Zo kies je een zakelijke outfit: do’s en don’ts

Zo kies je een zakelijke outfit: do’s en don’ts

Je hebt tientallen opties wanneer je voor een zakelijke look wilt gaan. Voor vrouwen komt er vaak nog net iets meer kijken bij een zakelijke outfit dan voor mannen. Vrouwen hebben wat betreft nette en stijlvolle kleding namelijk net iets meer keuze. Misschien is het daarom wel zo lastig om een passende look te vinden.

Feit is dat men zich meer zelfverzekerd voelt in nette en mooie kleding. Niet goed gekleed zijn maakt al gauw een verkeerde indruk. Veel mensen weten echter niet waar ze moeten beginnen met het vinden van kleding voor een zakelijke look. Daarom hebben we voor jou enkele handige tips verzameld waarmee je in ieder geval een basis voor een zakelijke outfit creëert.

Doen: investeer in kwalitatieve basisstukken

Waar je uiteindelijk voor gaat: betaal liever iets meer voor kwaliteit dan iets minder voor een kledingstuk dat je na één of twee keer wassen beter weg kunt gooien. Daarom mag je best wat geld uitgeven voor een nette pantalon, een mooie blouse of een klassiek colbert. Kleding die je voor een zakelijke look koopt, draag je waarschijnlijk vaker dan één keer. Het zou daarom wel zo prettig zijn wanneer dergelijke kledingstukken lang mee kunnen gaan.

Zowel mannen als vrouwen doen er goed aan door minstens twee nette broeken (pantalons bijvoorbeeld) in de kast te hebben, evenals een basic witte blouse en een zwart colbert. Jasjes zoals nette colberts of classy lange jassen doen het altijd goed in een basic kleur. Kies het liefst voor een donkere kleur, zoals donkerblauw, grijs of donkerbruin. Zorg er altijd voor dat je kleding schoon en volledig kreukvrij is voor een onuitwisbare indruk.

Doen: ga voor passende kleding waarin je je prettig voelt

Ga hierbij altijd voor stijlvolle kleding die bij jou als persoon past. Het is absoluut aan te raden om een look te kiezen waarin je je prettig voelt. Dat betekent dat wanneer je in je dagelijkse leven het liefst jurkjes draagt je dit in een zakelijke look ook prima kunt doen, mits het een stijlvol jurkje is. Je ziet het namelijk al heel gauw wanneer je je niet zeker voelt in de kleding die je draagt.

Ben je normaal bijvoorbeeld meer van de sportieve en stoere look? Probeer die stijl dan te combineren met een net jasje of een nette broek. Tegenwoordig heb je al heel wat elegante sneakers die je goed kunt dragen onder een zakelijke outfit. Ga in dat geval wel altijd voor nette, effen schoenen en zorg ervoor dat de schoen matcht bij de kleuren van je look. Wat betreft passende kleding hebben we het ook over de maat. Draag nooit kleding die veel te strak zit of kleding die veel te los om je lichaam hangt.

Doen: zorg dat je minstens één nette jas hebt

Zoals we hierboven al beschreven, is het heel belangrijk om te investeren in kwalitatieve kleding. Dat geldt ook voor een mooie zakelijke jas. Des te vaker je in een nette look moet verschijnen des te fijner het is om meerdere nette jassen te hebben. Je kan nog zo’n prachtige chique look hebben; met de verkeerde jas is je hele zakelijke look weg.

Er zijn verschillende jassen die je kunt gebruiken voor een zakelijke look. In de zomer kies je voor een dun jasje, zoals een colbert, een blazer of een linnen jasje. In de wat koudere seizoenen is er meer keuze. Ga bijvoorbeeld voor een smaakvolle trenchcoat over je zakelijke look of kies voor een wollen mantel. Een lange gewatteerde jas kan ook zolang er niet al te veel toeters en bellers aan zitten. Kies altijd voor een donkere kleur om het geheel rustig te houden.

Niet doen: te veel bloot in je zakelijke look

Een punt waar regelmatig discussie over is, is hoeveel huid je mag laten zien in een zakelijke outfit. Natuurlijk leven we allang niet meer in de jaren 50 van de vorige eeuw. Toch is het nog steeds niet aan te raden om tegenwoordig veel bloot te hebben in je werkkleding. Dit geldt voornamelijk voor vrouwen, aangezien een groot deel daarvan een rok of een jurk draagt. Kies altijd voor een jurk of rok die minstens tot de knieën komt. Alles daarboven is vooral te kort wanneer je gaat zitten of bukken.

Draag daarnaast altijd een panty onder je rok of jurk. Blote benen zijn ‘not done’ in een nette outfit. Koop altijd een huidskleurige panty of een panty die net iets donkerder is dan je eigen huidskleur. Hoewel er de laatste jaren veel discussie is over een korte broek naar werk dragen, is het nog steeds het meest stijlvol om ‘gewoon’ een lange broek te dragen als man. Ja, ook als het bloedheet is. Op een warme zomerdag kun je kiezen voor een pantalon van dunner materiaal, zoals katoen of linnen.

Niet doen: kiezen voor felle kleuren

Nu je een beetje weet wat je wel of niet kunt dragen in je zakelijke look is het tijd om te kijken naar de kleuren van die kledingstukken. Felle kleuren zoals neonkleuren zijn geen goed idee. Dergelijke kleuren kun je prima dragen voor een feestje in het weekend, maar niet op een doordeweekse dag tijdens een belangrijke meeting of afspraak. Kies liever voor kleuren die rust en zelfverzekerdheid uitstralen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een basis van wit en donkergrijs, okergeel en donkerbruin, donkerrood en zwart of donkerblauw en lichtgrijs? Dergelijke kleurencombinaties zijn mooi, modieus én zakelijk. Uiteraard kun je ook voor één kleur gaan, maar een beetje kleur in je look zorgt wel een frisse boventoon.

Zakelijkgroeien.nl

Hier vind je oplossingen, tips en tools om zorgeloos te ondernemen. Zodat jij je kan focussen op de zakelijke groei van je bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere interessante artikelen

Hoe de fondsen te verzamelen om je bedrijf te starten

Voor het starten van een bedrijf is meer nodig dan alleen een idee – er zijn ook middelen voor nodig. Of je ...
Gepost op: 11 april 2023

Van plan om voor jezelf te beginnen? 5 redenen om eerst een traineeship te overwegen

Als beginnend ondernemer kan de weg naar succes soms intimiderend zijn. Je weet niet wat je kunt verwachten en bent voornamelijk op ...
Gepost op: 8 juni 2023

Inkomstenbelasting zzp berekenen

Bereken met onderstaande tool gemakkelijk hoeveel inkomstenbelasting je als zzp’er (met een eenmanszaak) ongeveer betaalt. Je kan de inkomstenbelasting berekenen over 2024, ...
Gepost op: 17 januari 2024

Welke rechtsvorm moet ik kiezen?

Welke rechtsvorm gaat jouw onderneming krijgen? Het kiezen van de juiste rechtsvorm heeft met veel zaken te maken. Onder andere met de ...
Gepost op: 22 mei 2015

Belastingen als zzp’er

Belastingen, voor veel (startende) zzp’ers een onderwerp waar veel vragen over zijn. Toen je een werknemer in loondienst was werd bijna alles ...
Gepost op: 24 maart 2024

Urencriterium van 1225 uur berekenen

Nooit meer nadenken over je uren? e-Boekhouden.nl: complete boekkhoudtool inclusief urenregistratie SnelStart: complete boekkhoudtool inclusief urenregistratie   Voldoen aan het urencriterium voor ...
Gepost op: 14 juni 2022

Geld lenen als zzp’er? Dit zijn je opties

Voor zzp’ers is het lastiger om geld te lenen dan voor werknemers in loondienst. Jij hebt als zelfstandig ondernemer geen vast salaris ...
Gepost op: 12 augustus 2019

Vijf onmisbare ingrediënten voor de ideale coworking space

Ze schieten al jaren als paddenstoelen uit de grond: coworking spaces. Of, in gewoon Nederlands: plekken waar je met gelijkgestemde ondernemers of ...
Gepost op: 16 november 2021

Investeringsaftrek: nog investeren voor het eind van het jaar?

Het einde van het jaar nadert. Dan zou het wel eens handig kunnen zijn om te zien hoeveel je dit jaar geïnvesteerd ...
Gepost op: 2 december 2015

ZZP Opdrachten krijgen? Check deze websites voor nieuwe opdrachten

Als zzp’er is het vinden van nieuwe opdrachten en klanten noodzakelijk. Dat noem je acquisitie: het verwerven van nieuwe opdrachten en klanten. ...
Gepost op: 19 december 2018

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Inschrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.