Flex BV als zzp’er oprichten? De voor- en nadelen op een rij

Geschreven door: Jasper Runneboom

Flex BV zzpAls zzp'er kan je ervoor kiezen om vanuit een BV te gaan ondernemen, dit kan in bepaalde situaties handig en voordelig zijn. De rechtsvorm BV verschilt op veel punten van de eenmanszaak waardoor veel dingen anders zijn. Zo ben je als zzp'er in dienst bij je eigen BV, dit is omdat de BV een zelfstandig rechtspersoon is. Deze manier van ondernemen heeft zowel voor- als nadelen voor jou als zzp'er.

Wat is een flex BV?

Een Flex BV is gewoon een BV en is een rechtsvorm die je kan kiezen voor je bedrijf. Sinds de flexibilisering van de eisen aan de oprichting van de BV wordt vaak de term Flex BV gebruikt. Dit klinkt alsof er 2 soorten BV's zijn waar je uit kan kiezen, de gewone BV en de Flex BV, maar dit is niet het geval. Alle BV's die tegenwoordig worden opgericht moeten voldoen aan dezelfde eisen, namelijk aan de eisen van het huidige BV-recht.

Omdat de Flex BV een rechtspersoon is kan de BV op eigen naam handelen. Dit betekent dat de BV verplichtingen aan kan gaan en daarvoor aansprakelijk is en in beginsel niet de bestuurder of aandeelhouder.

Aan welke eisen moet ik voldoen voor een BV?

Omdat de BV een rechtspersoon is moet deze voldoen aan bepaalde eisen, zowel bij de oprichting als tijdens het bestaan van de BV. Ook bij het stoppen van een BV moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Om een BV op te richten moet er aan de volgende eisen worden voldaan:

 • Opgericht bij akte via een notaris
 • € 0,01 minimum startkapitaal
 • Er moet een bestuurder worden aangesteld
 • Aandelen moeten op naam gezet worden

Tijdens de actieve periode van de BV moet je als BV aan de volgende eisen voldoen:

 • Jaarlijks een jaarrekening opstellen en deze deponeren bij de Kamer van Koophandel
 • De BV moet de DGA (directeur groot aandeelhouder, geldt bij een bezit van meer dan 5% van de aandelen) een gebruikelijk loon van minimaal € 44.000,- uitkeren

Hoe werkt een BV voor mij als zzp'er?

Een BV bestaat uit ten minste 1 aandeelhouder en 1 bestuurder. De aandeelhouder(s) is (zijn) eigenaar van de BV en hebben uiteindelijk het zeggenschap over de BV. De bestuurder is in dienst van de BV en is verantwoordelijk voor het dagelijks leidinggeven binnen de BV.

Bij het oprichten van een BV als zzp'er ben je zowel de bestuurder als de aandeelhouder. Je bent dan dus in dienst van je eigen BV, waar je ook weer de eigenaar van bent.

Afhankelijk van het aantal opdrachtgevers kan in dit soort gevallen de belastingdienst moeilijk gaan doen bij bijvoorbeeld het toetsen voor de wet DBA. Daarnaast ben je niet verzekerd van sociale zekerheid; denk hierbij met name aan de WW. Er is echter een oplossing voor dit probleem waardoor je problemen met de belastingdienst voorkomt en je wel verzekerd bent van sociale zekerheid.

Wanneer is een BV oprichten interessant als zzp'er?

Over het algemeen wordt een BV vaak opgericht om risico's en aansprakelijkheid te beperken en omdat het fiscaal aantrekkelijk is. Daarnaast zijn er nog een aantal redenen waarom het interessant kan zijn, juist voor jou als zzp'er. Denk hierbij aan de gevolgen van de wet DBA en het niet recht hebben op sociale zekerheid.

 • Een BV oprichten om risico's te verkleinen

Vaak wordt een BV opgericht om het risico voor de ondernemer te verkleinen. Omdat de BV een zelfstandig rechtspersoon is, is de BV in beginsel aansprakelijk en niet de ondernemer zelf. Dit geldt bijvoorbeeld bij een schadeclaim of verplichtingen.

Bij een schadeclaim als zzp'er kan je denken aan aansprakelijkheid doordat je een advies hebt gegeven dat nadelig uitpakt, of door een fout in jouw werkzaamheden die de opdrachtgever veel geld kost.

Bij verplichtingen kan je denken aan voorraad en inventaris die je inkoopt. Zoals bij het starten van je eigen winkel of bij een flinke uitbreiding van je huidige onderneming. Let er wel op dat een situatie van negatief eigen vermogen ook nadelig kan zijn voor de financierbaarheid van een BV.

 • Een BV oprichten voor financiering

Mocht je met externe financiering werken dan kan het handig zijn om dit middels een BV te doen. Voor jezelf verkleint dit het risico op persoonlijke aansprakelijkheid.

Als je bovendien aandelen geeft in ruil voor financiering dan zal de financierder juridisch gewaarborgd willen zijn, dit kan middels een BV.

 • Een BV oprichten om fiscale redenen

Een BV valt onder ander belastingrecht dan de eenmanszaak of VOF en betaalt daarom vennootschapsbelasting in plaats van inkomstenbelasting. Fiscaal is een BV daardoor pas interessant vanaf een bepaalde winst. Hoeveel dit is verschilt per situatie, maar als minimum kan je uitgaan van ongeveer € 80.000,- per jaar. Je kunt een BV echter gewoon exploiteren met een winst van € 1,- per jaar. Om precies te weten of het voor jou fiscaal interessant is om een BV op te richten is het aan te raden contact op te nemen met je boekhouder of accountant.

 • Een BV oprichten vanwege de wet DBA

Als gevolg van de wet DBA (ter vervanging van de VAR) zijn sommige opdrachtgevers terughoudend met het inhuren van zzp'ers die een eenmanszaak hebben. Middels een BV (met niet jezelf als aandeelhouder) ben je ervan verzekerd dat de wet DBA niet op jullie van toepassing is.

 • Een BV oprichten vanwege de sociale zekerheid

Omdat je bij een BV als zzp'er een arbeidsovereenkomst hebt val je onder de sociale zekerheid. Dit geldt alleen als je zelf niet de aandeelhouder bent.

Wat zijn de nadelen van een BV voor mij als zzp'er?

Nadelen van een BV voor jou als zzp'er zijn:

 • Fiscaal nadelig bij lage winst (minder dan +/- € 80.000,-)
 • Bij een lening van de bank zul je alsnog in privé mee moeten tekenen
 • Zelf aandeelhouder zijn heeft nadelig effect op beoordeling door belastingdienst aangaande de wet DBA en voor de sociale zekerheid (hier is een oplossing voor)
 • Jaarlijks moet er een jaarrekening worden gepubliceerd, hoeft niet door accountant te zijn opgesteld

Hoe kijkt de belastingdienst naar de flex bv en de wet DBA?

De Belastingdienst bekijkt of er sprake is van een loondienstverband, met name om te voorkomen dat zij “inkomsten” (in de vorm van belastingen en premies) mislopen.  Als een BV zelf de afdracht doet van loonheffingen en sociale premies, is het argument van “derving van inkomsten” voor de Belastingdienst geëlimineerd, immers afdrachten worden gedaan en gewoon via de juiste weg verantwoord.

Een argument over vermeend loondienstverband is daarmee ook van tafel, mits er in de dienstverleningsovereenkomst tussen BV en uiteindelijke opdrachtgever maar duidelijk is dat er geen gezagsverhouding bestaat.

In de constructie van Professionals in Business is hier rekening mee gehouden. Niet alleen krijgt een aangesloten BV per kwartaal een “bewijs van goed gedrag” als het over afdrachten van premies gaat, maar ook het contract stukje zal als service worden aangeboden aan deelnemende BV’s. Hierin wordt de ondernemer ontzorgd en kan er gewerkt worden met een op maat gemaakte overeenkomst.

Banner_zzpagendanl(1)

 • Over deze site

  Over deze website

  De gemiddelde zzp'er maakt € 34.000,- winst per jaar en 55% van de startende ondernemers stopt alweer binnen 5 jaar.

  Die cijfers moeten beter!

  Daarvoor biedt zakelijkgroeien.nl inzicht, kennis en tools om de overlevingskans van startende ondernemers en de winst van zzp'ers te vergroten.

  Wij zorgen dat je de belangrijke randzaken rondom jouw bedrijf of freelance betaan beter begrijpt en goed opzet. Zodat je weet waar je potentiële groei zit en de juiste keuzes maakt. Met als resultaat dat je jouw bedrijf of freelance betaan voor de lange termijn winstgevend maakt. En je door kan gaan om in vrijheid en naar eigen inzicht een impact te maken op de wereld en te bouwen aan jouw succes.

  Spreekt dit je aan? Word dan lid van onze LinkedIn groep!

 • Kenniscentrum