Starten met netwerken

Geschreven door: Jasper Runneboom

Starten met netwerken

Netwerken: iedereen heeft het er altijd wel over maar hoe start je ermee? In dit artikel leggen wij in 2 simpele stappen uit hoe je start met het creëren van zo een netwerk. Via een goed netwerk krijg je namelijk de meest effectieve vorm van promotie, namelijk van mond tot mond. Opdrachten worden in de praktijk vaak elkaar gegund op basis van eerdere resultaten of aanbevelingen van anderen. Een goed netwerk is dus van levensbelang voor jou als ZZP’er.

Stap 1: Wie zitten er in je huidig netwerk en hoe kan je ze bereiken?

Zonder dat je het waarschijnlijk weet heb je al een netwerk om je heen. Het gaat om mensen die jou kennen. De mensen in je netwerk kunnen zijn:

 • (ex) Collega’s op verschillende niveau’s
 • Vrienden
 • (oud) Studiegenoten
 • Familie
 • Sportgenoten

Een makkelijke manier om je netwerk in kaart te brengen is via je e-mail contacten en social media accounts. Zet deze mensen eens op een rijtje en op wat voor manier je ze kan bereiken.

[the_ad_group id=”160″]

Stap 2: Je huidig netwerk analyseren

De volgende stap is om uit te zoeken in welke branche zij actief zijn en welk netwerk zij (kunnen) hebben. Dit hoeft niet uitgebreid, als je het niet weet laat het open. Het voordeel hiervan is dat het je inzicht verschaft in je netwerk en naar welke kanten je een netwerk hebt.

Je kan je na het opstellen van dit netwerkoverzicht afvragen:

 • Zitten er veel mensen in de branches waar ik mij op richt?
 • In welke richting zou ik mijn netwerk willen uitbreiden en kan mijn netwerk mij hierbij helpen?

Nu is het zaak je netwerk bij jouw bedrijf te betrekken. Zij moeten immers weten wat jij doet. Het is cruciaal dat je huidig netwerk heel goed weet wat jij doet. Tijd om te starten met netwerken, tijd om je netwerk te activeren!

Hoe verder met netwerken?

Vind netwerkbijeenkomsten

[the_ad_group id=”160″]

 • Over deze site


  Zakelijkgroeien.nl is een concept bedacht door Jasper Runneboom, gids voor de online marketing jungle.

  Waar hij zelf ondernemers graag helpt om online te groeien is zakelijkgroeien.nl opgezet als platform om ondernemers en zzp'ers op een breder vlak te laten groeien.

  Hier vind je handige tools zoals de netwerkagenda en de beste software om de zakelijke groei van jouzelf te bevorderen. Daarnaast vind je hier gratis honderden kennisartikelen die antwoord geven op relevante ondernemersvragen.

 • Kenniscentrum