Starten
Je gaat starten als ondernemer of bent van plan dit te gaan doen! Wij helpen je graag op weg met veel informatie en praktische tips.
Geschreven door: Zakelijkgroeien.nl
Voor een succesvolle start als ondernemer is het handig om een ondernemingsplan te maken. Door je idee op papier te zetten zoek je dingen uit, maak je jouw plannen concreet en neem je de tijd om goed na te denken over wat je wilt gaan doen. Daarnaast is het een middel om je plannen te toetsen. Wat vinden anderen van je plannen? In het ondernemingsplan zet je op een rij wat, waarom en hoe je van jouw idee naar een succesvolle uitvoering gaat. Hiermee breng je concreet de kansen, de potentiële klanten en concurrentie in kaart.
Het ondernemingsplan bestaat uit een aantal vaste onderdelen. In dit artikel lichten wij deze onderdelen toe en gaan er dieper op in. Je ondernemingsplan bestaat uit de volgende onderdelen:
Jouw ondernemingsplan start je met de introductie. In dit stuk stel je jezelf voor. Wie ben jij, wat is je ervaring, wat motiveert je om een eigen onderneming te starten en wat zijn je doelstellingen en visie. Dit is in het kort eigenlijk jouw verhaal en het mag best persoonlijk zijn.
Het belangrijkste gedeelte van je ondernemingsplan is de samenvatting. Met dit stuk overtuig je anderen dat jij een geweldig plan hebt. Hierin komt kort te staan:
Vervolgens werk je deze punten verder uit in je ondernemingsplan.
In dit onderdeel vertel je hoe je jouw bedrijf gaat opzetten. Je geeft antwoord op vragen als:
Geef aan wat de doelen zijn met je bedrijf, wie en wat wil je bereiken?
Vertaal dit vervolgens naar de producten en diensten van jouw onderneming. Je hebt minimaal een product of dienst maar waarschijnlijk meer. Leg kort uit wat je allemaal aanbiedt. Geef per product aan welk probleem het oplost voor de klant en welke prijs je ervoor gaat vragen.
Een succesvolle ondernemer is van de ontwikkelingen in zijn/haar branche op de hoogte en houdt deze bij. Door een goed uitgevoerd marktonderzoek voor de branche van jouw bedrijf laat je zien dat je jouw potentiële markt en klanten kent en weet hoe je ze gaat bereiken. Beschrijf ook je doelgroepkeuze in de markt en hoe je jouw onderneming bij hen wilt promoten.
Tip: veel banken zoals de Rabobank en ING hebben uitgebreide brancheonderzoeken waar je heel veel vandaan kan halen. Ook het CPB heeft veel informatie.
Bij het marktonderzoek hoort ook een concurrentieonderzoek. Dit gaat over je directe concurrenten op de markt waarin jij je gaat begeven. Beschrijf:
Het is handig om van je marktonderzoek een overzichtelijke analyse te maken, zoals een SWOT-analyse. In een SWOT-analyse staan de sterkte en zwakke punten van je onderneming en de kansen en bedreigingen die je op de markt hebt.
Een ander belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan is de financiering. Denk hierbij aan het startkapitaal dat je nodig hebt om je onderneming te starten en te laten doorgroeien. Het financieel gedeelte van je ondernemingsplan start met de vraag:
Heb je zelf genoeg geld of moet je geld bij lenen bij de bank?
Wanneer je investeerders nodig hebt willen zij ook weten wat er precies gaat gebeuren met hun geld. Leg dan ook gedetailleerd uit waarom je een bepaald bedrag nodig hebt en hoe je het geld precies gaat inzetten om winst te maken.
Het is aan te raden om een prognose van 3 tot 5 jaar te maken over je verwachte uitgaven en inkomsten. Een tip hierbij is om met 3 scenario’s te werken, een negatief, gemiddeld en positief scenario. Een negatief scenario is je meest pessimistische verwachting, het positieve scenario is precies het tegenovergestelde. Het gemiddelde scenario zit er tussenin en is het meest realistische.
Uit deze onderdelen bestaat een degelijk ondernemingsplan. Een tip bij het schrijven van je ondernemingsplan is om het kort en duidelijk te houden. Je ondernemingsplan is namelijk belangrijk maar uiteindelijk moet je in de praktijk bewijzen dat je bedrijf ook echt bestaansrecht heeft. Een tweede tip is om je ondernemingsplan ook visueel te maken. Verduidelijk en versterk je verhaal met grafieken en tabellen.