Wil je jouw winst vergroten? Je kunt een heleboel kosten besparen op je inkoop. Dat is vaak zelfs makkelijker dan nieuwe strategieën bedenken om je omzet te verhogen. Zelfs als mkb’er kun je je uitgaven verminderen door slim inkoopbeleid toe te passen. Maar hoe kun je slim inkopen? Lees er hier meer over!
Specificeren, selecteren en contracteren
Het inkoopproces draait om drie belangrijke stappen: specificeren, selecteren en contracteren. Eerst moet je duidelijk maken welke eisen en wensen je hebt voor het product dat je wilt aanschaffen. Is dat een krimpkous in het blauw of rood? Tegen welke temperatuur moet deze bestand zijn? Daarna ga je op zoek naar geschikte leveranciers, vraag je hen om offertes en maak je een keuze. Vervolgens komt het onderhandelen met de gekozen leverancier en daaruit ga je een contract opstellen. Alle details moeten erin staan en alle kosten moeten goed vastgelegd worden.
Volg je inkoopfacturen
Probeer alle inkoopfacturen goed in de gaten te houden. Dit simpele proces kan onnodige kosten en problemen voorkomen. Zorg ervoor dat wat je hebt besteld ook daadwerkelijk op de factuur staat. Controleer dit altijd, want als je dat overslaat kan je bedrijf onder financiële druk komen te staan. Iedereen binnen je bedrijf moet met hetzelfde systeem werken, zowel voor inkoop, boekhouding, voorraadbeheer en artikelbeheer. Zo kun je problemen en extra kosten voorkomen.
Kies voor minder leveranciers
Het kan verleidelijk zijn om voor elk product verschillende leveranciers te gebruiken om de beste prijzen te krijgen, maar dit kan eigenlijk leiden tot hogere inkoopkosten. In plaats daarvan kan je zowel tijd als geld besparen wanneer je met minder leveranciers in zee gaat. Het kost namelijk een hoop tijd om elke bestelling afzonderlijk te regelen en dan hebben we het nog niet eens over alle administratie die daarbij komt kijken. Je kunt dus efficiënter werken met minder leveranciers. Ook kunnen verzamelfacturen worden opgesteld bij de financiële administratie. Ideaal dus!
Bestel de juiste hoeveelheden
Bij voorraadoptimalisatie ga je de juiste hoeveelheid producten inschatten om te bestellen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Eén methode is het gebruik van een Economic Order Quantity (EOQ) formule. Hiermee kun je de ideale bestelhoeveelheid bepalen op basis van wiskundige modellen. Een andere benadering is om je inkoop te baseren op de frequentie waarmee producten worden verkocht. Je zou dus kunnen beginnen met 1 bestelling en dit verleidelijk kunnen verhogen naarmate je meer verkoopt. Op deze manier voorkom je dat je te veel producten op voorraad hebt, wat geld en ruimte bespaart.
Vul voorraden automatisch aan
Voorraadbeheer is soms best ingewikkeld en daarom zou je dit moeten automatiseren. Je voorraadbeheersysteem moet goed samenwerken met je webshop en inkoopsysteem. Op die manier kun je je voorraad automatisch laten aanvullen en voorkom je dat je producten tekortkomt. Je kunt automatisch inkooporders laten genereren op basis van je verkooporders en minimale voorraadniveaus. Dit zorgt voor meer efficiëntie in je inkoopproces.