Starten
Je gaat starten als ondernemer of bent van plan dit te gaan doen! Wij helpen je graag op weg met veel informatie en praktische tips.
Geschreven door: Jasper Runneboom
Een merk maakt je dienst of product uniek en onderscheidend ten opzichte van andere bedrijven en producten. Een merk kent vele verschijningsvormen: naam, afkorting, vorm, kleur, verpakkig, geluid etc. Je wordt bijna altijd en overal omringd door merken in je omgeving, waar je ook bent. Bedrijven en organisaties doen veel moeite om ervoor te zorgen dat hun merk juist geregistreerd staat. Is dit ook belangrijk voor jou als ZZP’er?
“het Merkenrecht is het recht van een merkhouder om als enige een merk te mogen gebruiken en op commerciële wijze te exploiteren”
Een merk kan je claimen voor een bepaald geografisch gebied, zoals de Benelux, Europa of de hele wereld. Hieronder vind je de links naar de verschillende merkenregisters:
Benelux merk Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE)
Europees merk Office for Harmonization in the Internal Market (OHIM)
Wereldwijd merk World Intellectual Property Organization (WIPO)
Het kan gebeuren dat ondanks alle inspanningen iemand anders je merknaam gebruikt. Wanneer iemand inbreuk pleegt op je merk, schrijf hem hierop aan en verzoek om ermee te stoppen. Ook kan er bezwaar ingedient bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE).
Inbreuk op merkrecht gebeurt niet altijd opzettelijk. Misschien weet de andere partij niet van de rechten. Schrijf het betrokken bedrijf een korte brief waarin er :
Als hierop geen (bevredigend) antwoord volgt, dan kunt er een formele sommatiebrief worden gestuurd.
Als een sommatiebrief niet werkt, kan de rechter een verbod uitspreken op het inbreuk. Eventueel kan er gevraagd worden om inbeslagname van goederen, schadevergoeding of afdracht van de winst. Het opzettelijk vervalsen van een merk of in de handel brengen van vervalste merken of merkartikelen is namelijk strafbaar. Het slim inzetten van merkrecht maakt jouw juridische positie in het geval van een conflict een stuk sterker maakt.
Veel mensen denken dat een merk- en een handelsnaam identiek aan elkaar zijn. Dat is niet het geval. Een merk staat sterker dan een handelsnaam. Het merkrecht is belangrijk bij bepaalde contracten, bijvoorbeeld een franchisecontract. Daarin wordt gesteld dat jij de betreffende merknaam mag gaan gebruiken.
Je handelsnaam is dus niet automatisch beschermd als merk als je hem registreert bij de Kamer van Koophandel.