Zakelijk lening aanvragen? Tips en vergelijking van aanbieders

Zakelijk lening aanvragen? Tips en vergelijking van aanbieders

Een zakelijke lening is een goede manieren om de start van je bedrijf, de groei, een investering of tijdelijk tekort aan geld te financieren. Dankzij een zakelijke lening heb jij het kapitaal dat nodig is om de volgende stap te zetten voor je onderneming.

Maar een zakelijke lening aangaan kan ook best spannend zijn. Er zitten namelijk risico’s aan het lenen van geld. Je moet de lening terugbetalen met rente. Je gaat dus een betalingsverplichting aan voor een bepaalde periode en uiteindelijk zal je altijd meer geld terugbetalen dan dat je oorspronkelijk hebt geleend.

Dit is natuurlijk geen probleem als de investering die je maakt meer oplevert dan de lening en de rente. Er moet dus rendement gemaakt worden op de investering die je maakt met de lening. Je moet dus vrij zeker zijn dat de investering waar je het geld voor gebruikt zichzelf gaat terugverdienen. Een gecalculeerd risico hierin is geen probleem. Als je vrij zeker bent dat je dit voor elkaar krijgt, ga dan voor een zakelijke lening en groei met je bedrijf!

Waarop moet je letten bij de keuze voor een zakelijke lening?

Als je een zakelijke lening wilt nemen let dan op de volgende zaken:

 • Reken je plan goed door met verschillende scenario’s
 • Vergelijk verschillende aanbieders
 • Leen niet meer dan je nodig hebt
 • Kijk of er boetes zijn voor vervroegd aflossen
 • Bekijk de looptijd
 • Bereken de totale kosten van een lening
 • Bereken de kosten per maand van de lening
 • Bedenk hoe snel je de lening wilt en hoeveel tijd je eraan kwijt wilt zijn om de lening te krijgen.

Uiteindelijk is het meest belangrijke criterium voor jezelf de totale kosten voor de lening. Je wilt immers zo goedkoop mogelijk geld lenen. Maar bedenk ook goed dat soms snelheid en gemak van lenen een groot pluspunt kunnen zijn. Wil je de totale kosten van je mogelijke lening berekenen? Gebruik dan onze handige rekentool voor een zakelijke lening. Hier kan je makkelijk berekenen wat je totale kosten zijn, kosten per maand en je benodigd rendement.

Bij traditionele banken kan het lastig zijn om een zakelijke lening te krijgen. Zij willen veel documenten zien en zekerheden. Zaken die je soms niet kan leveren. Of wel kan leveren maar waarop je wordt afgewezen.Daarnaast kan het traject tot het lenen via een traditionele bank langer duren.

Omdat voor veel ondernemers het lenen via een traditionele bank lastig en tijdrovend is zijn er de afgelopen jaren verschillende FinTech bedrijven opgestaan die het makkelijker maken om snel zakelijk geld te lenen. Dankzij slimme technologie kunnen zij veel sneller dan vroeger bepalen of jij een zakelijke lening kan krijgen. Vaak doen ze dit binnen 24 uur en tegen aantrekkelijke rentes.

Wat heb ik nodig voor een zakelijke lening?

Als je een lening wilt krijgen zijn er altijd voorwaarden waar je aan moet voldoen. Deze voorwaarden verschillen per partij. Maar over het algemeen zijn de belangrijkste voorwaarden:

 • Een minimale omzet
 • Een minimale periode dat je bestaat
 • Een jaarrekening
 • Zakelijk rekening die ingezien mag worden
 • Bedrijf geregistreerd bij de Kamer van Koophandel
 • Eigenaren die in Nederland wonen

Hoe maak ik het meeste kans op het krijgen van een zakelijke lening?

Alle verstrekkers van zakelijke leningen maken een risicoprofiel van je bedrijf. Een hoger risicoprofiel betekent dat je meer rente betaalt op je lening en vergroot de kans dat je aanvraag wordt afgewezen.

Bij het risicoprofiel wordt er onder andere gekeken naar de liquiditeit en cash-flow van je bedrijf. Ofterwijl, staat er dagelijks genoeg geld op je rekening om de zakelijke lening terug te betalen. Zorg dus dat je een gezond bedrijf hebt en een bankrekening waar maandelijks voldoende geld op binnenkomt. Weet ook goed waarvoor je het geld nodig hebt en wat voor rendement je verwacht op je lening.

De kans dat een aanvraag wordt goedgekeurd verschilt per aanbieder maar ligt over het algemeen tussen de 5% en 35%.

Aanbieders van zakelijke leningen

Er zijn veel verschillende aanbieders van zakelijke leningen. Van de traditionele banken en kleinere gespecialiseerde partijen tot nieuwe fintech bedrijven. Hieronder vergelijken we enkele van de bekendere aanbieders van zakelijke leningen op de Nederlandse markt.

New10

New10 is een initiatief van ABN-Amro en richt zich op het snel verstrekken van zakelijke leningen en krediet. De leningen worden verstrekt voor het financieren van groei, aanschaf van bedrijfsmiddelen, voorraad, debiteuren en het herfinancieren van leningen.

Eisen van New10 voor een lening

 • Een definitieve jaarrekening opgesteld door een accountant of boekhouder
 • Bankafschrift van je zakelijke rekening over afgelopen maand
 • Bij gebruik lening voor aanschaf middelen, een offerte
 • Bij herfinanciering, lening overeenkomst bestaande lening

Minimaal en maximaal bedrag van de lening

Van € 5.000,- tot € 1.000.000,-

Looptijd van de lening

3 maanden tot 5 jaar

Rente op de lening

3,2 tot 9,2% rente per jaar afhankelijk van het ingeschatte risico voor New10

Kosten

1% van het leenbedrag, met een maximum van € 5.000,-

Hoe los je de lening af?

Maandelijks los je een vast bedrag af, dit bedrag is hetzelfde gedurende de gehele periode

Eerder terugbetalen zonder boete?

Ja

Bridgefund

Bridgefund biedt leningen aan voor een termijn van maximaal 12 maanden. Waarbij je dagelijks een klein beetje van de lening terugbetaald.

Eisen voor aanvragen zakelijk lening via Bridgefund

Je bedrijf moet minimaal een jaar bestaan en afgelopen jaar 75000,- omzet hebben gedraaid. Daarnaast is het belangrijk dat je dagelijks genoeg geld op je rekening hebt staan om de lening terug te betalen.

Bedrag voor de zakelijke lening

Van € 5.000,- tot € 250.000,-

Looptijd van de lening

3 tot 12 maanden

Rente

1% per maand + een opslag tussen de 0,5 en 2,5%. In de praktijk komt de gemiddelde rente uit op 2,3% per maand.

Kosten

Zitten in het rentepercentage dat je betaalt.

Hoe los ik de zakelijke lening af?

Elke dag een klein beetje, en gedurende de hele lening hetzelfde bedrag.

Eerder terugbetalen zonder boete?

Ja

Iets meer over Bridgefund

Bridgefund is eind 2017 opgericht door Julian van de Steeg, Dennis Reherman en Rutger Quispel. Het is een jong en klein bedrijf gevestigd in Amsterdam. Ze zijn een echte fintech start-up met de ambitie om snel te groeien. Ze staan voor snel en simpel zakelijk geld lenen met een focus op groei. Bridgefund focust op het financieren van groei.

Capitalbox

Biedt leningen aan vanaf € 1.000,- via een snel, transparant en makkelijk online proces. Binnen 5 minuten kan je de aanvraag doen. Ze zetten zichzelf in de markt als een snelle, effectieve partij internetbank. Met daarbij ruimte voor persoonlijk contact.

Eisen voor aanvragen zakelijk lening

 1. Bedrijf bestaat minimaal 12 maanden
 2. Je hebt een omzet van minimaal € 48.000,- per jaar
 3. Je hebt een bedrijfsrekening
 4. Je hebt een bedrijf in Nederland
 5. Je woont zelf in Nederland

Bedrag voor de zakelijke lening

€ 1000,- tot € 350.000,-

Rente

De gemiddelde rente bedraagt 0,5% tot 3,5% per maand. De rente wordt bepaald op basis van het risicoprofiel waar je bedrijf in valt.

Kosten

Eenmalige transactiekosten van 2,95% van de lening.

Looptijd van de lening

Maximaal 36 maanden

Eerder terugbetalen zonder boete?

Ja

Hoe los je de lening af?

In gelijke termijnen per maand

Iets meer over Capitalbox

Capitalbox is een internationale organisatie en onderdeel van de Ferratum groep. De Ferratum groep opereert in 25 landen en staat genoteerd aan de beurs van Frankfurt. Capitalbox is opgericht om in het gat te springen dat banken hebben achtergelaten voor de financiering van MKB-bedrijven.  Er werken in Nederland rond de 100 man en is actief op de Nederlandse markt sinds 2017.

Remko van Buuren

Met meer dan 20 jaar ervaring in finance en projectmanagement, heb ik mijn sporen verdiend bij verschillende multinationals. De afgelopen jaren heb ik mijn eigen ondernemersavontuur beleefd en veel geleerd onderweg. Nu sta ik klaar om jou te helpen bij het starten en laten groeien van jouw bedrijf!

Andere interessante artikelen

Met deze handige tools wordt jouw administratie een ‘piece of cake’

Ondernemen leuk, administratie en cijfers niet? Helaas hoort het er echt bij. Als ondernemer wil je natuurlijk zoveel mogelijk tijd besteden aan ...
Gepost op: 8 juni 2023

Welke marketingkanalen inzetten?

Om jouw boodschap in jouw markt bekend te maken, kan je kiezen: met hagel schieten en hopen dat je wat raakt, of ...
Gepost op: 21 mei 2015

Checklist boekjaar 2024 afsluiten als ondernemer

Het jaar 2024 is nog niet voorbij, maar we gaan alvast kijken hoe je 2024 moet aflsuiten als boekjaar.  Want als ondernemer ...
Gepost op: 16 januari 2019

Belastingen als zzp’er

Belastingen, voor veel (startende) zzp’ers een onderwerp waar veel vragen over zijn. Toen je een werknemer in loondienst was werd bijna alles ...
Gepost op: 24 maart 2024

Review Gekko boekhoudsoftware

In Nederland werken steeds meer mensen voor zichzelf. Al die zzp’ers moeten, het liefst op een zo makkelijk mogelijke manier, een boekhouding ...
Gepost op: 9 oktober 2018

Aftrekposten als zzp’er? Deze wil je kennen en toepassen

Aftrekposten op je inkomstenbelasting maken ondernemen als zzp’er een stuk leuker. Als je ze goed toepast, betaal je namelijk minder belasting en ...
Gepost op: 17 januari 2024

Van zzp’er naar ondernemen met personeel: waar moet je op letten?

Ben je zelfstandig ondernemer en denk je erover om personeel in dienst te nemen? Dit kan een baanbrekende stap zijn, maar er ...
Gepost op: 15 november 2023

Hoe maak je een social media plan in 4 stappen?

Natuurlijk is het leuk om een update over je bedrijf te geven op je eigen Facebook pagina, maar wie en wat bereik ...
Gepost op: 30 november 2015

Vijf onmisbare ingrediënten voor de ideale coworking space

Ze schieten al jaren als paddenstoelen uit de grond: coworking spaces. Of, in gewoon Nederlands: plekken waar je met gelijkgestemde ondernemers of ...
Gepost op: 16 november 2021

Geld lenen als zzp’er? Dit zijn je opties

Voor zzp’ers is het lastiger om geld te lenen dan voor werknemers in loondienst. Jij hebt als zelfstandig ondernemer geen vast salaris ...
Gepost op: 12 augustus 2019

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Inschrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.