Wil jij ook graag je eigen restaurant of café openen? Veel mensen dromen ervan om een eigen horecabedrijf te hebben. Deze checklist is bedoeld als basis. Het is vooral handig om even door te lezen als je voor het eerst gaat ondernemen en een horecabedrijf wilt opzetten. We bespreken 5 essentiële en de meest basic stappen die je moet nemen om deze droom te verwezenlijken. Waar moet je absoluut rekening mee houden? Lees het hier!
Inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK)
Eén van de allereerste dingen die je moet regelen als je je eigen horecazaak wilt starten, is je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). De KVK is eigenlijk de plaats waar alle bedrijven in Nederland officieel worden geregistreerd. Zodra je je horecabedrijf hebt ingeschreven bij de KVK, wordt de Belastingdienst automatisch op de hoogte gebracht. Je kunt dan een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer aanvragen. Toch kun je je alleen inschrijven als je al een huur- of koopcontract hebt voor het pand waarin je jouw horecazaak wilt starten. Deze stap is de officiële basis voor de wettelijke status van jouw bedrijf.
Controleer het bestemmingsplan
Voordat je vol enthousiasme aan de slag gaat, moet je eerst het bestemmingsplan van de gemeente controleren. Dit plan bepaalt simpelweg of je jouw horecazaak mag beginnen op de plek waar je dat wilt. Als het bestemmingsplan niet overeenkomt met je plannen, moet je gewoon even de gemeente bellen en vragen of er iets aan te doen is. Zo voorkom je juridische problemen in de toekomst.
Kijk naar de omgevingsvergunning
Je moet altijd kijken of je de juiste vergunningen hebt. Denk niet alleen aan wat je nu nodig hebt, maar ook aan wat je in de toekomst wilt doen. Kun je op dezelfde plek groeien? Verhuizen kan, maar dat kan je klanten kosten. Als je gaat verbouwen of renoveren en horeca apparatuur nodig hebt voor een grote restaurantkeuken, heb je vaak een vergunning van de gemeente nodig, en soms zelfs voor sloopwerk of werk aan historische gebouwen. Onthoud dat sommige gebouwen, zoals basisscholen en hotels, een speciale vergunning nodig hebben voor brandveilig gebruik. Het is slim om ook rekening te houden met je toekomstplannen. Als je nu een café wilt beginnen maar later ook lunch wilt serveren, zorg dan dat je de juiste vergunningen aanvraagt voor die plannen.
Vraag een exploitatievergunning aan
Als je van plan bent om klanten te bedienen in je restaurant, café of discotheek, moet je echt een exploitatievergunning hebben. Maar hier zit ‘m de kneep: de regels voor die vergunning verschillen van stad tot stad. Sommige bedrijven, zoals afhaalrestaurants of bedrijfskantines, hebben misschien geen vergunning nodig. Je kunt het beste even contact opnemen met je gemeente en vragen wat er specifiek voor jouw zaak geldt. Dit is ook weer een manier om problemen in de toekomst te voorkomen.
Vraag een alcoholvergunning aan
Als je in je horecabedrijf alcohol wilt schenken, moet je een alcoholvergunning hebben (vroeger bekend als de Drank- en Horecavergunning). Het belangrijkste is dat je minstens 21 jaar oud moet zijn om zo’n vergunning aan te vragen. Ook moet je of eventuele mede-eigenaren een diploma of certificaat Sociale Hygiëne hebben. De regels voor deze aanvraag zijn strikt en moeten worden nageleefd om legaal alcohol te mogen schenken. Er zijn zo nog meer stappen die je moet volgen om een succesvolle horecaonderneming op te zetten, maar met deze stappen heb je al een goed begin!