Als zzp’er of freelancer ben je aansprakelijk voor schade die je tijdens je werk veroorzaakt. Een ongeluk valt nooit helemaal te voorkomen, hoe voorzichtig je bent. Maar wat je wél kunt doen is jezelf er zo goed mogelijk op voorbereiden. We vertellen wat je het beste kunt doen als je schade veroorzaakt hebt en waarom het zo belangrijk is dat je je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers op orde hebt.
Van schadepost tot financieel fiasco
Per ongeluk koffie morsen over de laptop van een klant. Of een voorbijganger die over je verlengsnoer struikelt. Een ongelukje is zo gebeurd. Bij brandschade of lichamelijk letsel kan de schadepost oplopen tot wel tienduizenden euro’s. En dat is link, want dat kan de financiële gezondheid van je bedrijf flink in gevaar brengen en zelfs leiden tot faillissement. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers kan je bij schade uit de brand helpen. Niet verplicht, wel verstandig.
Wat vergoedt een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers?
Elke branche komt met zijn beroepsrisico’s. De meeste hiervan kun je afdekken met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Denk aan:
- lichamelijk letsel (algemene bedrijfsaansprakelijkheid)
- diefstal of beschadiging van geleende spullen, zoals gereedschap of apparatuur
- eigendommen van klanten, waaronder laptops en smartphones, maar ook dieren, grond en gebouwen
- als jouw producten schade veroorzaken aan eigendommen van je klanten (productaansprakelijkheid)
- als een stagiaire, tijdelijke uitzendkracht of andere medewerker gewond of ziek raakt door het werk en jij aansprakelijk bent voor eventuele bijbehorende financiële gevolgen (werkgeversaansprakelijkheid)
Goed om te weten
In sommige adviserende beroepen kun je als zzp’er vermogensschade veroorzaken bij je opdrachtgever. Bijvoorbeeld door een ontwerpfout, onjuist financieel advies of het schenden van intellectuele eigendomsrechten. Deze soort aansprakelijkheid wordt niet gedekt door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hier heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers voor nodig.
Stappenplan bij schade
Heb je schade veroorzaakt? Dan is het belangrijk dat je de juiste acties onderneemt:
- Probeer de schade zoveel mogelijk te beperken.
- Maak, indien mogelijk, foto’s van de schade.
- Schrijf de gegevens van eventuele getuigen op.
- Erken geen schuld en doe geen uitspraken over een schadevergoeding.
- Schrijf zo uitgebreid mogelijk voor jezelf op wat de schade is en hoe deze is ontstaan.
- Meld de schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar.
- Doe bij diefstal meteen aangifte bij de politie.
- Bewaar eventuele nota’s van reparaties of offertes.
Wel of niet aansprakelijk?
Als je aansprakelijk bent gesteld is het soms lastig om zelf te beoordelen of je dat ook daadwerkelijk bent. Simpel gezegd komt het hierop neer: als je de schade had kunnen voorkomen of vermijden, krijg je veelal geen schadevergoeding. Toch ligt een schadesituatie in de praktijk vaak ingewikkelder en is er een groot grijs gebied. Zorg daarom altijd voor een zo gedetailleerd mogelijke schadeverklaring, zodat je verzekeraar de juiste oplossing kan vinden.