Starten
Je gaat starten als ondernemer of bent van plan dit te gaan doen! Wij helpen je graag op weg met veel informatie en praktische tips.
Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl
"Daarin wordt boekhouden bijna leuk." met die zin werd MoneyMonk in 2015 uitgeroepen door BNR tot beste boekhoudprogramma voor de zzp'er. Het wordt geprezen om zijn gebruiksgemak en heldere vormgeving. Sinds die tijd heeft MoneyMonk doorgewerkt aan de verdere ontwikkeling van het programma. Zo is een van de kritiekpunten, het niet kunnen scannen en uploaden van bonnen, opgelost met het lanceren van de MoneyMonk app.
Gemiddelde beoordeling
MoneyMonk biedt een proefabonnement aan voor 30 dagen, daarna is het maandelijks opzegbaar. In de praktijk zal je niet snel switchen van boekhoudprogramma, je hebt wel wat beters te doen. Dus als je actief met MoneyMonk aan de slag gaat is de kans groot dat je erbij blijft. Gelukkig is het programma snel en eenvoudig te testen op de meest gebruikte functionaliteiten waardoor je snel genoeg erachter komt of het programma voor jou geschikt is.
Als je voor de eerste keer inlogt moet je jouw gegevens invoeren en je kan een profielfoto van jezelf uploaden. Omdat de medewerkers van MoneyMonk ook een foto van zichzelf gebruiken wordt het contact een stuk persoonlijker!
Als je al ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel haalt MoneyMonk jouw gegevens uit het handelsregister waardoor je niet zelf je belangrijkste gegevens hoeft in te voeren, handig!
Zodra je jouw eigen gegevens in MoneyMonk staan kan je echt van start. Het eerste waar je belandt na deze stap is het dashboard. Hier vind je een overzicht van openstaande facturen, te betalen facturen, te betalen omzetbelasting, je banksaldo (na de laatste bankmutaties) en een overzicht van je omzet, kosten en voorlopige winst. De eerste keer staat dit uiteraard nog op 0. Maar zodra je MoneyMonk hebt ingericht heb je hier een handig overzicht van je financiële situatie.
Binnen MoneyMonk kan je als zzp'er de volgende zaken uitvoeren:
Rechts het menu van MoneyMonk met de belangrijkste opties.
Onder rapportages vind je onder andere een winst & verliesrekening en staan een aantal handige zaken voor je boekhouder (en voor jou) zoals je balans en een audit bestand.
Onder instellingen kan je veel zaken aanpassen zodat MoneyMonk beter aansluit op jouw bedrijf. Onder andere kan je hier je offertes en facturen aanpassen door er je logo op te plaatsen.
Mocht je al een tijd bezig zijn als ondernemer dan kan je de contactgegevens gemakkelijk importeren met behulp van een CSV bestand. Mocht je dit nog nooit hebben gedaan, dan staat er een heldere uitleg. Sowieso word je goed bij de hand genomen door het programma. Stapsgewijs legt het je uit hoe alles werkt op een prettige en duidelijke manier, zodat je het programma snel eigen maakt.
Elke boekhouding begint normaal gesproken met het maken van offertes. Binnen MoneyMonk kan je gemakkelijk offertes maken die er goed uitzien. In 3 stappen heb je een offerte gemaakt:
Deze laatste stap kan alleen als je de vorige 2 stappen hebt uitgevoerd. Na deze laatste stap kan je de offerte direct mailen of als PDF downloaden. Automatisch wordt er de status op afwachting gehangen aan de offerte.
Zoals een definitieve offerte eruit komt te zien:
Er is de mogelijkheid om offertes vergaand aan te passen met bijvoorbeeld je eigen logo, het toevoegen of juist weglaten van bepaalde gegevens. Je kan je dus behoorlijk uitleven met het design van je offerte of factuur.
Wij hebben even de proef op de som genomen en een factuur aangemaakt en verstuurd. Hieronder zie je hoe het ons verging en binnen hoeveel minuten wij de factuur hadden verstuurd. Ik kan je al één ding verklappen; heel moeilijk was het niet.
Ontvangen facturen kan je in MoneyMonk zetten via "inkoop". Je hebt daar de optie om eenmalige facturen in te boeken alsmede periodieke facturen. In de praktijk zal je meestal facturen via je bankmutaties in de boekhouding invoeren denken wij. Hier kan je namelijk je bankmutaties koppelen aan de juiste kosten en eventueel een bonnetje daarvan uploaden.
Navraag bij Jasper van MoneyMonk bevestigd ons vermoede, hij legt uit: "deze optie is eigenlijk vooral bedoeld om eenmalige grotere inkomende facturen te boeken zodat je ziet welke kosten er nog openstaan."
Om je boekhouding compleet te hebben zal je nog één ding moeten doen, namelijk het koppelen van de mutaties van je bankrekening aan je uitgaande en inkomende facturen, eventueel met bon. Dit koppelen doe je in een paar stappen:
Als jouw boekhouding is ingevuld binnen MoneyMonk over een kwartaal kan je met 1 druk op de knop de BTW aangifte tevoorschijn toveren. Klik op "BTW" en je ziet hoeveel BTW je moet betalen, of terugkrijgt. Makkelijk!
Onder rapportages vind je jouw winst- & verliesrekening terug, de balans en handige tools voor je boekhouder of jezelf voor de inkomstenbelasting. Dit ziet er allemaal goed uit. Enig minpunt is het ontbreken van een goede manier om afschrijvingen te boeken. Dit kan vrij makkelijk maar in de huidige opzet van het programma is er een grote kans dat je dit over het hoofd ziet. MoneyMonk gaf bij navraag aan wel bezig te zijn met een module voor het eenvoudig boeken van afschrijvingen.
Naast de net beschreven functies biedt MoneyMonk nog een aantal handige extra's waar wij erg over te spreken zijn. Deze extra's zijn:
MoneyMonk zal voor de meeste zzp-ers een makkelijk en compleet programma zijn om de boekhouding en administratie in bij te houden, het scheelt tijd en biedt overzicht. Als je een dienstverlenende ZZP’er bent sluit MoneyMonk waarschijnlijk extra goed aan, MoneyMonk is namelijk speciaal voor die ZZP’ers ontwikkeld.
Grootse pluspunten zijn de heldere vormgeving die zowel functioneel is als prettig oogt, de compleetheid en de goede uitleg bij alle opties. Ze houden nog net niet je handje vast, maar veel scheelt het niet en dat is in dit geval alleen maar prettig. Dit zorgt er namelijk voor dat je snel weet hoe het programma werkt. Boekhouden wordt zo lekker makkelijk.
Kleine minpunten zijn het ontbreken van de mogelijkheid om automatisch het aantal kilometers van je ritten te laten berekenen, de wat omslachtige manier om afschrijvingen correct in te boeken.
Submit your review | |
1 2 3 4 5 | |
Submit Cancel |
Ik ben onder de indruk van de manier hoe dit pakket is ontworpen. Alles sluit op elkaar aan. Het pakket is bedacht vanuit de wensen van de gebruiker. Je kunt zelf ideeën aandragen voor verbetering. Ik kan hier helemaal niets negatiefs aan ontdekken. Geen overbodige fratsen en ik heb binnen no time door hoe het werkt. Het maakt boekhouden fun! Het is degelijk en betrouwbaar, je hebt echt grip op je cijfers. Ik ben fan van Moneymonk!
Ik gebruik MoneyMonk nu al een jaar, twijfelde lang want deed tot dan toe alles gewoon via Word en was daar wel tevreden over.
Uiteindelijk toch MoneyMonk geprobeerd op aanraden van iemand uit mijn netwerk en geen spijt van. Prettig programma waardoor ik minder tijd en fouten maak. Bovendien geeft het handig inzicht in bijvoorbeeld mijn omzet. Ik ben er blij mee!
Je gaat starten als ondernemer of bent van plan dit te gaan doen! Wij helpen je graag op weg met veel informatie en praktische tips.
Tegenwoordig is software niet meer weg te denken uit je bedrijf. Daarom vind je hier info over handige software voor het laten groeien van jouw bedrijf.
Alles over je administratie, boekhouding en belastingen. Aan het eind van de maand is het namelijk wel zo prettig als er genoeg geld op je rekening staat.
Je potentiële klanten moeten natuurlijk wel weten dat jij de perfecte oplossing hebt voor hun probleem. Tijd dus om met marketing aan de slag te gaan!
Er moeten natuurlijk wel klanten zijn die jouw geweldige product kopen. Acquisitie is daarom noodzakelijk.
Ondernemen is vrijheid, blijheid maar dat voelt een stuk prettiger als je weet wat jouw juridische risico's zijn en wat je daartegen kan doen.
Hier vind je handige tools. Denk aan het berekenen van je inkomstenbelasting en checklists.