Hoe krijg ik meer bezoekers op mijn website?

Geschreven door: Jasper Runneboom

bezoekers op website

Tadaaa! Je website staat online en je kan bezoekers krijgen op je website. Je stuurt hem door naar al je vrienden, mailt in de rondte dat hij online staat, ziet een piek in je bezoekers op je website en dan? Ja, wat dan?

Sommige ondernemers verwachten dat zodra de website online wordt gezet deze meteen veel wordt bezocht, de telefoon roodgloeiend gaat staan en de mailbox overstroomt. "Zet hem nog maar niet online hoor". Bang dat ze overspoelt worden met klanten die ze niet kunnen helpen wordt de website nog niet gelanceerd.

Bezoekers op je website krijgen: de realiteit

Als jij je in dit verhaal herkent, wake up! Naast mensen uit je directe netwerk zal bijna niemand zomaar op je website komen. Tenzij je een enorm budget hebt om reclame te maken moet je website beetje, bij beetje groeien. Zodra je website online komt vinden maar weinig mensen hem.

Waarom?

Vergelijk het met het openen van een winkel in de stad. Als je weinig geld hebt dan open je jouw winkel ergens waar niet heel veel mensen lopen. Dit betekent dat weinig mensen je winkel zien. Die mensen die langslopen die komen ook nog eens niet zomaar binnen. Als ze al binnen komen dan kijken ze vaak even rond. Soms kopen ze wat, maar vaak ook niet. In de loop van de tijd bouw je zo langzaam je bekendheid en klantenkring op. Dat is, mits je iets aanbiedt wat mensen interessant vinden en willen hebben!

Dit is precies zo bij je website. Waarschijnlijk heb je geen duizenden euro's om stuk te slaan op online promotie, dus moet je langzaam organisch groeien met je website.

Ter vergelijking met een echte winkel heeft een website nog één nadeel:

Zodra mensen weer weg zijn, zijn ze ook vaak het webadres vergeten. Dus ook al vinden ze je website of jouw interessant. Ze weten hem niet meer te vinden. Zeker in het begin is je website nog niet goed geïndexeerd door Google. Het is daarom belangrijk dat je bezoekers verleidt om met je in contact te blijven. Dit kan zijn via Twitter, Facebook of anders social media (Google+, Tumblr, Pinterest?) of via mail.

Bezoekers op je website krijgen en houden

Hoe kan je nou ervoor zorgen dat je website echt iets gaat doen voor je op de lange termijn? Dat het bezoekers trekt, groeit en dat het jou iets oplevert.

Enkele makkelijk tips om bezoekers te krijgen op je website en ze te behouden:

  • Breng leven in de brouwerij! Voer marketing uit en zorg voor activiteit op je website zoals blogs, nieuws en acties.
  • Activeer je netwerk om je website te promoten, stuur ze regelmatig updates
  • Zorg dat je bezoekers verleidt om met jou in contact te blijven via email of social media
  • Maak het makkelijk jou te volgen via social media
  • Maak het delen van inhoud van je website mogelijk
  • Adverteer gericht op websites of via Google Adwords
  • Krijg links naar je website toe vanuit andere websites
  • Schrijf regelmatig een blog waarin je informatie deelt die voor jouw doelgroep interessant is
  • Geef regelmatig een persbericht uit waarin je met iets nieuws komt
  • Zorg dat je website geoptimaliseerd is voor zoekmachines

Een goede website is eerst zaaien en dan oogsten. Echter veel ondernemers zaaien te weinig, zaaien verkeerde zaden of op de verkeerde manier. Als je het goed doet zijn er nog heel veel kansen om meer bezoekers te krijgen op je website!

Kenniscentrum