Financieel plan

Geschreven door: Jasper Runneboom

Financieel plan

Veel ondernemers vinden het moeilijk om een financieel plan op te stellen als onderdeel van hun ondernemingsplan. Zeker als ze gaan starten. Immers, hoe moet je nou weten hoeveel je gaat verdienen? Dit is begrijpelijk, echter een financieel plan kan je wel helpen inzicht en richting te geven aan je onderneming als starter. Heb je een financieel plan nodig? Nee. Is het handig? Ja.

Een financieel plan helpt om:

 • Naar de toekomst te kijken en je verwachtingen daarvoor te onderbouwen
 • Inzicht te krijgen in je verwachte kosten
 • Te bepalen hoeveel klanten je nodig hebt of declarabele uren je moet hebben
 • Na te denken en uit te zoeken wanneer je welke kosten en verwachte opbrengsten krijgt
 • Je uurtarief te bepalen

Financieel plan als planning voor je onderneming

Met een financieel plan maak je een soort planning. Je gaat immers per maand voor het komende jaar na wat je gaat uitgeven en verdienen met je onderneming. Hierdoor ga je vanzelf verder kijken dan alleen de start.

Zo kom je misschien op dingen waar je normaal niet aan denkt. Bijvoorbeeld die beurs over 6 maanden waar je wilt staan, de zomervakantie waarin de verkopen stilvallen. Of juist de kerst waar je een piek verwacht (en een dip daarna).

Elke branche heeft zijn betere en mindere perioden gedurende een jaar. Met een financiële planning kan je die inzichtelijk maken voor jezelf. Stel dat die beurs van net  € 5.000,- gaat kosten om deel te nemen. En de beurs is net na de zomer, wanneer juist je verkopen lager zijn. Dan kan je financiële planning inzicht geven in hoeveel van je verwachte inkomsten van voor de zomer je eigenlijk apart moet zetten voor de beurs na de zomer.

Zo heeft elke ondernemer tijden met meer en minder opbrengsten, met meer en minder kosten. Deze kan je op je af laten komen, of je kan ze met een financieel plan proberen voor te zijn. Wees in control!

Wat moet er minimaal in een financieel plan?

 • Een overzicht van je investeringen: wat heb je nodig en wat gaat dit kosten
 • Een openingsbalans, waar begin je mee? 
 • Een exploitatiebegroting, hierin staat wat je inkomsten en uitgaven zijn in het eerste jaar
 • Een verwacht eindresultaat na het eerste jaar 

Vaak is het verstandig om bij de start een financieel plan te maken voor minimaal de komende 3 jaar, om daarna elk jaar weer een nieuwe planning te maken voor in ieder geval het komende jaar.

 • Over deze site


  Zakelijkgroeien.nl is een concept bedacht door Jasper Runneboom, gids voor de online marketing jungle.

  Waar hij zelf ondernemers graag helpt om online te groeien is zakelijkgroeien.nl opgezet als platform om ondernemers en zzp'ers op een breder vlak te laten groeien.

  Hier vind je handige tools zoals de netwerkagenda en de beste software om de zakelijke groei van jouzelf te bevorderen. Daarnaast vind je hier gratis honderden kennisartikelen die antwoord geven op relevante ondernemersvragen.

 • Kenniscentrum