Zaken doen betekent afspraken maken. Het is belangrijk om de gemaakte afspraken goed op papier vast te leggen. Mocht het namelijk niet uitpakken zoals je had verwacht, dan is het erg fijn om de overeenkomst zwart op wit te hebben. Met een contract sta je juridisch sterker dan met een mondelinge overeenkomst.
V.O.F. contract
Je gaat samen met iemand een bedrijf beginnen, een Vennootschap Onder Firma. Het is hierbij essentieel om goede afspraken te maken over bijvoorbeeld: de winstverdeling, bevoegdheden, investeringen in kapitaal/middelen /arbeid en de beëndiging van de V.O.F.
Offerte
Zowel jij als de opdrachtgever willen duidelijkheid over de opdracht die je gaat uitvoeren. Een offerte komt nooit alleen, het is netjes en slim om er een begeleidend schrijven bij te doen. Het is handig om je werkzaamheden goed te specificeren. Zo schep je duidelijkheid en voorkom je teleurstelling achteraf.
De volgende punten moeten sowieso worden vermeld in de offerte
- Eigen gegevens en de gegevens van de klant
- Offerte datum
- Uniek offerte nummer
- Samenvatting van de werkzaamheden
- Tarief of prijs
- Geldigheidsduur van de offerte
Distributie overeenkomst
Heb jij een geweldig product in een land ver weg gevonden en ga je importeren? Dan is het heel belangrijk om een goede distributie-overeenkomst te hebben voordat je begint met handelen. Je kan veel afspreken tussen leverancier en distributeur, zoals bepaalde exclusiviteit, garantie, levertijden, informatievoorziening en dergelijken.
Franchise overeenkomst
Het ondernemen binnen een bestaande formule gaat via een Franchise. Dit is een populaire vorm van ondernemen. Je kan meeliften op de bekendheid van het merk en ervaart de slagkracht van de organisatie erachter. Dit maakt ondernemen voor jou een stuk eenvoudiger. Een franchise overeenkomst is vaak flink dichtgetimmerd door de franchise-gever. Controleer het goed voordat je er een handtekening onder zet.
Algemene voorwaarden
De welbekende kleine lettertjes. Niet leuk, maar wel belangrijk in juridisch opzicht. Wanneer je een dienst of product aan een klant aanbiedt, gelden er bepaalde voorwaarden. Hier verwijs je naar in je offerte. Het is dan duidelijk welke rechten en plichten beide partijen hebben. Er zijn vele voorbeelden beschikbaar. Je kan deze vaak gratis downloaden. Wil je echter zeker weten dat ze ook 100% rechtsgeldig zijn laat ze dan op maat maken door een jurist.
Particulieren moet je altijd je algemene voorwaarden overhandigen. Bij zakelijke overeenkomsten moeten algemene voorwaarden opvraagbaar zijn en moet er naar verwezen worden bij een offerte.