Knab: de bank voor zzp’ers. Ik ben fan

Knab: de bank voor zzp’ers. Ik ben fan

Als startend zzp’er moet je een aantal zaken regelen. Zodra je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, vraag je je wellicht af of je een zakelijke bankrekening moet openen of dat je ook verder kunt met je privé bankrekening. Toen ik in 2010 startte als zzp’er heb ik direct een zakelijke rekening geopend. Ik vind het super handig dat daarmee mijn privé inkomsten en uitgaven gescheiden blijven van mijn zakelijke inkomsten en uitgaven. Zo houd ik het overzichtelijk. 

Ik begon met een zakelijke rekening bij ING. Toen ik in 2020 de (transactie)kosten toch wat te veel vond worden, ging ik op zoek naar een goedkoper alternatief. Ik kwam uit bij Knab. Een (zakelijke) rekening bij Knab open je volledig online. Ga naar www.knab.nl en druk op de button om Knab zakelijk te openen. Via de Knab app vul je je  gegevens in en scan je identiteitsbewijs. En voilà: je zakelijke rekening is aangevraagd. 

Ik ben nu 3 jaar klant bij Knab Zakelijk en je kunt wel zeggen dat ik fan ben. Niet alleen omdat deze bank goedkoop is – het is de goedkoopste bank voor zzp’ers – maar ook omdat ik bij Knab de indruk krijg dat er wordt meegedacht met wat zzp’ers willen en nodig hebben! Daarover later meer. 

De goedkoopste bank voor zzp’ers

Maar goed; Knab is dus de goedkoopste bank voor zzp’ers. Dat was voor mij de eerste trigger om mijn zakelijke centjes bij hen onder te brengen. Voor 84 euro per jaar (en starters zelfs de helft in het eerste jaar) heb je al een zakelijk pakket bij Knab. En dat is natuurlijk fijn, want in deze tijden van inflatie en prijsstijgingen let een groot deel van de Nederlandse bevolking uiteraard op de kleintjes. Zo ook, en misschien wel vooral, de zzp’er. Het is immers nooit helemaal zeker hoeveel geld er binnen gaat komen, en dan is het slim om de vaste kosten van je eenmanszaak gewoon lekker laag te houden. Bovendien betaal je geen transactiekosten voor de eerste 500 transacties per jaar. Daar kom ik bij lange na niet aan. Boven de 500 transacties betaal je € 0,10 per transactie. Dat is nog altijd een goedkoper alternatief dan andere banken aanbieden.

Knab is populair bij zzp’ers. In 2022 koos 1 op de 3 startende zzp’ers voor Knab. Dat verbaast mij niets, kijk maar eens naar deze kostenvergelijking hieronder.

Kosten zakelijke bankrekening Knab vergeleken met andere banken

Bank
Kosten
Korting voor starters?
Kosten transacties
Meerdere betaal- en spaarrekeningen mogelijk? (potjes)
KNAB
€ 7 per maand
1e jaar 50% korting

De eerste 500 transacties zijn gratis

Bij meer dan 500 transacties: € 0,10 per transactie

Ja, tot 5 gratis betaalrekeningen met je betaalpas

Zo veel mogelijk spaarrekeningen als je wil

ABN AMRO
€ 9,90 per maand
Eerste 3 maanden gratis (loopt tot 31-12-2023)
€ 0,25 per iDEAL-transactie
Nee, extra betaalrekening is niet mogelijk

Voeg 1 spaarrekening toe voor € 1,50 per maand
ING
€ 9,90 per maand
Eerste 6 maanden gratis
€ 0,13 per transactie
Onbekend
Rabobank
Vanaf € 9,95 per maand
Eerste 6 maanden gratis
€ 0,39 per transactie
Nee, extra zakelijke rekening voor € 5,30 per maand
Bunq
Easy Money
€ 12,99 per maand
€ 0,13 per transactie
Tot 25 extra rekeningen gratis

* ABN AMRO heeft 3 pakketten voor ondernemers. Van de goedkoopste en minst uitgebreide (Volop Ondernemen Slim) zijn in bovenstaande tabel de kosten opgenomen.

Goede service, volledig online

Maar ik wilde niet alleen een bank die weinig kost, ik houd ook van goede service en zo veel mogelijk voordelen en handige features die helpen om mijn financiële zaakjes op orde te houden. Het openen van een rekening bij Knab doe je volledig online; je hebt geen gedoe met papierwerk en je hoeft niet bij een kantoor langs. Lekker snel en makkelijk! En wat ook blijkt; Knab reageert snel, prettig en deskundig. Dus ook al heb je voornamelijk online contact met de bank, ik heb helemaal niet het gevoel dat het onpersoonlijk is, integendeel. 

Automatisch btw sparen

Waar ik vooral heel erg over te spreken ben, zijn de handige features die Knab biedt. De bank is continu bezig met vernieuwen en verbeteren van de klantervaring. Dit doet Knab met behulp van gedegen onderzoek naar wat zzp’ers willen. Ze luisteren goed naar de klant (= de zzp’er) en introduceren producten en diensten die superhandig zijn. Voordat ze die nieuwe diensten lanceren, testen ze die uitgebreid. Ook onder klanten. Knab weet naar mijn idee echt heel goed wat de zzp’er wil.

Zoals de mogelijkheid om je btw automatisch te sparen op een aparte spaarrekening. Je stelt één keer een percentage in, bijvoorbeeld 9% of 21%. Vanaf dat moment boekt de bank de btw van elke factuurbetaling automatisch over naar de aparte btw-spaarrekening. Heerlijk! Zo houd je het lekker overzichtelijk! Zodra de bank de btw opzijzet, krijg je keurig een melding per e-mail.

Zo veel spaarpotjes als je wil

Naast je zakelijke betaalrekening kun je nog 4 gratis betaalrekeningen openen als je dat handig vindt. En zo veel mogelijk spaarrekeningen als je wil. Ik heb nu een ‘gewone’ zakelijke spaarrekening en de btw-spaarrekening. Maar dat kunnen er dus veel meer zijn. Handig als je voor al je spaardoelen potjes wil maken. Zo denk ik er bijvoorbeeld over om maar eens een zakelijke spaarrekening te openen waarop ik geld opzijzet voor de inkomstenbelasting, nu staat alles nog bij elkaar op 1 spaarrekening. Ik denk er nog over na. De mogelijkheid is er in elk geval en het kost me niks extra.

Boekhoudkoppeling

Verder heb ik een boekhoudkoppeling waardoor alle transacties automatisch in mijn boekhouding komen te staan. En dat is natuurlijk heel fijn, vooral als je bedenkt dat ik mijn beginjaren als zzp’er alle transacties handmatig inboekte (wat een werk)! Voor die boekhoudkoppeling betaal ik maar € 1,50 per maand. Al met al zijn mijn vaste kosten voor het Knab Zakelijk nu dus € 102 per jaar.

Nog veel meer mogelijkheden

Heb je een zakelijk pakket bij Knab, dan krijg je € 2 korting bij een privérekening. Ook zijn er mogelijkheden voor het nemen van een zakelijke creditcard, (zakelijke) verzekeringen (bedrijfsaansprakelijkheid, beroepsaansprakelijkheid, rechtsbijstand, ongevallen) en een online boekhoudpakket.

Of zorg voor een financieel vangnet via de Knab Crowdsurance; dit is een soort broodfonds. Je kunt zelfs een Workationverzekering afsluiten: superfijn voor de digital nomads onder ons! Bij mij lopen deze zaken via andere aanbieders. Verder kun je directe betaalverzoeken doen aan je klanten en zelf afrekenen met Google Pay of Apple Pay.

Voor zzp’ers die al bij een andere bank bankieren heeft Knab een overstapservice. Hiermee neemt de bank al het gedoe uit handen om over te stappen. Wel zo fijn, want als zzp’er heb je wel meer dingen te doen 😉!

Het enige dat níet mogelijk is, is contant geld storten op je zakelijke rekening. Voor mij is dat geen nadeel, want ik word door mijn klanten nooit contant betaald. 

Starten met Knab

Wil je ook starten met Knab? Begin vandaag nog met het openen van je bankrekening. 

Lilian Havermans

Lilian Havermans is content specialist / senior webredacteur. Opgeleid als journalist houdt zij zich sinds 2005 bezig met het vak webredactie. Schrijven is haar absolute passie. Lilian heeft een brede interesse en publiceert over tal van onderwerpen. Sinds 2010 is Lilian zzp’er en heeft daardoor de nodige ervaring opgedaan met ondernemen, boekhouding en financiële zaken rondom het ondernemerschap. Ze weet inmiddels haar weg te vinden in de wirwar van wetgeving, belastingregels en allerlei andere voorwaarden en eisen die gelden voor ondernemers in het algemeen en zzp’ers in het bijzonder. Lilian wil – net als Jasper – graag haar ervaring inzetten om andere ondernemers te helpen met groeien. Ze publiceert regelmatig artikelen op zakelijkgroeien.nl. Meer over Lilian weten? lilianhavermans.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere interessante artikelen

Knab: de bank voor zzp’ers. Ik ben fan

Als startend zzp’er moet je een aantal zaken regelen. Zodra je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, vraag je je wellicht ...
Gepost op: 26 mei 2023

Dit zijn de 5 redenen waarom verzuimbegeleiding zo belangrijk is voor bedrijven

Voor veel bedrijven is verzuimbegeleiding een belangrijk onderdeel van hun bedrijfsstrategie. Het helpt bij het managen van de productiviteit en gezondheid van ...
Gepost op: 11 april 2023

Zo versterk je je online aanwezigheid

In het afgelopen jaar hebben we allemaal gezien dat kleine bedrijven flink moeten kunnen aanpassen. De markt verandert voortdurend en bedrijven moeten ...
Gepost op: 29 september 2023

Inkomstenbelasting voor zzp’ers

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je aangifte inkomstenbelasting. Herin wil je geen fouten maken die je geld kosten. Daarom is ...
Gepost op: 8 januari 2024

Online Marketing Tools

Jij, je bedrijf en ook je marketingbeleid moeten met de tijd meegaan, dat doet je doelgroep immers ook. De tijd dat mensen ...
Gepost op: 22 mei 2015

Waar moet je op letten bij het verzekeren van je bestelauto?

Bij een nieuwe bestelauto hoort natuurlijk ook een goede verzekering. Je wilt zonder zorgen van je nieuwe wagen gebruik kunnen maken en ...
Gepost op: 28 april 2024

5 tips om je facturen sneller uitbetaald te krijgen

Ik vind het één van de leukste aspecten aan het ondernemerschap: het versturen van facturen. Want als je je best hebt gedaan ...
Gepost op: 21 september 2021

Hoe commercieel ben jij?

Sales is een vak apart zeggen ze vaak, en dat is juist. Niet iedereen is de aangeboren verkoper die iedereen voor zich ...
Gepost op: 22 mei 2015

Met deze 4 tips blijf je als bedrijf relevant

De Nederlandse markt staat bekend om het feit dat ze erg innovatief is. Hoewel dit ervoor zorgt dat deze economie volledig tot ...
Gepost op: 15 maart 2023

Een recessie biedt ook kansen om zakelijk te groeien

Wist je dat een recessie ook kansen biedt om zakelijk te groeien? Zowel door te besparen als door acquisitie kun je er ...
Gepost op: 28 november 2022

Handig

Top 3

Boekhoudsoftware

4.5/5
4.5/5
4.5/5

Dit zijn gesponsorde resultaten

Inschrijf je in voor onze nieuwsbrief & ontvang onze handige budgettool in jouw mailbox!

Je ontvangt max. 2 mails per maand.

Handige budgettool voor zzp'ers

Altijd genoeg geld voor de belasting, je bedrijf en jezelf.