Bent u op zoek naar een nieuwe zakelijke smartphone en heeft u al een favoriet in gedachten? Wij hebben een overzicht opgesteld waarin u kunt zien wat een smartphone voor zakelijk gebruik tegenwoordig zoal moet kunnen en wat digitale veiligheid voor bedrijven inhoudt.
Moderne smartphones zijn echte alleskunners en worden steeds veelzijdiger, platter en beter in fotograferen. Voor zakelijk gebruik zullen goede foto’s echter niet vaak een vereiste zijn. Daar vormen alleen bedrijven die zich sterk op media richten een uitzondering op. De smartphone vergezelt u tijdens vergaderingen en presentaties en moet documenten groot kunnen weergeven, snel zijn en ook lange dagen aankunnen. Ontdek hier hoe u de perfecte zakelijke smartphone vindt.
#1: Altijd en overal bereikbaar
Onder werktijd moet u altijd bereikbaar zijn. Dat geldt ook wanneer er tussen de afspraken een lange vlucht of een autorit door het hele land ligt. Toch geven smartphones die populair zijn onder particuliere gebruikers, vaak al na 10 of 11 uur de geest en moeten dan opgeladen worden. Let daarom vooral op de levensduur van de accu bij intensief gebruik. Hoewel de energiebesparingsmodus altijd een laatste uitweg biedt voor het verlengen van de accuduur, zijn bijvoorbeeld videogesprekken daarbij niet meer mogelijk. De accuduur zonder besparingsmodus dient daarom altijd minstens 18 tot 20 uur te bedragen.
Ook problemen met de ontvangst komen vaak voor. Wie veel reist, kent de beperkte ontvangst in landelijk gebied en in de trein. Toch verschillen de smartphones zelf ook op gebied van hun connectiviteit. Let erop of gebruikers en tests aangeven dat de door u gekozen telefoon stabiele ontvangst levert. Voor gebruik binnen Europa moet een smartphone absoluut over dual-band-technologie beschikken. Voor wereldwijde ontvangst kiest u quad-band.
#2: Goede beveiliging van uw eigen data en bedrijfsgegevens
Hoewel niet elke gebruiker privacy even belangrijk vindt, werkt u op uw zakelijke smartphone ook met bedrijfsgegevens. Met bepaalde teamworksystemen kunt u onderweg toegang krijgen tot gevoelige gegevens en klantgegevens inzien. Daarom moet het systeem niet alleen met een veilige basis ontworpen zijn, maar ook van een extra softwarekluis worden voorzien. De kluis bevat alle zakelijke apps en gegevens. Deze kunt u alleen met een wachtwoord openen. Verander het wachtwoord of PIN regelmatig en vermijd daarbij eenvoudige woorden uit uw dagelijks leven.
Een verzekering zorgt voor bescherming van de zakelijke smartphone zelf. Wanneer de telefoon onderweg beschadigd raakt, kunt u de schade melden en het apparaat opsturen. Als de schade onder de verzekeringsdekking valt, wordt de smartphone gerepareerd of vervangen. Verzekeringen met wereldwijde dekking zorgen ervoor dat u ook in het buitenland snel over een vervangende telefoon beschikt om weer bereikbaar te zijn.
#3 Belangrijke interfaces en koppelingen
Begeeft uw laptop het terwijl de volgende presentatie over een paar minuten begint? Dan is het tijd om de presentatie vanaf uw zakelijke smartphone te starten. Connectiviteit tussen apparaten en ontvangers speelt daarbij een belangrijke rol. De smartphone moet op een beamer aangesloten kunnen worden en daarnaast beschikken over stabiele verbindingen via Bluetooth en NFC. Terwijl Bluetooth de koppeling met luidsprekers en audio-apparatuur verzorgt, is NFC essentieel voor het gebruik van oplossingen zoals digitale keycard-apps. Apparaten met USB C-aansluiting, zoals de P20-reeks van Huawei, zijn momenteel niet geschikt voor zakelijk gebruik. Het is belangrijk dat u op elk gewenst moment een geschikte reservekabel kunt kopen, waar ook ter wereld u zich bevindt.
Welk besturingssysteem u wilt gebruiken, kunt u in principe naar eigen voorkeur bepalen. Maar als uw bedrijf hoofdzakelijk met Apple-producten werkt, kunt u beter geen Android- of Windows-telefoon kiezen. Uw bestanden kunnen dan niet altijd correct door de ontvanger worden geopend. Dit leidt tot miscommunicatie en tijdverspilling.
#4 Grote display, snelle performance
Voor particuliere gebruikers kan een smartphone niet klein genoeg zijn. Veel modellen zijn tegenwoordig in een compacte uitvoering verkrijgbaar. Voor zakelijk gebruik is dit geringe formaat een nadeel. De zakelijke smartphone moet een display van tenminste vijf inch hebben. Zo kunt u comfortabeler lezen en documenten sneller doornemen. Ook typefouten en dergelijke problemen ontstaan minder snel bij grotere bedieningselementen. De display zelf moet u met beschermfolie beschermen. Zo springt het glas niet meteen kapot als u de smartphone op de grond laat vallen en functioneert het ook bij een gehaaste bediening onder stress. Een beschermhoes of case is vandaag de dag alleen nog nodig bij goedkoop afgewerkte smartphones.
Het beeldscherm moet HD-resolutie bieden. Met deze verfijnde beeldscherpte worden uw ogen minder belast wanneer u regelmatig met de smartphone werkt en langere tijd vanaf het scherm leest. Het kleurenpalet dient bijzonder natuurgetrouw te zijn. Kleurafwijkingen door een verhoogd contrast zorgen voor misverstanden bij het uitwisselen van graphics en reclamemateriaal met uw collega’s.
#5 Betrouwbare fabrikant en aanbieder kiezen
Bij een persoonlijke smartphone gaat u vast wel eens een risico aan. Als een app aantrekkelijke functies biedt, heeft deze vaak meer toegang tot uw systeem dan strikt noodzakelijk. Op een zakelijke smartphone mogen dergelijke beslissingen niet worden genomen. Kies daarom van begin af aan voor een smartphone van een gerenommeerde fabrikant. Goedkope, naamloze toestellen, koopjes uit Aziƫ en tweedehands smartphones zijn voor zakelijk gebruik een no-go. Het apparaat moet op Android, Windows of iOS draaien, en niet op aangepaste versies daarvan zoals Redmi.
Wat voor de smartphone geldt, gaat ook op voor de apps. Door een beveiligingskluis voor bedrijfsgegevens te gebruiken, voorkomt u ernstig misbruik. Toch dient u de zakelijke smartphone alleen met gecertificeerde, veilige apps te gebruiken. Deze bieden ook support als u vragen heeft over gegevensgebruik, toegang of fouten in de toepassing.
Conclusie: een geschikte smartphone voor zakelijk gebruik is veilig en betrouwbaar.
Koop uw zakelijke smartphone van een bekend merk met een stabiel besturingssysteem. Door gebruik te maken van verschillende beschermende maatregelen zoals beeldschermfolie, softwarekluis en verzekering, bent u beschermd tegen de meest voorkomende incidenten. Een grote accu en sterke connectiviteit zorgen ervoor dat u onbezorgd kunt werken.