Verschil tussen SEO en SEA

Geschreven door: Jasper Runneboom

SEO SEA verschilHet belang en de populariteit van het internet is in deze tijd niet meer te onderschatten. Maar met het (laten) bouwen van een website alleen ben je er als ondernemer nog niet. Jouw potentiële klanten moeten je website namelijk wel online kunnen vinden. Twee veelgehoorde begrippen om jouw website vindbaar te maken op het internet zijn SEO en SEA. Maar wat houden deze termen nu eigenlijk in en wat is precies het verschil?

SEO vs SEA in Google

De termen SEO en SEA worden vaak met elkaar verward. Om duidelijk het onderscheid tussen beide begrippen aan te geven, is in de onderstaande afbeelding aangeven welke zoekresultaten onder SEO (lichtgeel) en SEA (lichtblauw) vallen.

SEO SEA verschil Google

SEO zijn de organische zoekresultaten van zoekmachines. Dit zijn de zoekresultaten waar nooit voor betaald wordt aan Google. De resultaten die volgens Google het meest relevant zijn, staan hier bovenaan. Zoals je ziet is het meest relevante resultaten in dit geval tvstore.nl. Zij hebben dus de meest waardevolle positie binnen Google weten te bemachtigen dankzij SEO.

Daarboven (en soms ook daarnaast) staan advertenties die worden getoond op basis van SEA. Dit zijn altijd betaalde resultaten. Partijen als Coolblue, kieskeurig, bol.com en plasma-discounter willen dat hun advertentie getoond wordt op het woord “TV kopen”. Als je op deze advertenties klikt, betalen deze organisaties geld aan de zoekmachine, in dit geval Google.

SEO zijn dus de onbetaalde resultaten en SEA zijn de betaalde resultaten van een zoekmachine.

Iets meer over SEO

SEO is de afkorting voor search engine optimalisation. Het resultaat van een sterke SEO is een hoge ranking van je website in de zogenoemde organische resultaten van een zoekmachine (bijvoorbeeld Google).

Of je met je website hoog in Google komt te staan (het liefst op pagina 1 binnen de top 3 van zoekresultaten), hangt onder andere af van een goede content strategie, het gebruik van de juiste woorden (keywords) op je website die je kunt verwerken in de URL, metagegevens, titels, kopjes of tekst en van het aantal inkomende links van andere websites. Hoe meer links naar jouw website vanaf andere pagina’s, hoe belangrijker jouw website door Google wordt gevonden.

Voor- en nadelen SEO

Het grote voordeel van SEO is dat het gratis is. Je kunt zelf door aanpassingen op je website zorgen voor een hoog resultaat en een goede vindbaarheid in Google. Bovendien levert SEO op de lange termijn meer bezoekers op dan SEA. Daarnaast zak je bij SEO niet meteen weg in de resultaten als je ermee stopt wat bij SEA wel het geval is. Dit gaat geleidelijk, afhankelijk van (het fanatisme van) je concurrenten.

Het nadeel van SEO is dat het, in vergelijking met SEA, lang kan duren voor je eindelijk een plekje aan de top hebt bereikt. Daarnaast kost SEO heel veel tijd en is er geen enkele zekerheid dat je werk ook het gewenste resultaat oplevert. Je blijft afhankelijk van het Google algoritme, niemand weet hoe die precies werkt en Google verandert hem constant. Zo gebeurt het regelmatig dat bij updates hele websites die iets 'te slim' SEO hebben toegepast compleet worden weggevaagd uit de zoekresultaten.

Iets meer over SEA

[the_ad_group id="160"]
SEA staat voor search engine advertising. Zoals de naam al impliceert, draait het bij SEA echt om adverteren. Je schrijft een korte tekst waarin je de voor jou belangrijke zoektermen verwerkt waarmee je wilt adverteren op Google. Jouw advertentie komt dan in de rechterkolom of bovenaan de linkerkolom van de eerste pagina met resultaten te staan. Je betaalt vervolgens een bepaald bedrag aan Google per keer dat iemand op jouw link klikt. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van de concurrentie die met dezelfde zoekwoorden willen adverteren en hoe vaak er op de zoekterm wordt gezocht.

Voor- en nadelen SEA

Zoals eerder al gezegd, wordt er bij SEA gewerkt met een pay-per-click systeem. Dit betekent dat het vindbaar maken van jouw website in Google via SEA erg duur kan worden. Daartegenover staat wel dat je website onmiddellijk zichtbaar is en je dus ook direct bezoekers kunt verwachten. Ook heb je veel directer invloed op wanneer je website wordt getoond via Google.

Op de korte termijn levert SEA dus meer bezoekers op dan SEO. Als je echter stopt met SEA, ben je ook weer snel uit het zicht verdwenen. Wel is er weinig kennis van de website zelf vereist om gebruik te kunnen maken van SEA. Het kunnen schrijven van een aantrekkelijke advertentie met slimme zoekwoorden is van groter belang. Evenals het optimaal inzetten van je budget. Als je serieus met SEA aan de slag wilt gaan is het inschakelen van een Google Ads expert aan te raden.

Hoe SEO en SEA elkaar versterken

SEO en SEA zijn dus twee verschillende disciplines binnen de online marketing maar dat betekent niet dat zij elkaar niet kunnen versterken. Als de link van een volledig geoptimaliseerde SEO pagina bijvoorbeeld wordt gebruikt voor een SEA advertentie, dan profiteert jouw website mee in de organische resultaten. Hierdoor ziet de zoekmachine dat er een goede samenhang is tussen zoekwoord en website waardoor de website een hogere kwaliteit wordt toegeschreven. Deze hogere kwaliteit speelt vervolgens weer een rol in de rankings en cost-per-click van de SEA campagnes.  Een vicieuze cirkel dus!

Tips voor meer resultaat met zowel SEO als SEA

  • De klant is koning

Denk niet teveel in je eigen straatje. Natuurlijk ken je jouw bedrijf het allerbeste en kun je vast allerlei vaktermen bedenken om het bedrijf te omschrijven maar dat maakt je website nog niet vindbaar. Bedenk liever wat jouw potentiële klant zou intypen in een zoekmachine en bouw daar je zoekwoorden omheen.

  • Check je zoekwoorden

Denk goed na over welke zoekwoorden je wilt gebruiken en check deze eventueel op validiteit. Het is immers wel handig om te weten of het zoekwoord dat jij voor ogen hebt überhaupt wel gegoogeld wordt.

  • Online linkbuilding

Doe aan linkbuilding om door zoekmachines belangrijker gevonden te worden in de organische resultaten. Hoe vaker jouw link op een andere website staat en hoe vaker mensen op deze links naar jouw website doorklikken, hoe hoger jouw resultaat in de zoekmachine zal zijn.

Wil je ermee aan de slag gaan? Leer verder

Dit artikel is geschreven om uit te leggen wat SEO en SEA zijn en om de beginsels van deze twee concepten uit te leggen. Mocht je er mee aan de slag willen gaan dan is het aan te raden om meer te leren over de onderwerpen.

Kenniscentrum