Zakelijk lening aanvragen? Tips en vergelijking van aanbieders

Zakelijk lening aanvragen? Tips en vergelijking van aanbieders

Een zakelijke lening is een goede manieren om de start van je bedrijf, de groei, een investering of tijdelijk tekort aan geld te financieren. Dankzij een zakelijke lening heb jij het kapitaal dat nodig is om de volgende stap te zetten voor je onderneming.

Maar een zakelijke lening aangaan kan ook best spannend zijn. Er zitten namelijk risico’s aan het lenen van geld. Je moet de lening terugbetalen met rente. Je gaat dus een betalingsverplichting aan voor een bepaalde periode en uiteindelijk zal je altijd meer geld terugbetalen dan dat je oorspronkelijk hebt geleend.

Dit is natuurlijk geen probleem als de investering die je maakt meer oplevert dan de lening en de rente. Er moet dus rendement gemaakt worden op de investering die je maakt met de lening. Je moet dus vrij zeker zijn dat de investering waar je het geld voor gebruikt zichzelf gaat terugverdienen. Een gecalculeerd risico hierin is geen probleem. Als je vrij zeker bent dat je dit voor elkaar krijgt, ga dan voor een zakelijke lening en groei met je bedrijf!

Waarop moet je letten bij de keuze voor een zakelijke lening?

Als je een zakelijke lening wilt nemen let dan op de volgende zaken:

 • Reken je plan goed door met verschillende scenario’s
 • Vergelijk verschillende aanbieders
 • Leen niet meer dan je nodig hebt
 • Kijk of er boetes zijn voor vervroegd aflossen
 • Bekijk de looptijd
 • Bereken de totale kosten van een lening
 • Bereken de kosten per maand van de lening
 • Bedenk hoe snel je de lening wilt en hoeveel tijd je eraan kwijt wilt zijn om de lening te krijgen.

Uiteindelijk is het meest belangrijke criterium voor jezelf de totale kosten voor de lening. Je wilt immers zo goedkoop mogelijk geld lenen. Maar bedenk ook goed dat soms snelheid en gemak van lenen een groot pluspunt kunnen zijn. Wil je de totale kosten van je mogelijke lening berekenen? Gebruik dan onze handige rekentool voor een zakelijke lening. Hier kan je makkelijk berekenen wat je totale kosten zijn, kosten per maand en je benodigd rendement.

Bij traditionele banken kan het lastig zijn om een zakelijke lening te krijgen. Zij willen veel documenten zien en zekerheden. Zaken die je soms niet kan leveren. Of wel kan leveren maar waarop je wordt afgewezen.Daarnaast kan het traject tot het lenen via een traditionele bank langer duren.

Omdat voor veel ondernemers het lenen via een traditionele bank lastig en tijdrovend is zijn er de afgelopen jaren verschillende FinTech bedrijven opgestaan die het makkelijker maken om snel zakelijk geld te lenen. Dankzij slimme technologie kunnen zij veel sneller dan vroeger bepalen of jij een zakelijke lening kan krijgen. Vaak doen ze dit binnen 24 uur en tegen aantrekkelijke rentes.

Wat heb ik voor een zakelijke lening nodig?

Als je een lening wilt krijgen zijn er altijd voorwaarden waar je aan moet voldoen. Deze voorwaarden verschillen per partij. Maar over het algemeen zijn de belangrijkste voorwaarden:

 • Een minimale omzet
 • Een minimale periode dat je bestaat
 • Een jaarrekening
 • Zakelijk rekening die ingezien mag worden
 • Bedrijf geregistreerd bij de Kamer van Koophandel
 • Eigenaren die in Nederland wonen

De meeste kans van slagen voor het krijgen van een zakelijke lening maak ik als?

Alle verstrekkers van zakelijke leningen maken een risicoprofiel van je bedrijf. Een hoger risicoprofiel betekent dat je meer rente betaalt op je lening en vergroot de kans dat je aanvraag wordt afgewezen.

Bij het risicoprofiel wordt er onder andere gekeken naar de liquiditeit en cash-flow van je bedrijf. Ofterwijl, staat er dagelijks genoeg geld op je rekening om de zakelijke lening terug te betalen. Zorg dus dat je een gezond bedrijf hebt en een bankrekening waar maandelijks voldoende geld op binnenkomt. Weet ook goed waarvoor je het geld nodig hebt en wat voor rendement je verwacht op je lening.

De kans dat een aanvraag wordt goedgekeurd verschilt per aanbieder maar ligt over het algemeen tussen de 5% en 35%.

Aanbieders van zakelijke leningen

Er zijn veel verschillende aanbieders van zakelijke leningen. Van de traditionele banken en kleinere gespecialiseerde partijen tot nieuwe fintech bedrijven. Hieronder vergelijken we enkele van de bekendere aanbieders van zakelijke leningen op de Nederlandse markt.

New10

New10 is een initiatief van ABN-Amro en richt zich op het snel verstrekken van zakelijke leningen en krediet. De leningen worden verstrekt voor het financieren van groei, aanschaf van bedrijfsmiddelen, voorraad, debiteuren en het herfinancieren van leningen.

Eisen van New10 voor een lening

 • Een definitieve jaarrekening opgesteld door een accountant of boekhouder
 • Bankafschrift van je zakelijke rekening over afgelopen maand
 • Bij gebruik lening voor aanschaf middelen, een offerte
 • Bij herfinanciering, lening overeenkomst bestaande lening

Minimaal en maximaal bedrag van de lening

Van € 5.000,- tot € 1.000.000,-

Looptijd van de lening

3 maanden tot 5 jaar

Rente op de lening

3,2 tot 9,2% rente per jaar afhankelijk van het ingeschatte risico voor New10

Kosten

1% van het leenbedrag, met een maximum van € 5.000,-

Hoe los je de lening af?

Maandelijks los je een vast bedrag af, dit bedrag is hetzelfde gedurende de gehele periode

Eerder terugbetalen zonder boete?

Ja

Bridgefund

Bridgefund biedt leningen aan voor een termijn van maximaal 12 maanden. Waarbij je dagelijks een klein beetje van de lening terugbetaald.

Eisen voor aanvragen zakelijk lening via Bridgefund

Je bedrijf moet minimaal een jaar bestaan en afgelopen jaar 75000,- omzet hebben gedraaid. Daarnaast is het belangrijk dat je dagelijks genoeg geld op je rekening hebt staan om de lening terug te betalen.

Bedrag voor de zakelijke lening

Van € 5.000,- tot € 250.000,-

Looptijd van de lening

3 tot 12 maanden

Rente

1% per maand + een opslag tussen de 0,5 en 2,5%. In de praktijk komt de gemiddelde rente uit op 2,3% per maand.

Kosten

Zitten in het rentepercentage dat je betaalt.

Hoe los ik de zakelijke lening af?

Elke dag een klein beetje, en gedurende de hele lening hetzelfde bedrag.

Eerder terugbetalen zonder boete?

Ja

Iets meer over Bridgefund

Bridgefund is eind 2017 opgericht door Julian van de Steeg, Dennis Reherman en Rutger Quispel. Het is een jong en klein bedrijf gevestigd in Amsterdam. Ze zijn een echte fintech start-up met de ambitie om snel te groeien. Ze staan voor snel en simpel zakelijk geld lenen met een focus op groei. Bridgefund focust op het financieren van groei.

Capitalbox

Biedt leningen aan vanaf € 1.000,- via een snel, transparant en makkelijk online proces. Binnen 5 minuten kan je de aanvraag doen. Ze zetten zichzelf in de markt als een snelle, effectieve partij internetbank. Met daarbij ruimte voor persoonlijk contact.

Eisen voor aanvragen zakelijk lening

 1. Bedrijf bestaat minimaal 12 maanden
 2. Je hebt een omzet van minimaal € 48.000,- per jaar
 3. Je hebt een bedrijfsrekening
 4. Je hebt een bedrijf in Nederland
 5. Je woont zelf in Nederland

Bedrag voor de zakelijke lening

€ 1000,- tot € 350.000,-

Rente

De gemiddelde rente bedraagt 0,5% tot 3,5% per maand. De rente wordt bepaald op basis van het risicoprofiel waar je bedrijf in valt.

Kosten

Eenmalige transactiekosten van 2,95% van de lening.

Looptijd van de lening

Maximaal 36 maanden

Eerder terugbetalen zonder boete?

Ja

Hoe los je de lening af?

In gelijke termijnen per maand

Iets meer over Capitalbox

Capitalbox is een internationale organisatie en onderdeel van de Ferratum groep. De Ferratum groep opereert in 25 landen en staat genoteerd aan de beurs van Frankfurt. Capitalbox is opgericht om in het gat te springen dat banken hebben achtergelaten voor de financiering van MKB-bedrijven.  Er werken in Nederland rond de 100 man en is actief op de Nederlandse markt sinds 2017.

Jasper Runneboom

Dankzij 10 jaar zelf ondernemen en werken bij de Kamer van Koophandel heb ik goede kennis van cijfers en inside informatie over de Belastingdienst zelf. Deze en andere informatie voor je boekhouding vind je op deze website.

Andere interessante artikelen

Vier slimme investeringen als ondernemer

De grootste ondernemers op aarde zijn niet groot geworden alles op safe te spelen. Jouw bedrijf groeit door het nemen van risico ...
Gepost op: 11 januari 2024

Jouw webshop, hosting en boekhouding in één

In de afgelopen jaren shoppen steeds meer mensen comfortabel vanuit hun luie stoel thuis; dat betekent dat het eigenlijk geen beter moment ...
Gepost op: 21 februari 2023

Facturen in bitcoin verwerken in je boekhouding

2013 was het jaar dat de bitcoin de digitale valutamarkt begon over te nemen. De munt heeft sindsdien dalen en pieken gehad. ...
Gepost op: 7 juni 2021

Hoe start je een eigen remote bedrijf

Zie je tijdens je werkzaamheden voor je baas ook dat immense inkomen de revu passeren en aan je neus voorbijgaan? Je krijgt ...
Gepost op: 5 januari 2024

Wat is mijn marge en waarom is dat zo belangrijk?

Ze vliegen je regelmatig om de oren: de succesverhalen over gigantische omzetten die ondernemers gedraaid hebben. En natuurlijk kunnen ze jou dat ...
Gepost op: 25 januari 2022

Auto leasen of kopen als zzp’er?

Overweeg je een auto te leasen of te kopen als zzp’er? Dan is het handig om te bepalen wat verstandiger is. In ...
Gepost op: 6 oktober 2015

Waarom betaal je ZVW Premie (zorgverzekeringswet premie) als ondernemer?

Bijna iedere ondernemer is bekend met de aangifte Inkomstenbelasting. Veel ondernemers zetten hiervoor een deel van de omzet opzij om zo de ...
Gepost op: 12 mei 2022

Een slaaptekort door overwerken? Zo kom je er weer vanaf

Als ondernemer moet je veel ballen in de lucht houden. Je werkt meestal voor meerdere klanten en hebt strakke deadlines. Dit kan ...
Gepost op: 14 april 2023

Webshop laten groeien? 3 tips

Het starten van je eigen online winkel is natuurlijk spannend. Er liggen grote kansen, maar zoals bij elk avontuur zijn er ook ...
Gepost op: 11 januari 2024

Verzendopties voor je webshop: welke kies jij?

Het kiezen van de juiste verzendopties voor je webshop is essentieel voor een succesvolle e-commerceonderneming. Verschillende bedrijven hebben verschillende voorkeuren als het ...
Gepost op: 7 augustus 2023

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Ontvang onze handige budgettool + tips en tricks voor gezond financieel ondernemen!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.