Knab: de bank voor zzp’ers. Ik ben fan

Knab: de bank voor zzp’ers. Ik ben fan

Als startend zzp’er moet je een aantal zaken regelen. Zodra je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, vraag je je wellicht af of je een zakelijke bankrekening moet openen of dat je ook verder kunt met je privé bankrekening. Toen ik in 2010 startte als zzp’er heb ik direct een zakelijke rekening geopend. Ik vind het super handig dat daarmee mijn privé inkomsten en uitgaven gescheiden blijven van mijn zakelijke inkomsten en uitgaven. Zo houd ik het overzichtelijk. 

Ik begon met een zakelijke rekening bij ING. Toen ik in 2020 de (transactie)kosten toch wat te veel vond worden, ging ik op zoek naar een goedkoper alternatief. Ik kwam uit bij Knab. Een (zakelijke) rekening bij Knab open je volledig online. Ga naar www.knab.nl en druk op de button om Knab zakelijk te openen. Via de Knab app vul je je  gegevens in en scan je identiteitsbewijs. En voilà: je zakelijke rekening is aangevraagd. 

Ik ben nu 3 jaar klant bij Knab Zakelijk en je kunt wel zeggen dat ik fan ben. Niet alleen omdat deze bank goedkoop is – het is de goedkoopste bank voor zzp’ers – maar ook omdat ik bij Knab de indruk krijg dat er wordt meegedacht met wat zzp’ers willen en nodig hebben! Daarover later meer. 

De goedkoopste bank voor zzp’ers

Maar goed; Knab is dus de goedkoopste bank voor zzp’ers. Dat was voor mij de eerste trigger om mijn zakelijke centjes bij hen onder te brengen. Voor 84 euro per jaar (en starters zelfs de helft in het eerste jaar) heb je al een zakelijk pakket bij Knab. En dat is natuurlijk fijn, want in deze tijden van inflatie en prijsstijgingen let een groot deel van de Nederlandse bevolking uiteraard op de kleintjes. Zo ook, en misschien wel vooral, de zzp’er. Het is immers nooit helemaal zeker hoeveel geld er binnen gaat komen, en dan is het slim om de vaste kosten van je eenmanszaak gewoon lekker laag te houden. Bovendien betaal je geen transactiekosten voor de eerste 500 transacties per jaar. Daar kom ik bij lange na niet aan. Boven de 500 transacties betaal je € 0,10 per transactie. Dat is nog altijd een goedkoper alternatief dan andere banken aanbieden.

Knab is populair bij zzp’ers. In 2022 koos 1 op de 3 startende zzp’ers voor Knab. Dat verbaast mij niets, kijk maar eens naar deze kostenvergelijking hieronder.

Kosten zakelijke bankrekening Knab vergeleken met andere banken

Bank
Kosten
Korting voor starters?
Kosten transacties
Meerdere betaal- en spaarrekeningen mogelijk? (potjes)
KNAB
€ 7 per maand
1e jaar 50% korting

De eerste 500 transacties zijn gratis

Bij meer dan 500 transacties: € 0,10 per transactie

Ja, tot 5 gratis betaalrekeningen met je betaalpas

Zo veel mogelijk spaarrekeningen als je wil

ABN AMRO
€ 9,90 per maand
Eerste 3 maanden gratis (loopt tot 31-12-2023)
€ 0,25 per iDEAL-transactie
Nee, extra betaalrekening is niet mogelijk

Voeg 1 spaarrekening toe voor € 1,50 per maand
ING
€ 9,90 per maand
Eerste 6 maanden gratis
€ 0,13 per transactie
Onbekend
Rabobank
Vanaf € 9,95 per maand
Eerste 6 maanden gratis
€ 0,39 per transactie
Nee, extra zakelijke rekening voor € 5,30 per maand
Bunq
Easy Money
€ 12,99 per maand
€ 0,13 per transactie
Tot 25 extra rekeningen gratis

* ABN AMRO heeft 3 pakketten voor ondernemers. Van de goedkoopste en minst uitgebreide (Volop Ondernemen Slim) zijn in bovenstaande tabel de kosten opgenomen.

Goede service, volledig online

Maar ik wilde niet alleen een bank die weinig kost, ik houd ook van goede service en zo veel mogelijk voordelen en handige features die helpen om mijn financiële zaakjes op orde te houden. Het openen van een rekening bij Knab doe je volledig online; je hebt geen gedoe met papierwerk en je hoeft niet bij een kantoor langs. Lekker snel en makkelijk! En wat ook blijkt; Knab reageert snel, prettig en deskundig. Dus ook al heb je voornamelijk online contact met de bank, ik heb helemaal niet het gevoel dat het onpersoonlijk is, integendeel. 

Automatisch btw sparen

Waar ik vooral heel erg over te spreken ben, zijn de handige features die Knab biedt. De bank is continu bezig met vernieuwen en verbeteren van de klantervaring. Dit doet Knab met behulp van gedegen onderzoek naar wat zzp’ers willen. Ze luisteren goed naar de klant (= de zzp’er) en introduceren producten en diensten die superhandig zijn. Voordat ze die nieuwe diensten lanceren, testen ze die uitgebreid. Ook onder klanten. Knab weet naar mijn idee echt heel goed wat de zzp’er wil.

Zoals de mogelijkheid om je btw automatisch te sparen op een aparte spaarrekening. Je stelt één keer een percentage in, bijvoorbeeld 9% of 21%. Vanaf dat moment boekt de bank de btw van elke factuurbetaling automatisch over naar de aparte btw-spaarrekening. Heerlijk! Zo houd je het lekker overzichtelijk! Zodra de bank de btw opzijzet, krijg je keurig een melding per e-mail.

Zo veel spaarpotjes als je wil

Naast je zakelijke betaalrekening kun je nog 4 gratis betaalrekeningen openen als je dat handig vindt. En zo veel mogelijk spaarrekeningen als je wil. Ik heb nu een ‘gewone’ zakelijke spaarrekening en de btw-spaarrekening. Maar dat kunnen er dus veel meer zijn. Handig als je voor al je spaardoelen potjes wil maken. Zo denk ik er bijvoorbeeld over om maar eens een zakelijke spaarrekening te openen waarop ik geld opzijzet voor de inkomstenbelasting, nu staat alles nog bij elkaar op 1 spaarrekening. Ik denk er nog over na. De mogelijkheid is er in elk geval en het kost me niks extra.

Boekhoudkoppeling

Verder heb ik een boekhoudkoppeling waardoor alle transacties automatisch in mijn boekhouding komen te staan. En dat is natuurlijk heel fijn, vooral als je bedenkt dat ik mijn beginjaren als zzp’er alle transacties handmatig inboekte (wat een werk)! Voor die boekhoudkoppeling betaal ik maar € 1,50 per maand. Al met al zijn mijn vaste kosten voor het Knab Zakelijk nu dus € 102 per jaar.

Nog veel meer mogelijkheden

Heb je een zakelijk pakket bij Knab, dan krijg je € 2 korting bij een privérekening. Ook zijn er mogelijkheden voor het nemen van een zakelijke creditcard, (zakelijke) verzekeringen (bedrijfsaansprakelijkheid, beroepsaansprakelijkheid, rechtsbijstand, ongevallen) en een online boekhoudpakket.

Of zorg voor een financieel vangnet via de Knab Crowdsurance; dit is een soort broodfonds. Je kunt zelfs een Workationverzekering afsluiten: superfijn voor de digital nomads onder ons! Bij mij lopen deze zaken via andere aanbieders. Verder kun je directe betaalverzoeken doen aan je klanten en zelf afrekenen met Google Pay of Apple Pay.

Voor zzp’ers die al bij een andere bank bankieren heeft Knab een overstapservice. Hiermee neemt de bank al het gedoe uit handen om over te stappen. Wel zo fijn, want als zzp’er heb je wel meer dingen te doen 😉!

Het enige dat níet mogelijk is, is contant geld storten op je zakelijke rekening. Voor mij is dat geen nadeel, want ik word door mijn klanten nooit contant betaald. 

Starten met Knab

Wil je ook starten met Knab? Begin vandaag nog met het openen van je bankrekening. 

Lilian Havermans

Lilian Havermans is content specialist / senior webredacteur. Opgeleid als journalist houdt zij zich sinds 2005 bezig met het vak webredactie. Schrijven is haar absolute passie. Lilian heeft een brede interesse en publiceert over tal van onderwerpen. Sinds 2010 is Lilian zzp’er en heeft daardoor de nodige ervaring opgedaan met ondernemen, boekhouding en financiële zaken rondom het ondernemerschap. Ze weet inmiddels haar weg te vinden in de wirwar van wetgeving, belastingregels en allerlei andere voorwaarden en eisen die gelden voor ondernemers in het algemeen en zzp’ers in het bijzonder. Lilian wil – net als Jasper – graag haar ervaring inzetten om andere ondernemers te helpen met groeien. Ze publiceert regelmatig artikelen op zakelijkgroeien.nl. Meer over Lilian weten? lilianhavermans.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere interessante artikelen

Openingsbalans in Excel

Wil je een openingsbalans maken voor je onderneming in Excel? Download dan hier onze blauwedruk voor een goede openingsbalans in Excel. Download ...
Gepost op: 12 juni 2019

Zo monitor je de financiële gezondheid van je eenmanszaak

Elke eenmanszaak doet er goed aan om zich te verdiepen in de boekhouding en de financiële gegevens van zijn bedrijf. Want, door ...
Gepost op: 19 februari 2020

Review Ficsus.nl boekhoudprogramma

Ficsus.nl heeft speciaal voor startende ondernemingen en zzp’ers een online boekhoudpakket gebouwd. De website van Ficsus.nl verkondigt: “Online boekhouden speciaal voor jou als ...
Gepost op: 26 mei 2020

De btw aangifte voor zzp’ers

Aan het einde van ieder kwartaal (uitzonderingen daargelaten) moet je als ondernemer de btw–aangifte (omzetbelasting) doen. Dit is voor veel ondernemers altijd een ...
Gepost op: 22 mei 2015

Zo maak je een correcte zakelijke factuur

Als ondernemer stuur je een zakelijke factuur voor alle goederen en diensten die je hebt geleverd aan andere ondernemers en bedrijven. Als ...
Gepost op: 25 februari 2022

Dit zijn de 5 redenen waarom verzuimbegeleiding zo belangrijk is voor bedrijven

Voor veel bedrijven is verzuimbegeleiding een belangrijk onderdeel van hun bedrijfsstrategie. Het helpt bij het managen van de productiviteit en gezondheid van ...
Gepost op: 11 april 2023

Zo maak jij de werkplek LGBTQ-vriendelijk

Als je eigen baas bent, wil je als het goed is dat al je werknemers zich prettig voelen onder jou en dat ...
Gepost op: 4 september 2023

Welke marketingkanalen inzetten?

Om jouw boodschap in jouw markt bekend te maken, kan je kiezen: met hagel schieten en hopen dat je wat raakt, of ...
Gepost op: 21 mei 2015

Hoe krijg je je facturen sneller betaald?

Bij iedere opdracht die je als ondernemer aanneemt, hoort een factuur. Voor opdrachten die over een langere periode lopen, stuur je meestal ...
Gepost op: 17 december 2021

Verzendopties voor je webshop: welke kies jij?

Het kiezen van de juiste verzendopties voor je webshop is essentieel voor een succesvolle e-commerceonderneming. Verschillende bedrijven hebben verschillende voorkeuren als het ...
Gepost op: 7 augustus 2023

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Ontvang onze handige budgettool + tips en tricks voor gezond financieel ondernemen!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.