Een website (laten) maken?

Geschreven door: Jasper Runneboom

Website laten maken

Een website, elke ondernemer heeft er wel één. Als je start met je bedrijf is een website het eerste waaraan wordt gedacht. Dit is terecht, je website is namelijk het online uithangbord van jouw bedrijf. Het is vaak een eerste indruk, mensen vinden er je contactinformatie, wat je doet, wat zij aan jou hebben en mogelijk nog veel meer. Je website is dus belangrijk!

Er zijn drie manieren om je website te bouwen:

  • Zelfgebouwd
  • Deels zelf gebouwd, samen met een expert. Al dan niet tijdens een workshop
  • Gebouwd door iemand anders

Alle drie de mogelijkheden voor het bouwen van je website hebben hun voor- en nadelen. We zetten ze hieronder op een rijtje en geven tips hoe je ermee aan de slag kan.

Zelf een website bouwen

Vroeger, lang, lang geleden (zeg in de prehistorie van internet, 10 jaar geleden 😉 was een website bouwen een zeer technische klus. Met behulp van codes  werden websites geschreven. Nog steeds is de basis van websites deze HTML codes. Maar tegenwoordig zijn er allerlei partijen op de markt die dit (deels) voor je hebben gedaan. Zij hebben templates ontwikkeld waarmee je makkelijk je eigen website kan maken. Zo knip en plak je zelf je website in elkaar.

Enkele van de gemakkelijkste bekende online webbouwtools zijn:

• Wix

 • Webs

• Weebly

Iets ingewikkelder maar met meer mogelijkheden zijn de zogenaamde CMS systemen (Content Management Systemen) zoals:

Deze laatste systemen hebben alles in huis om een goede website te bouwen en worden gebruikt door professionele partijen om websites te ontwikkelen. Op de lange termijn is het verstandiger om je website meteen in dit soort systemen te ontwikkelen. Vooral omdat er veel meer mee mogelijk is en je met de juiste plugins heel makkelijk een goede website maakt.

Voordelen van zelf je website bouwen:

Voordeel van zelf bouwen is dat het je geld bespaart. Bovenstaande tools hebben allemaal een gratis variant waarmee je zeker als je low-budget wilt starten prima uit de voeten kan. Een ander voordeel is dat je aanpassingen aan je website snel kan uitvoeren.

Nadelen van zelf je website bouwen:


Je zult snel merken dat er veel komt kijken bij het maken van een website en je tegen beperkingen aanloopt van jezelf of het programma dat je gebruikt. Ook kost het maken vaak veel meer tijd dan je in eerste instantie denkt. Naast het ontwikkelen van de website heb je ook te maken met domeinregistratie, hosting en het koppelen van je website met de hosting en het domein. Dit kan best een klus zijn om voor elkaar te krijgen. Als laatste is er de kans dat je 'beginnersfouten' maakt waardoor je website niet zo goed is.

Wanner zelf je website ontwikkelen?

Als je niet teveel eisen stelt aan je website, je er enige kennis van hebt en je er niet veel geld aan kwijt wilt zijn is zelf je website bouwen met een webbouw programma een prima optie.

Website samen bouwen met een expert

Wil je het meteen goed aanpakken en vind je het interessant of leuk om zelf je website te maken? Dan is het een optie om je website te bouwen samen met een webdesigner.

Voordelen van samen met een expert je website bouwen:

Voordeel van deze variant is dat je zelf leert hoe je een goede website bouwt. Daarnaast bespaar je jezelf veel uitzoek werk, is je website snel af en leer je dingen die je waarschijnlijk zelf helemaal niet wist. Uiteindelijk blijft een website namelijk veel techniek. Door je website samen met een expert te bouwen voorkomt je ook veel beginnersfouten.

Nadelen van samen een website bouwen:

Nadeel is dat je vaak moet wachten tot de datum dat een cursus of workshop wordt gegeven. Een ander nadeel is dat het kennisniveau tijdens een cursus of workshop verschilt waardoor het te langzaam of juist te snel gaat. Daarnaast kost het samen bouwen van je site tijd en moet je zin hebben om er meer over te leren.

Wanneer samen met een expert je website ontwikkelen?

Dit is een goede keuze als je zelf je website wilt gaan bijhouden, je wilt leren hoe je een website maakt en je een goede website wilt voor niet al teveel geld.

Je website laten bouwen

Wil je niet teveel tijd aan de bouw van je website kwijt zijn, wil je dat de website er goed uitziet en goed voor je presteert? Dan is het een idee om de bouw van je website uit te besteden.

Voordelen van je website laten bouwen:

Voordeel van het uitbesteden van het bouwen van je website aan een professional is dat je veel meer vrijheid hebt in het design en de functionaliteit van de website. Zo krijg jij de website die jij wilt hebben. Daarnaast kunnen specialisten ervoor zorgen dat je website beter vindbaar is in Google en helpen ze bij het goed inrichten van de website. Een professional weet wat wel en niet werkt online. Door hem in te schakelen lift jouw site mee op zijn ervaring!

Nadeel van je website laten bouwen:

Nadeel van je website laten bouwen kan zijn dat je zelf weinig aan je website kan veranderen of niet goed weet hoe dat kan. Mijn tip: zorg er altijd voor dat je begeleiding en uitleg krijgt over de belangrijkste functies van je website. Daarnaast kan het zijn dat het soms lang duurt voordat er zaken aan je website zijn aangepast. Maak hier van tevoren dus ook duidelijke afspraken over.  Als laatste, een website laten bouwen kost geld.

Je website ontwikkelen, zelf doen of niet?

Belangrijkste om goed over na te denken bij het (laten) bouwen van je website is: Hoe belangrijk is mijn website voor mijn bedrijf?

Alle drie de opties hebben hun voor- en nadelen:

Zelf bouwen is het goedkoopst maar heeft de meeste beperkingen. Dit is eigenlijk alleen een goede optie als een website niet belangrijk voor je is en je er weinig geld voor over hebt.

Het bouwen samen met een expert (al dan niet tijdens een workshop) heeft als voordeel dat je van zijn kennis gebruik kan maken en je sneller een goede website hebt. Dit is een goede optie als je zelf graag wilt leren hoe je zelf je website bijhoudt en verbeterd en een website wilt voor een relatief laag bedrag.

Een website laten bouwen kost geld maar levert dankzij de kennis van de professional meteen een goede website op. Dit is een goede optie als je een professionele website wilt of zelf niet teveel tijd kwijt wilt zijn aan het ontwikkelen van je eigen website.

Een website laten ontwikkelen? Vraag een offerte op bij de Runneboom Connection en krijg 10% korting als je aangeeft dat je via zakelijkgroeien.nl komt.

Kenniscentrum