Flex bv als zzp’er oprichten? De voor- en nadelen op een rij

Flex bv als zzp’er oprichten? De voor- en nadelen op een rij

Als zzp’er kun je ervoor kiezen om vanuit een besloten vennootschap (bv) te gaan ondernemen. Dit kan in bepaalde situaties handig en voordelig zijn. De rechtsvorm bv verschilt op veel punten van de eenmanszaak waardoor veel zaken anders geregeld zijn. Zo ben je als zzp’er in dienst bij je eigen bv omdat de bv een zelfstandig rechtspersoon is. De bv als rechtsvorm heeft zowel voor- als nadelen voor jou als zzp’er. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.

Wat is een flex bv?

De term “flex bv” klinkt alsof er 2 soorten bv’s zijn waar je uit kunt kiezen, de gewone bv en de Flex bv, maar dit is niet het geval. Hoe zit het dan? Sinds 1 oktober 2012 is het makkelijker om een besloten vennootschap (bv) op te richten, omdat de wet is gewijzigd. De eisen die sinds 1 oktober 2012 gelden voor de oprichting van een bv zijn een stuk flexibeler geworden. Sindsdien is deze wetswijziging in de volksmond “flex bv” gaan heten. Een flex bv is dus gewoon een bv en het is een rechtsvorm die je kunt kiezen voor je bedrijf.  Alle bv’s die tegenwoordig worden opgericht moeten voldoen aan dezelfde eisen, namelijk aan de eisen van het huidige bv-recht.

Aan welke eisen moet ik voldoen voor een bv?

Omdat de bv een rechtspersoon is moet deze voldoen aan bepaalde eisen, zowel bij de oprichting als tijdens het bestaan van de bv. Ook bij het stoppen van een bv moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Om een bv op te richten moet er aan de volgende eisen worden voldaan:

 • Oprichting bij akte via een notaris
 • Inschrijving van de bv in het Handelsregister
 • € 0,01 minimum startkapitaal (vóór de wetswijziging van 1-10-2012 was het startkapitaal € 18.000)
 • Er moet een bestuurder worden aangesteld (als je de enige bestuurder bent, dan ben je tegelijkertijd oprichter, bestuurder en aandeelhouder)
 • Aandelen moeten op naam gezet worden

Tijdens de actieve periode van de bv moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • Jaarlijks een jaarrekening opstellen en deze deponeren bij de Kamer van Koophandel
 • De bv moet de DGA (directeur groot aandeelhouder, geldt bij een bezit van meer dan 5% van de aandelen) een gebruikelijk loon van minimaal € 46.000,- uitkeren

Hoe werkt een bv voor mij als zzp’er?

Omdat de (flex) bv een rechtspersoon is, kan de bv op eigen naam handelen. Dit betekent dat de bv verplichtingen aan kan gaan en daarvoor aansprakelijk is en in beginsel niet de bestuurder of aandeelhouder.

Elke bv heeft minimaal 3 functies die door verschillende personen of door 1 persoon kunnen worden uitgevoerd. De aandeelhouder(s) is (zijn) eigenaar van de bv en hebben uiteindelijk het zeggenschap over de bv. De bestuurder is in dienst van de bv en is verantwoordelijk voor het dagelijks leidinggeven binnen de bv.

Bij het oprichten van een bv als zzp’er ben je zowel de oprichter, de bestuurder als de aandeelhouder. Je bent dan dus in dienst van je eigen bv, waar je ook weer de eigenaar van bent.

Afhankelijk van het aantal opdrachtgevers kan in dit soort gevallen de Belastingdienst moeilijk gaan doen bij bijvoorbeeld het toetsen voor de wet DBA. Daarnaast ben je niet verzekerd van sociale zekerheid; denk hierbij met name aan de WW.

Verder dient de DGA (directeur-grootaandeelhouder) een minimaal jaarsalaris van € 46.000,- per jaar te ontvangen. Zo voorkomt de overheid dat je de winst (die veel lager belast is dan het salaris) omzet in dividend en de DGA een laag salaris uitbetaalt. Maar dit salaris is een fictief bedrag; als de werkzaamheden net zijn gestart zijn, volstaat een lager of géén salaris voor de directeur.

Wat zijn de voordelen van een bv voor een zzp’er?

Over het algemeen wordt een bv vaak opgericht om risico’s en aansprakelijkheid te beperken en omdat het fiscaal aantrekkelijk is. Daarnaast zijn er nog een aantal redenen waarom het interessant kan zijn, juist voor jou als zzp’er. Denk hierbij aan de gevolgen van de wet DBA en het niet recht hebben op sociale zekerheid.

 • Een bv oprichten om risico’s te verkleinen

Vaak wordt een bv opgericht om het risico voor de ondernemer te verkleinen. Bij een eenmanszaak ben je zakelijk en privé voor 100% aansprakelijk. Bij een bv ligt de aansprakelijkheid anders. Omdat de bv een zelfstandig rechtspersoon is, is de bv in beginsel aansprakelijk en niet de ondernemer zelf. Dit geldt bijvoorbeeld bij een schadeclaim of verplichtingen.

Bij een schadeclaim als zzp’er kan je denken aan aansprakelijkheid doordat je een advies hebt gegeven dat nadelig uitpakt, of door een fout in jouw werkzaamheden die de opdrachtgever veel geld kost.

Bij verplichtingen kan je denken aan voorraad en inventaris die je inkoopt. Zoals bij het starten van je eigen winkel of bij een flinke uitbreiding van je huidige onderneming. Let er wel op dat een situatie van negatief eigen vermogen ook nadelig kan zijn voor de financierbaarheid van een bv.

 • Een bv oprichten voor financiering

Mocht je met externe financiering werken dan kan het handig zijn om dit middels een bv te doen. Voor jezelf verkleint dit het risico op persoonlijke aansprakelijkheid.

Als je bovendien aandelen geeft in ruil voor financiering dan zal de financierder juridisch gewaarborgd willen zijn, dit kan middels een bv.

 • Een BV oprichten om fiscale redenen

Een bv valt onder ander belastingrecht dan de eenmanszaak of VOF en betaalt daarom vennootschapsbelasting in plaats van inkomstenbelasting. Fiscaal is een bv daardoor pas interessant vanaf een bepaalde winst. Hoeveel dit is verschilt per situatie, maar als minimum kan je uitgaan van ongeveer € 80.000,- per jaar. Je kunt een bv echter gewoon exploiteren met een winst van € 1,- per jaar. Om precies te weten of het voor jou fiscaal interessant is om een bv op te richten, is het aan te raden contact op te nemen met je boekhouder of accountant

 • Een BV oprichten vanwege de wet DBA

Als gevolg van de wet DBA (ter vervanging van de VAR) zijn sommige opdrachtgevers terughoudend met het inhuren van zzp’ers die een eenmanszaak hebben. Middels een bv (met niet jezelf als aandeelhouder) ben je ervan verzekerd dat de wet DBA niet op jullie van toepassing is.

 • Een BV oprichten vanwege de sociale zekerheid

Omdat je bij een bv als zzp’er een arbeidsovereenkomst hebt, val je onder de sociale zekerheid. Dit geldt alleen als je zelf niet de aandeelhouder bent.

Wat zijn de nadelen van een BV voor mij als zzp’er?

Nadelen van een BV voor jou als zzp’er zijn:

 • Fiscaal nadelig bij lage winst (minder dan +/- € 80.000,-)
 • Bij een lening van de bank moet je alsnog in privé meetekenen
 • Zelf aandeelhouder zijn heeft nadelig effect op beoordeling door Belastingdienst
 • Jaarlijks moet er een jaarrekening worden gepubliceerd. Deze hoeft niet door accountant te zijn opgesteld

Hoe kijkt de Belastingdienst naar de flex bv en de wet DBA?

De Belastingdienst bekijkt of er sprake is van een loondienstverband, met name om te voorkomen dat zij “inkomsten” (in de vorm van belastingen en premies) mislopen.  Als een bv zelf de afdracht doet van loonheffingen en sociale premies, is het argument van “derving van inkomsten” voor de Belastingdienst geëlimineerd, immers afdrachten worden gedaan en gewoon via de juiste weg verantwoord.

Een argument over vermeend loondienstverband is daarmee ook van tafel, mits er in de dienstverleningsovereenkomst tussen bv en uiteindelijke opdrachtgever maar duidelijk is dat er geen gezagsverhouding bestaat.

Jasper Runneboom

Dankzij 10 jaar zelf ondernemen en werken bij de Kamer van Koophandel heb ik goede kennis van cijfers en inside informatie over de Belastingdienst zelf. Deze en andere informatie voor je boekhouding vind je op deze website.

Andere interessante artikelen

Deze kosten zijn wel, niet of beperkt aftrekbaar

Ondernemers mogen zakelijke kosten aftrekken van de winst bij de aangifte Inkomstenbelasting. Zakelijke kosten zijn de kosten die (binnen redelijke grenzen) nodig ...
Gepost op: 12 mei 2020

Social Media veel effectiever inzetten in 4 simpele stappen

Natuurlijk is het leuk om een update over je bedrijf te geven op je eigen Facebook pagina, maar wie en wat bereik ...
Gepost op: 30 november 2015

Business Coaching als zzp’er?

Business coaching krijgen als zzp’er kan erg prettig zijn. Iemand met wie je kan sparren, die je scherp houdt en waarmee je ...
Gepost op: 22 mei 2015

Review Gekko boekhoudsoftware

In Nederland werken steeds meer mensen voor zichzelf. Al die zzp’ers moeten, het liefst op een zo makkelijk mogelijke manier, een boekhouding ...
Gepost op: 9 oktober 2018

Zo krijg je financieel inzicht in je onderneming

Inzicht in je financiën is natuurlijk meer dan je banksaldo in de gaten houden. Goed financieel inzicht in je bedrijf geeft je ...
Gepost op: 24 juli 2015

Wat is je netto salaris als zzp’er?

Als zzp’er ben je eigen baas. Daardoor kan je als zzp’er zelf bepalen hoeveel salaris je jezelf ‘uitbetaalt’. Maar je wilt natuurlijk ...
Gepost op: 14 maart 2022

Zo kies je een zakelijke outfit: do’s en don’ts

Je hebt tientallen opties wanneer je voor een zakelijke look wilt gaan. Voor vrouwen komt er vaak nog net iets meer kijken ...
Gepost op: 18 augustus 2020

Starten met Importeren & Exporteren

Het klinkt aantrekkelijk, en natuurlijk is het op dit moment ook heel hip. Importeren, en dan vooral uit China. Het land van ...
Gepost op: 22 mei 2015

ZZP of BV? Dit is wat je als ondernemer moet weten

Heb je de knoop doorgehakt en ga je als ondernemer aan de slag?  Of loop je al wat langer mee in het ...
Gepost op: 14 mei 2021

Een goede boekhouding als MKB’er: zo zet je hem slim op

Ben je ondernemer binnen het MKB en zoek je als mkb’er een manier om de boekhouding op orde te krijgen? Lees dan ...
Gepost op: 23 maart 2021

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Geef je hieronder op 👇

Boekhoudprogramma van de maand

Tot 15 maanden gratis

4.6/5