Goedkoop boekhoudprogramma

Op zoek naar een goedkoop boekhoudprogramma dat ook nog eens goed is? Hieronder vind je boekhoudprogramma’s die goed en goedkoop zijn. Vergelijk ze makkelijk met elkaar.


 

Wat mag je verwachten van een goedkoop boekhoudpakket?

Een goedkoop boekhoudpakket staat gelukkig tegenwoordig niet gelijk aan een slecht pakket. De programma’s die hierboven staan zijn namelijk allemaal prima programma’s om goedkoop mee online te boekhouden.

Al deze boekhoudprogramma’s zijn:

 1. Up-to-date mbt de laatste belastingregels
 2. Prettig in gebruik
 3. Voorzien van support
 4. Online overal toegankelijk
 5. Veilig

Per programma verschillen de opties die je krijgt bij de goedkoopste versie. Bekijk en vergelijk daarom goed welk programma het meeste waar voor zijn geld biedt. Wat helpt is voor jezelf bepalen wat jij nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 1. Facturen sturen ( zo ja, hoeveel?)
 2. Urenregistratie
 3. Wil je automatisch je bankafschriften kunnen koppelen
 4. BTW-aangiften doen
 5. Winst & Verliesrekening en Balans
 6. Relatiebeheer
 7. Offertes versturen
 8. Scan en herken optie voor je bonnen en facturen
 9. Rittenregistratie
 10. App

Misschien kan je niet alles krijgen wat je wilt. Bepaal dan welke opties echt belangrijk zijn. Eventuele extra opties zijn dan mooi, maar moeten niet je keuze bepalen.

Ga daarbij vooral na wat je veel tijd scheelt. Opties die dat voor je creëren zijn het meest waardevol. Want uiteindelijk wil je met het boekhoudprogramma vooral zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan je boekhouding.

Hou ook goed in de gaten dat sommige programma’s een beperking hebben. Bij goedkopere opties in bijvoorbeeld het aantal mutaties en te verwerken facturen.

Goedkoop is duurkoop?

Misschien denk je dat een goedkoop boekhoudprogramma niet goed kan zijn. Nu zou dat vroeger een logische gedachte zijn geweest. Maar tegenwoordig is dat zeker niet meer zo.

Waarom?

Omdat voor veel boekhoudprogramma’s geldt: des te meer gebruikers, des te meer winst. Ga maar na. Of 100 mensen een programma gebruiken of 1000, voor de kosten aan de (verdere) ontwikkeling het programma zelf maakt het geen verschil. Sterker nog, met meer gebruikers dalen de kosten per gebruiker en houdt het bedrijf dus meer geld over.

Dus is het voor veel bedrijven interessant om een goedkope versie van hun boekhoudprogramma aan te bieden. Iets waar jij van kan profiteren. Want jij krijgt voor relatief weinig geld een goed administratiepakket.

Hou bij de keuze van een programma wel goed in de gaten of je zelf niet beter iets meer geld uit kan geven voor een uitgebreidere optie. Want € 5,- per maand besparen waardoor je vervolgens wel zelf uren per maand extra kwijt bent aan bijvoorbeeld het zelf opstellen van facturen is misschien niet zo’n verstandige keuze.

Excel nog goedkoper om te boekhouden?

Uiteraard kun je zelf in Excel de boekhouding gaan voeren. Als je echt niks wilt betalen dan kan dat een prima keuze zijn. Voor Excel zijn speciale sjablonen ontwikkelt voor de boekhouding. Even Googlen levert je nog eens veel downloads op. Sommige gratis, andere tegen een laag bedrag.

Boekhouden in Excel is een prima optie als je:

 1. klein/starter bent
 2. goede kennis hebt van Excel
 3. Heel weinig kosten wilt hebben aan je boekhoudprogramma

Hou wel in de gaten of je een kloppende boekhouding voor jezelf kan bijhouden in Excel. Maak ook altijd een goede afweging voor jezelf tussen het geld dat je bespaart en de tijd die het je extra kost. Immers als je veel extra tijd kwijt bent aan je boekhouding is een goed en goedkoop online boekhoudprogramma al snel een interessante optie. Zeker als je het gebruik van Excel niet heel prettig vindt.

Wat is het goedkoopste boekhoudprogramma?

De goedkoopste boekhoudprogramma’s zijn:

 1. Bobbie boekhouden in Excel – Gratis
 2. Mintadmin – € 2,50 per maand
 3. Rompslomp – gratis / v.a. € 5,- per maand
 4. E-Boekhouden – tot 15 maanden gratis voor starters / v.a. € 5.95,-
 5. Boekhouden in Excel – .v.a. € 97,- p.j. daarna gereduceerd tarief
 6. Davilex – .v.a. € 99,- p.j. daarna gereduceerd tarief
 7. DigiBTW – v.a. € 10,- per maand

Hou er bij de keuze voor een administratiepakket altijd rekening mee dat jaarlijks boekhoudregels kunnen veranderen. Daarom moeten programma’s jaarlijks geupdate worden, waardoor bijvoorbeeld een programma dat je eenmalig aanschaft misschien niet zo’n handige keuze is.

Kijk ook goed naar de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheid tot support. Een goedkoop programma gebruiken dat niet duidelijk is of je niet goed begeleidt bij het opzetten is een slecht programma. Met als gevolg dat je boekhouding veel tijd kost of zelfs niet klopt. De belastingdienst kan in dit laatste geval zelfs de boekhouding verwerpen.

Hoe voorkom je dat je een verkeerd goedkoop boekhoudprogramma aanschaft?

Het voorkomen van een verkeerde aanschaf is simpel. De meeste programma’s hebben een proefperiode. Maak hier gebruik van en steek wat tijd in verschillende boekhoudpakketten om ze te testen. Zodat je een goede keuze maakt, want dit bespaart achteraf veel tijd en frustratie.

Verborgen kosten van een goedkoop slecht boekhoudprogramma

Een aantal keer is het al aangestipt maar een slecht goedkoop programma kan je al snel op kosten jagen. Dit kan je direct merken doordat bijvoorbeeld je boekhouder extra kosten in rekening brengt voor je boekhouding. Maar je zal het vooral indirect merken doordat je veel tijd kwijt bent aan je boekhouding. En tijd is geld als ondernemer. Je loopt hierdoor misschien vast in je boekhouding, vergeet kosten op te voeren, ziet aftrekposten over het hoofd of stuurt je facturen later.

Gebruiksgemak is daarom een heel belangrijk aspect van een goed en goedkoop boekhoudprogramma. De hier getoonde programma’s voldoen hier in ieder geval aan.