Kenniscentrum