Zo krijg je financieel inzicht in je onderneming

Geschreven door: Demi van Wijk

zakelijke lening berekenen

Inzicht krijgen in je financiën is natuurlijk meer dan het in de gaten houden van je banksaldo. Goed financieel inzicht in je bedrijf geeft je belangrijke informatie. Zoals je gemiddelde kosten, de groei van je omzet en winstgevendheid. Dankzij goed financieel inzicht kun je als zzp’er of zelfstandig ondernemer beter onderbouwde keuzes maken voor nu en in de toekomst.

Wat is handig om minimaal bij te houden voor goed financieel inzicht?

Wat goed is om in ieder geval bij te houden zijn: inkomsten, uitgaven en winst per maand. Het is daarbij van belang om te beseffen dat jouw inkomen niet hetzelfde zijn als je winst of omzet. De inkomsten van jouw bedrijf zijn ook niet hetzelfde als je inkomen. Meestal is het inkomen dat je jezelf kan uitbetalen een percentage van jouw winst. Jouw winst is weer een deel van de omzet.

Als het goed is houden jij of je boekhouder de omzet en kosten al bij voor de Belastingdienst bij. Uit deze gegevens kan je interessante financiële informatie halen.

Ten eerste kan je hieruit je omzet per kwartaal halen en tevens je gemiddelde omzet per maand over dat kwartaal. Door je omzet per kwartaal te bekijken, vereffen je de uitschieters wat meer. Zo krijg je een realistischer beeld van je gemiddelde omzet per maand.

Ten tweede kun je hieruit je totale kosten over een kwartaal halen en je gemiddelde kosten per maand in dat kwartaal. Ook hier geldt, door het gemiddelde te nemen krijg je een realistischer beeld van je gemiddelde kosten per maand.

Trek je gemiddelde omzet en je gemiddelde kosten van elkaar af en je weet wat je gemiddelde brutowinst per maand is.

Extra informatie: door je kosten af te zetten tegen je omzet weet je welk percentage van je omzet opgaat aan kosten. Stel dat je in een kwartaal gemiddeld 4.000 euro omzet en 1.500 euro kosten hebt per maand. Dan weet je dat in dit kwartaal je kosten 37,5% (1.500/4.000*100) van je omzet bedroegen.

Wat je met deze informatie kan?

Als je dit structureel bijhoudt, weet je in ieder geval wat je gemiddelde omzet, kosten en winst zijn. Daarnaast kun je voor jezelf een aantal dingen in de gaten houden:

  • Lopen mijn kosten niet te hoog op?

Als je weet dat je gemiddeld 40% van je omzet per kwartaal kwijt bent aan kosten dan moet er een belletje bij je gaan rinkelen als dit ineens 50% is.

  • Groeit mijn omzet?

Neemt je omzet elk kwartaal toe? Ook vergeleken met bijvoorbeeld dezelfde periode het jaar ervoor? Dit kun je makkelijk vergelijken.

  • Wat is de trend per kwartaal, dus wanneer maak je meer of minder omzet?

Door per kwartaal je omzet bij te houden kan je trends waarnemen. Zijn er periodes dat je meer omzet draait, of juist veel minder? Hetzelfde geldt voor je kosten.

  • Hoeveel marge heb ik?

Het is interessant om de verhouding tussen je kosten en je omzet in de gaten te houden. Dit bepaalt je marge. Houd je het ene kwartaal 2.000 euro over op een omzet van 3.000 euro (2.000/3.000*100 = 66%) en houd je in een volgend kwartaal 2.500 euro over op een omzet van 5.000 euro (2.500/5.000*100 = 50%)? Dan zijn je omzet en winst wel gestegen, maar je marge is gedaald van 66% naar 50%.

Uiteindelijk gaat het om je winst, houd dus altijd goed in de gaten hoeveel jouw marge is. Het voorbeeld in tabelvorm geeft dat goed weer:

 OmzetKostenMargeWinst
Kwartaal 13.0001.00066%2.000
Kwartaal 25.0002.50050%2.500

Om 500 euro meer winst te maken, heb je 1.500 euro meer aan kosten gemaakt.

Een goed boekhoudprogramma maakt het een stuk makkelijker om bovenstaande informatie te achterhalen. Er is bijvoorbeeld boekhoudsoftware beschikbaar waarin je je omzet en kosten kunt monitoren, waarbij de stand van zaken van dit jaar (of kwartaal) is afgezet tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Verwachting voor de toekomst: exploitatiebegroting

Naast je cijfers uit het verleden kun je ook alvast een inkomstenoverzicht van de toekomst maken. Dit is een (versimpelde) exploitatiebegroting. Hierin zet je per maand je verwachte en uiteindelijke inkomsten neer. Dit kun je nog aanvullen met je uitgaven.

Door een exploitatiebegroting op te stellen weet je wanneer je welke omzet (en kosten) kan verwachten. Zo kun je onder andere bepalen of je op schema ligt wat betreft je financiële doelstellingen.

Financieel inzicht in je onderneming geeft je waardevolle informatie over je verleden, het heden en de toekomst. Dankzij goed inzicht in je financiën ben je meer in controle over je onderneming, de richting waar het naartoe gaat en signaleer je op tijd positieve of negatieve tendensen. Zorg dus dat je financieel inzicht in de cijfers van je onderneming hebt.

Kenniscentrum