Vijf onmisbare ingrediënten voor de ideale coworking space

Vijf onmisbare ingrediënten voor de ideale coworking space

Ze schieten al jaren als paddenstoelen uit de grond: coworking spaces. Of, in gewoon Nederlands: plekken waar je met gelijkgestemde ondernemers of collega’s werkt, soms samen briljante ideeën bedenkt, geniet van de creatieve energie (en het gebrek aan krijsende kinderen op de achtergrond) en na een dag knallen weer voldaan huiswaarts keert. Maar waar moet een goede coworking space nou aan voldoen?

Een fijne werkplek

Met stip op nummer 1: een fijne werkplek. Want als je je comfy onesie, rommelige knot op je kop, warme sloffen en laptop op de keukentafel in moet ruilen voor een dag buitenshuis, moet daar natuurlijk wel iets beters tegenover staan.

Zo’n fijne werkplek bestaat uiteraard uit een goed (instelbaar) bureau en dito bureaustoel, maar dat is nog niet alles. Want als de afgelopen anderhalf jaar ons iets geleerd heeft, is dat wel het belang van (persoonlijke) hygiëne. Een schone werkplek dus. En weet je waar ik dan gelijk aan moet denken? Tork.

Tork en ik gaan immers way back. In mijn loondiensttijd bij Achmea kwam het namelijk wel eens voor dat – motorisch ontwikkeld als ik ben – ik met een ongelukkige beweging mijn goed gevulde theebeker omkieperde. Om de schade enigszins te beperken, rende ik dan altijd snel naar de wc, trok een lading papier uit de dispenser en probeerde (ongezien, maar dat lukte natuurlijk nooit) mijn bureau droog te deppen. Waar ik overigens nu pas achter kom, is dat het Tork assortiment nog veel groter is dan alleen hygiënepapier. Iets in mij zegt dat het geen kwaad kan om dat te onthouden. 😉

Goede koffie

Een bakkie pleur, een straffe bak of gewoon een lekkere slobber: veel mensen worden pas écht wakker na een (of twee, of drie) kop(pen) koffie. En als co working space kun je dan natuurlijk niet aankomen met een Senseo-apparaatje. Nee, dan zorg je voor vers geroosterde koffiebonen met een aroma waar je U tegen zegt. En regel je een hippe waterkoker voor mensen die geen koffie lusten. Zoals ik.

Snel en stabiel internet

Wat mij betreft een echte must als je buitenshuis werkt: goed en snel internet. Ik woon zelf in een gebied waar de internetverbinding niet altijd optimaal is en ik kan je vertellen: daar word je goed chagrijnig van. Zeker als je regelmatig bestanden moet up- of downloaden of Zoom-meetings je agenda vullen, is steady Wi-fi een vereiste.

Energieke, grappige, creatieve en sociale co-workers

Een co-working space zonder leuke collega’s is als een verjaardag waar niemand op komt dagen. Als Oud & Nieuw zonder vuurwerk of als een bruiloft zonder trouwjurk. Oftewel: geen klap aan. Want natuurlijk ga je niet alleen de deur uit voor een fijne werkplek, lekkere koffie en stabiel internet: je gaat ook – en misschien wel vooral – om andere mensen te ontmoeten. Mensen waar je energie van krijgt. Die je zintuigen prikkelen, samen met jouw fantastische ideeën bedenken, je af en toe een schop onder je kont geven en je aanmoedigen waar ze kunnen. Mensen die goud waard zijn. Voor jou, maar ook zeker voor je bedrijf.

Een poosje geleden was ik op zo’n plek, die – hoe toepasselijk – Gold Works heet. En ik kan je vertellen: het was een feestje om er te zijn (en niet alleen door de slingers die er hingen). Want hoe fijn ik het ook vind om thuis te werken, het is soms best eenzaam om niemand om je heen te hebben. Een mede-ondernemer waar je even mee kunt sparren, kennis mee kunt delen of gewoon slap kunt ouwehoeren. Die lacht om je grapjes en je opbeurt als het even niet zo lekker loopt. En vooral iemand die snapt waar jij het over hebt als het over ondernemen, angsten, omzetdoelen of persoonlijke ontwikkeling gaat. Als dat ook nog gebeurt in een perfect gestylede ruimte met veel groen, inspirerende quotes aan de muur, knusse werkplekken en een bank om even lekker op te chillen, ben je wat mij betreft het perfecte visitekaartje voor mede-ondernemers.

Ruimte(s) om je even terug te trekken

Maar een workspace heet natuurlijk niet voor niks een workspace. Kortom: er moet wel gewoon gewerkt worden. Meestal is je – tijdelijke – bureau daarvoor een prima plek, maar het kan ook fijn zijn even af te zonderen in een aparte ruimte. Omdat je in alle rust een interview wilt afnemen, druk bezig bent met een Youtube-tutorial of vandaag écht met je BTW-aangifte aan de slag moet. Kun je daarna weer met een voldaan gevoel naar huis.

Janet Freriks

Als freelance journalist en (commercieel) tekstschrijver, werkt Janet Freriks zowel voor als achter de schermen in medialand. Zo schrijft ze voor (landelijke) online media en helpt met liefde andere ondernemers aan ijzersterke webteksten, persberichten of blogs. Haar bedrijf Thuis in Teksten bestaat sinds 2016, dus inmiddels heeft Janet de nodige ervaring op het gebied van zakelijk ondernemen. Daarnaast heeft ze met haar blogs voor zakelijkgroeien.nl een helder doel voor ogen: ingewikkelde materie omtoveren tot laagdrempelige en lekker leesbare teksten. Meer over Janet weten? bezoek haar linkedin profiel: Janet Freriks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere interessante artikelen

boekhoudservice
Boekhouding uitbesteden?

Maak gebruik van onze boekhoudservice speciaal voor eenmanszaken en freelancers.

Bekijk ons aanbod »

Handig

boekhoudservice
Boekhouding uitbesteden?

Maak gebruik van onze boekhoudservice speciaal voor eenmanszaken en freelancers. 

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
5/5
4.5/5

Welkom in ondernemersland!

Leer hoe je hier overleeft en een gezond bedrijf opbouwt.

Ik leg het je in een paar mailtjes uit: