Zo kies je een zakelijke outfit: do’s en don’ts

Zo kies je een zakelijke outfit: do’s en don’ts

Je hebt tientallen opties wanneer je voor een zakelijke look wilt gaan. Voor vrouwen komt er vaak nog net iets meer kijken bij een zakelijke outfit dan voor mannen. Vrouwen hebben wat betreft nette en stijlvolle kleding namelijk net iets meer keuze. Misschien is het daarom wel zo lastig om een passende look te vinden.

Feit is dat men zich meer zelfverzekerd voelt in nette en mooie kleding. Niet goed gekleed zijn maakt al gauw een verkeerde indruk. Veel mensen weten echter niet waar ze moeten beginnen met het vinden van kleding voor een zakelijke look. Daarom hebben we voor jou enkele handige tips verzameld waarmee je in ieder geval een basis voor een zakelijke outfit creëert.

Doen: investeer in kwalitatieve basisstukken

Waar je uiteindelijk voor gaat: betaal liever iets meer voor kwaliteit dan iets minder voor een kledingstuk dat je na één of twee keer wassen beter weg kunt gooien. Daarom mag je best wat geld uitgeven voor een nette pantalon, een mooie blouse of een klassiek colbert. Kleding die je voor een zakelijke look koopt, draag je waarschijnlijk vaker dan één keer. Het zou daarom wel zo prettig zijn wanneer dergelijke kledingstukken lang mee kunnen gaan.

Zowel mannen als vrouwen doen er goed aan door minstens twee nette broeken (pantalons bijvoorbeeld) in de kast te hebben, evenals een basic witte blouse en een zwart colbert. Jasjes zoals nette colberts of classy lange jassen doen het altijd goed in een basic kleur. Kies het liefst voor een donkere kleur, zoals donkerblauw, grijs of donkerbruin. Zorg er altijd voor dat je kleding schoon en volledig kreukvrij is voor een onuitwisbare indruk.

Doen: ga voor passende kleding waarin je je prettig voelt

Ga hierbij altijd voor stijlvolle kleding die bij jou als persoon past. Het is absoluut aan te raden om een look te kiezen waarin je je prettig voelt. Dat betekent dat wanneer je in je dagelijkse leven het liefst jurkjes draagt je dit in een zakelijke look ook prima kunt doen, mits het een stijlvol jurkje is. Je ziet het namelijk al heel gauw wanneer je je niet zeker voelt in de kleding die je draagt.

Ben je normaal bijvoorbeeld meer van de sportieve en stoere look? Probeer die stijl dan te combineren met een net jasje of een nette broek. Tegenwoordig heb je al heel wat elegante sneakers die je goed kunt dragen onder een zakelijke outfit. Ga in dat geval wel altijd voor nette, effen schoenen en zorg ervoor dat de schoen matcht bij de kleuren van je look. Wat betreft passende kleding hebben we het ook over de maat. Draag nooit kleding die veel te strak zit of kleding die veel te los om je lichaam hangt.

Doen: zorg dat je minstens één nette jas hebt

Zoals we hierboven al beschreven, is het heel belangrijk om te investeren in kwalitatieve kleding. Dat geldt ook voor een mooie zakelijke jas. Des te vaker je in een nette look moet verschijnen des te fijner het is om meerdere nette jassen te hebben. Je kan nog zo’n prachtige chique look hebben; met de verkeerde jas is je hele zakelijke look weg.

Er zijn verschillende jassen die je kunt gebruiken voor een zakelijke look. In de zomer kies je voor een dun jasje, zoals een colbert, een blazer of een linnen jasje. In de wat koudere seizoenen is er meer keuze. Ga bijvoorbeeld voor een smaakvolle trenchcoat over je zakelijke look of kies voor een wollen mantel. Een lange gewatteerde jas kan ook zolang er niet al te veel toeters en bellers aan zitten. Kies altijd voor een donkere kleur om het geheel rustig te houden.

Niet doen: te veel bloot in je zakelijke look

Een punt waar regelmatig discussie over is, is hoeveel huid je mag laten zien in een zakelijke outfit. Natuurlijk leven we allang niet meer in de jaren 50 van de vorige eeuw. Toch is het nog steeds niet aan te raden om tegenwoordig veel bloot te hebben in je werkkleding. Dit geldt voornamelijk voor vrouwen, aangezien een groot deel daarvan een rok of een jurk draagt. Kies altijd voor een jurk of rok die minstens tot de knieën komt. Alles daarboven is vooral te kort wanneer je gaat zitten of bukken.

Draag daarnaast altijd een panty onder je rok of jurk. Blote benen zijn ‘not done’ in een nette outfit. Koop altijd een huidskleurige panty of een panty die net iets donkerder is dan je eigen huidskleur. Hoewel er de laatste jaren veel discussie is over een korte broek naar werk dragen, is het nog steeds het meest stijlvol om ‘gewoon’ een lange broek te dragen als man. Ja, ook als het bloedheet is. Op een warme zomerdag kun je kiezen voor een pantalon van dunner materiaal, zoals katoen of linnen.

Niet doen: kiezen voor felle kleuren

Nu je een beetje weet wat je wel of niet kunt dragen in je zakelijke look is het tijd om te kijken naar de kleuren van die kledingstukken. Felle kleuren zoals neonkleuren zijn geen goed idee. Dergelijke kleuren kun je prima dragen voor een feestje in het weekend, maar niet op een doordeweekse dag tijdens een belangrijke meeting of afspraak. Kies liever voor kleuren die rust en zelfverzekerdheid uitstralen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een basis van wit en donkergrijs, okergeel en donkerbruin, donkerrood en zwart of donkerblauw en lichtgrijs? Dergelijke kleurencombinaties zijn mooi, modieus én zakelijk. Uiteraard kun je ook voor één kleur gaan, maar een beetje kleur in je look zorgt wel een frisse boventoon.

Zakelijkgroeien.nl

Hier vind je oplossingen, tips en tools om zorgeloos te ondernemen. Zodat jij je kan focussen op de zakelijke groei van je bedrijf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Andere interessante artikelen

Een goede bedrijfsnaam kiezen

Het is erg belangrijk om een goede handelsnaam (bedrijfsnaam) voor je bedrijf te kiezen. Dit is namelijk de naam die jouw klanten ...
Gepost op: 22 mei 2015

Zo kies je een zakelijke outfit: do’s en don’ts

Je hebt tientallen opties wanneer je voor een zakelijke look wilt gaan. Voor vrouwen komt er vaak nog net iets meer kijken ...
Gepost op: 18 augustus 2020

Hoe werkt de Belastingdienst voor mij als starter?

Je droomt er misschien al jaren van en nu gaat er wat van komen. Je wil eigen baas zijn en een bedrijf ...
Gepost op: 26 maart 2019

Inkomstenbelasting en de eenmanszaak, zo zit het

Ben je ondernemer en heb je een eenmanszaak? Dan moet je over elk jaar aangifte voor de inkomstenbelasting doen. Hier ben je ...
Gepost op: 22 november 2021

Telefonische Acquisitie Voorbereiden

Een goed begin is het halve werk’ leert het gezegde. Ook voor het uitvoeren van telefonische acquisitie geldt deze wijsheid. Veel bedrijven ...
Gepost op: 22 mei 2015

Inkomstenbelasting zzp berekenen

Bereken met onderstaande tool gemakkelijk hoeveel inkomstenbelasting je als zzp’er (met een eenmanszaak) ongeveer betaalt. Je kan de inkomstenbelasting berekenen over de ...
Gepost op: 28 oktober 2021

Door analisten erkende Enterprise Asset Management software helpt bij efficiënt beheer van bedrijfsmiddelen

Organisaties actief in de industrie, utilities, logistiek, gezondheidszorg en infrasector zijn gebaat bij grip op de kostbare assets. Door het realiseren van ...
Gepost op: 28 januari 2022

De administratie slim opzetten: hoe bewaren en registreren?

De administratie opzetten is voor ondernemers een verplichting van de Belastingdienst. Of je het nu leuk vindt of niet, als ondernemer of ...
Gepost op: 7 april 2022

Boekhouder inschakelen als zzp’er: wanneer wel/niet?

Als zzp’er ben je niet verplicht om de boekhouding te laten verzorgen door een boekhouder of accountant. Het enige dat moet, is ...
Gepost op: 29 augustus 2019

Belastingen als zzp’er

Belastingen, voor veel startende ondernemers een onderwerp waar veel vragen over zijn. Toen je een werknemer in loondienst was werd bijna alles ...
Gepost op: 13 april 2020

Handig

boekhoudservice
Boekhouder nodig?

Ontvang tot 3 offertes van geselecteerde boekhouders!

Wat een mooie spontane foto he? 

welkom licht
Welkom op mijn website!

Ik heb deze website opgericht omdat ik weet dat de boekhouding een van de grootste struikelblokken voor ondernemers is. Mijn kennis hierover dankzij 10 jaar zelf ondernemen en mijn werk bij de Kamer van Koophandel deel ik hier. 

Je boekhouding de baas worden? Een goede eerste stap is dan onze adviestool voor je boekhouding in te vullen. 

Jasper 

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
5/5
4.5/5

Boekhoudprogramma van de maand

Tot 15 maanden gratis

4.6/5