Netwerkbijeenkomsten: waar en wanneer?

Op zoek naar netwerkbijeenkomsten? In onderstaande kalender vind je een overzicht van netwerkbijeenkomsten, business clubs, evenementen en beurzen in heel Nederland. De evenementen in dit overzicht zijn voor iedereen toegankelijk.

Netwerkagenda

januari 2020

Week 03/4next 2 week

Za. - Zo. / 25

maandag / 27

dinsdag / 28

woensdag / 29

donderdag / 30

vrijdag / 31

Za. - Zo. / 01

maandag / 03

dinsdag / 04

woensdag / 05

donderdag / 06

vrijdag / 07

Mis je een evenement of wil je jouw eigen netwerkevenement in dit overzicht? Meld het evenement gratis bij ons aan.

Wat voor soort netwerkbijeenkomsten zijn er?

In Nederland zijn er een paar duizend netwerkclubs met elk een andere insteek. Om je op weg te helpen geven wij hier een korte schets van wat voor verenigingen er zijn en wat je ervan kan verwachten.

De business clubs

 • Branche-exclusiviteit
 • Elkaars netwerk gebruiken
 • Warme leads
 • Deelname is verplicht
 • Vergt een investering in tijd en geld
 • Formelere setting

Dit zijn verenigingen waar je lid wordt om opdrachten te geven en krijgen. Vaak kom je een aantal keer per maand samen om aan andere leden te vertellen waar je naar op zoek bent en vervolgens eventuele leads te krijgen van de andere leden. Dit soort clubs kunnen erg goed werken, zeker omdat je bijna altijd branche-exclusiviteit hebt als lid. Het zijn vaak regionale clubs waarbij de leden een combinatie zijn van ongeveer 20 zzp’ers en mkb-ers. Er wordt van je verwacht dat je actief bijdraagt aan het succes van de club door jouw netwerk beschikbaar te stellen voor de anderen. Deelname aan dit soort clubs is nooit gratis maar vaak kun je wel een paar keer langskomen voordat je gevraagd wordt om lid te worden. Lidmaatschap van dit soort clubs kost minimaal een paar honderd euro en kan oplopen tot een paar duizend euro per jaar.

Netwerkverenigingen

 • Geen Branche-exclusiviteit
 • Brede insteek
 • Deelname is vrijwillig
 • Lidmaatschap kost geld
 • Informele setting

Dit zijn clubs waar gelijkgestemden lid van zijn en elkaar opzoeken. Voorbeelden hiervan zijn vrouwennetwerken en zzp-verenigingen. Ook hier is het krijgen van leads en opdrachten een belangrijk onderdeel, maar daarnaast hebben dit soort clubs vaak een bredere insteek. Men organiseert losse workshops voor de leden en de bijeenkomsten zijn informeler van opzet. Leads genereren voor elkaar is geen verplichting en de bijeenkomsten zijn er ook om bij te praten en samenwerkingen aan te gaan. Er is geen branche exclusiviteit en het ledenaantal kan oplopen tot meer dan honderd personen. Deelname aan dit soort verenigingen is meestal niet gratis maar je kunt vaak wel een paar keer gratis langskomen. Lidmaatschap van dit soort verenigen kost meestal tussen de 100 en 300 euro per jaar.

Open bijeenkomsten

 • Iedereen welkom
 • Geen lidmaatschap
 • Geen tot lage kosten
 • Vrije setting

Op open bijeenkomsten is iedereen welkom en zijn er geen leden. Denk hierbij aan open coffee’s, beurzen en maandelijkse borrels. Deelname aan deze bijeenkomsten is soms gratis maar er kan ook een kleine bijdrage worden gevraagd. De insteek per bijeenkomst kan erg verschillen, net als het aantal deelnemers en de frequentie van de bijeenkomst. De meeste open bijeenkomsten zijn vrij informele bijeenkomsten waar je vrij wordt gelaten om zelf te bepalen wat je komt doen.

Vind het juiste evenement om te netwerken

Wil je succesvol netwerken dan is het belangrijk dat je de juiste bijeenkomsten vindt. Dit zijn bijeenkomsten waar voor jou interessante mensen rondlopen. Bedenk dus goed waar je naar op zoek bent en kijk vooral veel rond. Ga verschillende bijeenkomsten af en bepaal welke bijeenkomsten voor jou het meest interessant zijn. Focus je vervolgens op deze netwerken, ga er regelmatig naartoe en word eventueel lid. Bovenstaand overzicht is een handige tool om netwerkbijeenkomsten te vinden.

 • Over Zakelijkgroeien.nl

  Zakelijkgroeien.nl is door Jasper Runneboom opgezet als platform om startende ondernemers en zzp'ers (financieel) succesvol te laten worden.

  Vanuit mijn eigen ervaring en die van andere zzp'ers vind je hier veel informatie, tools en tips die je helpen om net als mij de volgende stap te zetten in je onderneming en van start-up door te groeien naar een stabiel en winstgevend ondernemer.

  Volg me op: LinkedIn