Review E-Boekhouden: 12 maanden uitgebreid getest door zzp’er

Review E-Boekhouden: 12 maanden uitgebreid getest door zzp’er

Voor zakelijkgroeien.nl hebben we Annemarieke Blom gevraagd een review te schrijven over het boekhoudprogramma dat zij al jarenlang gebruikt, e-boekhouden.nl. Hieronder lees je haar ervaring met het boekhoudprogramma over de afgelopen jaren en de plus- en minpunten volgens haar.
Wil je direct e-boekhouden vergelijken met andere boekhoudprogramma’s? Hier kan je e-boekhouden makkelijk vergelijking met populaire alternatieven.

Haar review:

Boekhouden stom? Niet met e-Boekhouden.nl

Als ik bij mijn ontbijt de radio aan zet, hoor ik vaak de vrolijke stem al zingen: “eeee-boekhouden-punt-nl!”. Behoorlijk irritant zo’n reclamespot, maar het heeft wel een positief effect op mij. Ik bedenk me dan hoe fijn het is dat mijn administratie op orde is dankzij e-Boekhouden.nl. Hoe dat zo is gekomen en wat ik ervan vind, dat lees je in mijn review.

Wat is e-Boekhouden.nl?

  is een online boekhoudprogramma met de simpele beschrijving: ‘Boekhouden en factureren op een manier die u begrijpt’. Er zijn tal van functies: boekhouden, factureren, offertes, urenregistratie, relatiebeheer, voorraadbeheer en nog veel meer. Het bestaat sinds 2002 en heeft zich door de jaren heen steeds verder ontwikkeld. Zo is er een heel goed werkende helpdesk en zijn er koppelingen mogelijk met de belastingdienst, banken en webshops. Kort gezegd: een heel overzichtelijk en makkelijk te gebruiken boekhoudpakket.

Zzp-er in zorg en welzijn

Mijn naam is Annemarieke Blom en ik werk sinds 2013 als zelfstandig projectleider in zorg en welzijn. Vanuit mijn bedrijf AndersBlom ondersteun ik organisaties bij het ontwikkelen, uitvoeren en verantwoorden van maatschappelijke projecten. Mijn klanten zetten zich bijvoorbeeld in voor eenzame ouderen of mensen met een verstandelijke beperking of chronische ziekte. Het geeft me veel voldoening om hulpverleners te ontzorgen, omdat zij vaak een hekel hebben aan het schrijven van plannen en verantwoorden van geld.

Hoe ik e-Boekhouden.nl ontdekte

Ik ben met e-Boekhouden.nl in aanraking gekomen, toen ik de administratie ging doen voor één van mijn opdrachtgevers die er al mee werkte. Toen ik ontdekte hoe prettig dat ging, ben ik met mijn eigen administratie ook over gestapt. Voorheen moest ik mijn btw-administratie voorbereiden voor een externe boekhouder, maar nu verwerk ik mijn facturen in dezelfde tijd in het online programma. Pluspunt is dat ik nu snel zelf inzicht krijg in mijn kosten en inkomsten.

Wat vind ik ervan?

Ik durf er best voor uit te komen: e-Boekhouden.nl vind ik een geweldig boekhoudprogramma! Toegegeven, de eerste keer dat je je account opent, moet je wel even door de zure appel heen bijten. Je ziet woorden staan als ‘facturen, afschriften, balans, mutaties’. Vooral als je hier normaal al jeuk van krijgt: neem even de tijd om je te oriënteren. Zelf ben ik gewoon begonnen met het invoeren van een factuur. Gaandeweg heb ik de functies leren kennen die mij veel hebben opgeleverd zoals de simpele btw-aangifte en makkelijke lijstjes om uit te draaien. Niet te vergeten: de fijne helpdeskfunctie waar echte mensen achter blijken te zitten!

Wat kan je er allemaal mee?

De twee belangrijkste functies zijn:

  1. Boekhouden
  2. Factureren

Binnen die functies is er nog meer te gebruiken: offertes opstellen, relatiebeheer, ledenadministratie en urenregistratie. Je begint als gebruiker altijd met een gratis proefaccount; volg op de website gewoon de oranje button en je kunt al inloggen.

Functie Boekhouden

Als je bent ingelogd, is je digitale boekhouding geopend! Hmmm… je hebt er nog steeds niet zo veel zin in. Alle begin is moeilijk, dus ik neem je even mee. Links bovenin staat ‘Invoeren’ en daaronder ‘facturen’. En nu komt de eye-opener: een factuur inboeken is net als het invullen van een kort digitaal formuliertje. Achter elk invoerveld staat zelfs een vraagteken met uitleg.

Zo kies je eerst of je een factuur hebt ontvangen of verstuurd. Groot voordeel: je hoeft niet te stoeien met woorden als crediteuren en debiteuren. Door het invullen van elke relatie, kun je na verloop van tijd al je klanten en leveranciers makkelijk oproepen met enkele letters. Als alles is ingevuld, voeg je het bestand toe en slaat alles op.

Onder ‘Invoeren’ staan nog meer formulieren zoals ‘afschriften/bonnetjes’ waar je gewone kassabonnen kunt verwerken. Je kunt ook de optie ‘Memoriaal’ aanzetten, dit heb je nodig als je bedragen moet verplaatsen tussen grootboekrekeningen.

De functie ‘Imports’ is onmisbaar. Eerst importeer je de bankafschriften of je maakt een automatische koppeling met je bank aan. Daarna zie je de lange lijst met wat je allemaal hebt betaald en hebt ontvangen. Je kunt vervolgens een bedrag koppelen aan een openstaande factuur door op het verrekijkertje te klikken. Het programma verwerkt  automatisch dat je open post is betaald, dat je debiteurenpositie is veranderd en werkt je banksaldo bij. Je raakt vanzelf geoefend of je vraagt hulp onder ‘Support’.

Functie Factureren

Naast de functie Boekhouden kun je met het programma ook facturen maken in je eigen huisstijl en per e-mail naar je klanten sturen. Hiervoor moet je een extra maandbedrag betalen. Ik heb het zelf nog niet gebruikt, maar ik overweeg het wel in de hoop dat mijn verstuurde facturen dan automatisch in de boekhouding komen te staan. De functie ‘Factureren’ is inclusief ‘Offertes maken’ en ‘Urenregistratie’. Omdat ik je helaas niet meer kan vertellen, verwijs ik je naar deze video.

Overzichten en rapportages

Onder het kopje ‘Overzichten’ zie je automatisch alles wat je wilt weten over de geldzaken van je bedrijf. Zo zie je daar je balans, je winst- en verliesrekening, alle grootboeken, echt alle mutaties, de open posten en welke vaste activa je in je bezit hebt. Behoorlijk boekhoudkundige termen, maar als je naar die rapportages gaat kijken, zie je hoe je ‘doekoe’ is geordend. Vrijwel alle overzichten zijn te downloaden als Excel, PDF en csv. Erg handig vind ik het om de grootboeken (bijv. omzet of kantoorartikelen) even per stuk te checken.

Koppelingen

Door de jaren heen hebben de programmeurs bergen werk verzet om koppelingen met andere systemen mogelijk te maken. Heb je een webshop of salarissoftware die je wilt koppelen? Op de website kun je op alfabetische volgorde bekijken met welke programma’s er allemaal verbinding mogelijk is.

Met de volgende banken is er een volautomatische koppeling beschikbaar: ABN AMRO, Rabobank, ING, Knab, bunq, Triodos. Heb je een andere bank? Dan kun je vrijwel alle bankafschriften handmatig importeren.

Ook met de belastingdienst is er verbinding. e-Boekhouden.nl verzendt je btw-aangifte (als je daar gebruik van maakt) op basis van je btw-nummer en de naw-gegevens van je bedrijf.

De app

Wil je op de wc even weten wat je de afgelopen maand verdiend hebt? Of word je ontspannen als je in bad kunt zien hoeveel facturen er nog open staan? Dan kun je de app e-Boekhouden.nl downloaden. Als ik ben ingelogd krijg ik direct een grafiek te zien met mijn winst & verlies. De app geeft een samenvatting van de open posten die ik nog moet ontvangen en betalen. Ook kan ik direct een nieuwe foto uploaden van de laatste kassabon. Waar die kassabon daarna blijft, vond ik onduidelijk (‘Support’ gaf antwoord), dus dat kan nog wel iets beter denk ik.

Het prijskaartje van e-boekhouden

Je krijgt via de homepage van e-Boekhouden.nl snel inzicht in de ‘Prijzen’. Het prijzenschema geeft de maandelijkse kosten exclusief btw. Een zzp-er betaalt € 7,95 per maand. Je zit nergens aan vast, omdat je maandelijks kunt opzeggen. Verder betalen startende ondernemers de eerste 15 maanden helemaal niets! Als je nog twijfelt, maak je geen zorgen, want de eerste 2 weken kun je een gratis proefaccount aanmaken. Bevalt het? Dan maak je je account definitief en behoud je alle ingevoerde gegevens.

Een kritiekpunt van mij is dat de functie ‘Mail & Herken en Scan & Herken’ extra geld kost per herkende factuur. De prijzen hiervoor zijn heel verdekt opgesteld (oftewel onvindbaar) en dat vind ik niet zo sympathiek. Het lijkt namelijk of de functie in je pakket zit, maar dat is dus niet zo.

Dat neemt niet weg, dat ik alles wat je wél krijgt heel betaalbaar vind; een goede prijs-kwaliteit verhouding. Ik betaal graag dit geld voor wat het mij allemaal oplevert.

Met hulp aan de slag

  heeft er veel aan gedaan om te zorgen dat je snel aan de slag kunt. Allereerst het gratis proefaccount, daarna de informatieve mails met verwijzing naar de videotrainingen en gratis online cursus. Je kunt direct beginnen en steeds wanneer je het niet meer weet, ga je naar ‘Support’ om je vraag op te zoeken in de ‘Knowlegdebase’ of gebruik de chatfunctie. Ik heb zelf ook een paar keer gemaild en kreeg heel snel en op maat antwoord van de helpdesk.

Verbeterpunten aan e-boekhouden?

Minpunt vind ik dat je voor het doorgronden van het programma wel kennis van boekhoudkundige begrippen moet hebben. Ook komt boekhoudkundige kennis van pas bij het kiezen van de grootboeknummers en het verschil tussen je balans en je winst- en verliesrekening.

Het opslaan van een mutatie is wat foutgevoelig, het gaat bij mij wel eens mis. Bijvoorbeeld wanneer een factuurnummer al eerder is gebruikt, wordt de mutatie niet opgeslagen zonder dat ik het door heb, storend! En het oog wil ook wat: het ontwerp mag nog wel wat frisser en hipper, ook goed om het imago van boekhouden nog een beetje op te vijzelen. Zoals al genoemd het laatste punt: e-Boekhouden.nl mag duidelijker communiceren over de kosten van Scan & herken.

Mijn eindoordeel over e-boekhouden

In mijn ervaring is e-Boekhouden.nl gebruiksvriendelijk en zijn de makers zeer hulpvaardig. De gebruikers – waaronder ik zelf – kunnen met dit programma het heft in eigen handen nemen en grip krijgen op hun schoenendoos met bonnetjes. Ik ben boekhouden zelfs erg leuk gaan vinden. Het programma krijgt van mij een dikke 9!

Jasper Runneboom

Oprichter van zakelijkgroeien.nl. Onderneemt sinds 2011 zelf met vallen en opstaan. Gek op cijfers en wat het zegt over je bedrijf. Ook al die tijd al interesse in online marketing. Vindt dat iedereen in zijn leven minstens een keer ondernemer geweest moet zijn.

Andere interessante artikelen

boekhoudservice
Boekhouding uitbesteden?

Maak gebruik van onze boekhoudservice speciaal voor eenmanszaken en freelancers.

Bekijk ons aanbod »

Handig

boekhoudservice
Boekhouding uitbesteden?

Maak gebruik van onze boekhoudservice speciaal voor eenmanszaken en freelancers. 

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
5/5
4.5/5