Zoeken
Zoeken
Eenmanszaak of bv starten? Hier zijn de feiten

Inhoud

Inhoud
Eenmanszaak of bv starten? Hier zijn de feiten
Foto van Zakelijkgroeien.nl

Zakelijkgroeien.nl

Leestijd: 2 minuten

Eenmanszaak of bv starten? Hier zijn de feiten

Als je overweegt een eigen bedrijf te beginnen, staat je meteen voor een belangrijke beslissing: kies je voor een eenmanszaak of een besloten vennootschap (bv)? Elke rechtsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Overweeg deze aspecten goed alvorens een keuze te maken. Een eenmanszaak is vrij simpel op te zetten, terwijl een bv op termijn makkelijker te verkopen is, je kan je bedrijf verkopen bij Brookz. Hier duiken we dieper in de materie zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Grootste verschillen tussen een bv en een eenmanszaak

Belangrijkste verschillen tussen eenmanszaak en bv De voornaamste verschillen tussen deze twee rechtsvormen liggen in aansprakelijkheid en belastingvoordelen. Een eenmanszaak is altijd gekoppeld aan een individu, dus jij bent persoonlijk verantwoordelijk voor alles wat binnen je bedrijf gebeurt.

Een bv daarentegen is een rechtspersoon. Dit betekent dat je, als eigenaar, niet persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van de bv. Hoewel je de bv opricht, wordt je eigenlijk een werknemer van je eigen bedrijf met een salaris. Dit salaris wordt gezien als een bedrijfskost, in tegenstelling tot de inkomsten van een eenmanszaak. Hoe je start als ondernemer ligt dus aan wat je voorkeur heeft.

Voordelen en nadelen van een bv opzetten als ondernemer

Voordelen en nadelen van een bv Het grote pluspunt van een bv is de bescherming tegen persoonlijke aansprakelijkheid. Zakelijke schulden zijn niet direct jouw persoonlijke schulden, in tegenstelling tot een eenmanszaak. Een bv biedt ook meer flexibiliteit voor beleggingen en risicospreiding. Verder kan een bv er internationaal gezien professioneler uitzien. Echter, er zijn ook nadelen zoals de complexere administratie, een minimum salarisverplichting, en notariskosten bij de oprichting.

Voordelen en nadelen van het oprichten van een eenmanszaak

Voordelen en nadelen van een eenmanszaak Het opzetten van een eenmanszaak is relatief eenvoudig. Je moet je enkel registreren bij de Kamer van Koophandel en profiteert vervolgens van diverse belastingvoordelen. Je administratie is ook vaak eenvoudiger dan bij een bv. Aan de andere kant, je persoonlijke en zakelijke vermogens zijn ƩƩn geheel. Schulden van je bedrijf zijn dus ook jouw persoonlijke schulden. Ook kan het verkopen van een eenmanszaak gecompliceerder zijn vanwege dit vermengde financiƫle aspect.

De keuze tussen een eenmanszaak en bv is persoonlijk. Overweeg wat het beste past bij jouw zakelijke ambities en persoonlijke situatie.

Deel het artikel
Wat vond je van dit artikel?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zakelijkgroeien.nl

Hier vind je oplossingen, tips en tools om zorgeloos te ondernemen. Zodat jij je kan focussen op de zakelijke groei van je bedrijf.

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Leestijd: 4 minuten

Een sterk team van tevreden medewerkers is het fundament van elk succesvol bedrijf. Voelt je personeel zich gewaardeerd en komen

Leestijd: 3 minuten

Samen spullen delen: de deeleconomie is in opkomst en wint snel aan populariteit. Deze trend is niet alleen interessant voor

Leestijd: 8 minuten

Tegenwoordig wordt Voice Search optimalisatie steeds belangrijker voor bedrijven die hun online zichtbaarheid willen vergroten. Met de opkomst van bijvoorbeeld

Leestijd: 11 minuten

In de veranderende wereld van digitale marketing is Google Ranking een belangrijke factor voor het succes van je website. Maar

Leestijd: 5 minuten

Zoals je weet, is het voor ondernemers net wat lastiger om een huis te kopen. Het aanvragen van een hypotheek

Leestijd: 3 minuten

Thuiswerken is sinds de coronacrisis steeds normaler geworden binnen mkb-bedrijven. Bied jij je personeel nog niet de mogelijkheid om flexibel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Als bedankje krijg je onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Meer tips?