Administratie als zzp’er: zelf doen of uitbesteden?

Geschreven door: Jasper Runneboom

ZZP Administratie

Elke ondernemer dus ook elke zzp’er moet (helaas) een administratie bijhouden. Is het niet voor jezelf dan is het wel voor je “grote vriend” de Belastingdienst. Maar hoe pak je de administratie en boekhouding als zzp’er nou het slimste aan?

In het kort zijn er 3 mogelijkheden voor het voeren van de administratie en boekhouding:

 1. De hele administratie en boekhouding zelf doen
 2. Een gedeelte van de administratie zelf doen en de rest uitbesteden
 3. De hele administratie uitbesteden

Welke optie je ook kiest, wees je ervan bewust dat alleen jíj eindverantwoordelijk bent voor de juistheid van de administratie. Alleen daarom al is het verstandig om goed na te denken over wat jij doet en wat je laat doen.

We lichten de voor- en nadelen van de 3 mogelijkheden voor het voeren van je administratie hieronder verder toe.

Mogelijkheid 1: de administratie als zzp’er zelf doen

Het zelf bijhouden van een correcte administratie is best een kunst. Niet voor niets hebben de meeste zzp’ers een boekhouder die ze hier (gedeeltelijk) bij helpt. Maar dit betekent niet dat je een boekhouder móet inschakelen. Het is niet verplicht en het zelf voeren van de administratie heeft ook voordelen:

 • Je hebt goed inzicht in de financiën van je onderneming.
 • Het kost je geen geld.

Als je zelf de adminsitratie en boekhouding doet, heeft dit de volgende nadelen:

 • Het kost (veel) tijd.
 • Je moet alle kennis hebben om zelf de boekhouding te doen. Ook als de wet- en regelgeving wijzigt dien je op de hoogte te zijn.
 • Je maakt kans op fouten. Twee zien meer dan één: een boekhouder kan bijvoorbeeld ook alleen jouw boekingen en aangiftes controleren.

Je loopt het risico om het overzicht te verliezen en een rommeltje van je boekhouding te maken als je fouten maakt. Bovendien kost het je meer tijd (of geld als je het dan toch een boekhouder laat doen) om fouten te herstellen. Zelf je administratie uitvoeren is alleen aan te raden als je minder dan € 7.000,- aan omzet draait op jaarbasis. In alle andere gevallen is het aan te raden om in ieder geval een gedeelte van je administratie en boekhouding uit te besteden aan iemand die er zijn vak van heeft gemaakt.

Ga je zelf de administratie (deels) voeren? Overweeg dan om je te abonneren op een online boekhoudprogramma. Dit scheelt je veel tijd, het verkleint de kans op fouten en geeft je vaak meer inzicht in je financiën. Download ook het handboek ondernemen van de Belastingdienst. Hier staan alle belastingregels in die je nodig hebt om correct te boekhouden en aangifte te doen. Het is voor startende en kleine ondernemers en je vindt er informatie over belastingen, bijdragen en sociale verzekeringspremies.

Mogelijkheid 2: gedeeltelijk uitbesteden van je administratie als zzp’er

Veel zzp’ers kiezen ervoor om de administratie gedeeltelijk uit te besteden aan een boekhouder. Een veel voorkomende verdeling is dat de ondernemer zelf de boekhouding doet (boekingen doen) en de aangifte omzetbelasting doet. De boekhouder op zijn beurt controleert de administratie en stelt de aangifte de inkomstenbelasting op.

Vaak is dit een prettige verdeling, omdat de omzetbelasting niet heel erg ingewikkeld is. Met een beetje uitleg van de boekhouder kan je het prima zelf.

Voordeel van zelf gedeeltelijk de administratie voeren is dat je elk kwartaal naar je financiën moet kijken. Je houdt zo elk kwartaal bij wat er in- en uitgaat en je weet beter hoe je bedrijf er financieel voorstaat.

Om de boekhouding makkelijker te maken voor jezelf en je boekhouder is het aan te raden om goede boekhoudsoftware te gebruiken. Je kunt dan beiden met eigen inlogcodes de boekhouding beheren.

Mogelijkheid 3: alles uitbesteden als zzp’er

De gehele administratie uitbesteden aan een boekhouder gebeurt ook veel. Dit is vooral aan te raden voor zzp’ers die het druk hebben of totaal geen zin hebben in het uitvoeren van de administratie.

In dit geval besteed je hierbij alles uit aan een boekhouder of accountant. Dit is een goede keuze als je al je tijd nodig hebt voor je eigen onderneming. Immers: daar verdien je jouw geld mee. De boekhouding uitbesteden is dan een goede manier om meer tijd te maken om te ondernemen en geld te verdienen met datgene waar jij goed in bent. Bovendien kan het veel frustratie en stress schelen.

Nadeel van het uitbesteden van je administratie is dat je minder goed weet hoe je er financieel voorstaat. Je moet blind je boekhouder vertrouwen. Immers, diegene gaat over het juist voeren van de administratie waar jij eindverantwoordelijk voor blijft. Tip in deze situatie is om ervoor te zorgen dat je wel enige basiskennis hebt van boekhouden en de administratie. Zo begrijp je beter wat je boekhouder precies doet en hoe je er financieel voorstaat. Spreek ook af met je boekhouder dat hij je regelmatig bijpraat over de stand van zaken.

Wil je jouw administratie uitbesteden? Ageras brengt jou gratis in contact met 3 boekhouders die bij je passen.

Tot slot: administratieve verplichtingen als zzp-er

De enige verplichting die je hebt als zzp-er is het voeren van een kloppende administratie.

Wettelijk ben je verplicht je administratie 7 jaar te bewaren. Mocht de Belastingdienst een keer langskomen dan vragen ze je administratie altijd tot 7 jaar terug op. Zorg daarom voor een overzichtelijke boekhouding als zzp’er. Een administratie die ook nog na 7 jaar nog door jezelf te begrijpen is.

Hoe verder met je administratie en boekhouding?

Krijg 3 offertes van boekhouders uit je regio

Test en vergelijk boekhoudsoftware

Dit zijn 3 van de populairste boekhoudprogramma’s van dit moment. uitgebreide vergelijking boekhoudprogramma’s

Heb je interesse in een programma?  Vraag vrijblijvend een gratis proefperiode of demo-account aan op de website van het programma.

 • Over deze site

  Zakelijkgroeien.nl is door mij (Jasper) opgezet als platform om startende ondernemers en zzp'ers (financieel) succesvol te laten worden.

  Vanuit mijn eigen ervaring en die van andere zzp'ers vind je hier veel informatie, tools en tips die je helpen om net als mij de volgende stap te zetten in je onderneming en van start-up door te groeien naar een stabiel en winstgevend ondernemer.

  Volg me op: LinkedIn

 • Kenniscentrum